Πανελλήνιες 2019: Πότε αναμένεται η κατανομή των νέων Τμημάτων και του αριθμού των εισακτέων

Πανελλήνιες 2019Πλησιάζει στο τέλος της η τελευταία χρονιά των Πανελλαδικών, όπως τις ξέραμε μέχρι σήμερα. Επίσης ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για χιλιάδες μαθητές, καθηγητές, αλλά και γονείς, μέχρι την έναρξη των εξετάσεων.

Από του χρόνου, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει, μεταξύ άλλων, ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος Γαβρόγλου για το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, θα υπάρχει δυνατότητα εισαγωγής σε ορισμένες σχολές χωρίς Πανελλαδικές Εξετάσεις, οι Ομάδες Προσανατολισμού (ΟΠ) θα είναι τέσσερις, όσα δηλαδή και τα επιστημονικά πεδία, ενώ θα διεξάγονται εξετάσεις για το απολυτήριο σε ομάδες σχολείων.

Την ενημερωτική σελίδα για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2019 μπορείτε να την δείτε εδώ.

Αυξημένος κατά περίπου 2.000 θα είναι ο αριθμός των εισακτέων στα πανεπιστήμια τα οποία πλέον αποτελούν μόνα τους τον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μετά την κατάργηση των ΤΕΙ. 

Ο αριθμός των φετινών εισακτέων στα ΑΕΙ θα είναι πέρι των 76.500, αυξημένος κατά σχεδόν 2.000 θέσεις από τις περυσινές 74.692. Σε αυτό τον αριθμό δεν περιλαμβάνονται οι εισακτέοι που ορίζουν τα υπουργεία Αμυνας (για τις στρατιωτικές σχολές), Προστασίας του Πολίτη (για τις σχολές αστυνομίας και πυροσβεστικής) Ναυτιλίας (για τις ακαδημίες εμπορικού ναυτικού) και Τουρισμού για τις τουριστικές. Ηδη έχει ανακοινωθεί ότι οι στρατιωτικές σχολές θα δεχθούν 819 εισακτέους όπως και πέρυσι.

Οι Πανελλήνιες ξεκινούν με το μάθημα των Νέων Ελληνικών για τα ΕΠΑΛ στις 6 Ιουνίου ενώ για τα ΓΕΛ οι εξετάσεις ξεκινούν στις 7 Ιουνίου.

Την ίδια στιγμή, ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας τα εξεταστικά κέντρα για τους υποψήφιους.

Μηχανογραφικό 2019: Πότε αναμένεται η κατανομή των νέων τμημάτων

Η ανακοίνωση του αριθμού για τα πανεπιστήμια αναμένεται να γίνει από το υπουργείο Παιδείας εντός της εβδομάδος με καθυστέρηση λόγω της αναδιάρθρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δηλαδή της κατάργησης όλων των ΤΕΙ εκτός της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης ΑΣΠΑΙΤΕ η οποία ολοκληρώθηκε με τον νόμο 4610/2019 που ψηφίστηκε τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Στον νέο χάρτη υπάρχουν νέα τμήματα και άλλα που μετεξελίχθηκαν σε πανεπιστημιακά με βάση τμήματα ΤΕΙ που καταργήθηκαν, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Σύμφωνα με τον υπουργό Κώστα Γαβρόγλου συνολικά θα υπάρχουν περί τα 430 τμήματα από 450 έως και πέρυσι.

Η ανακοίνωση του αριθμού από το υπουργείο Παιδείας θα γίνει ανά τμήμα ενώ πρέπει να οριστεί και ο αριθμός των εισακτέων σε κάθε κατηγορία υποψηφίων διότι για τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων ΕΠΑΛ θα υπάρχουν διαφορετικό ποσοστά θέσεων: 10% για τις συναφείς με τον τομέα του υποψηφίου σχολές και 5% για τα πολυτεχνεία και τις ιατρικές.

Παράλληλα θα ανακοινωθεί η κατανομή των νέων τμημάτων στα επιστημονικά πεδία δηλαδή ουσιαστικά το νέο μηχανογραφικό δελτίο. Την τελευταία εικοσαετία η εξέλιξη του αριθμού των εισακτέων στην ανώτατη εκπαίδευση ήταν εντυπωσιακή : χαρακτηριστική είναι η τεράστια αύξηση κατά 12.925 του αριθμού των εισακτέων από το 1999 στο το 2000.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα εξεταστικά κέντρα ΕΔΩ.

Το πρόγραμμα των Πανελληνίων 2019

Όπως προαναφέρθηκε, οι φετινές Πανελλαδικές θα ξεκινήσουν για τα Επαγγελματικά Λύκεια με το μάθημα των Νέων Ελληνικών και για τα Γενικά Λύκεια με το μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας. Ειδικότερα, οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ), θα δώσουν το πρώτο τους μάθημα (Νέα Ελληνική Γλώσσα, Γενική Παιδεία) την Παρασκευή 7 Ιουνίου και στη συνέχεια, τα μαθήματα των Ομάδων Προσανατολισμού:

10 Ιουνίου: Αρχαία Ελληνική Γλώσσα (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών) και Μαθηματικά (ΟΠ Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)

12 Ιουνίου: Ιστορία (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (ΟΠ Θετικών Σπουδών) και Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)

14 Ιουνίου: Λατινικά (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών), Χημεία (ΟΠ Θετικών Σπουδών) και Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)

18 Ιουνίου: οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στο μάθημα της Βιολογίας (ΟΠ Θετικών Σπουδών και Γενικής Παιδείας).

Όσον αφορά τα ΕΠΑΛ, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν αρχικά στις 6 Ιουνίου στα Νέα Ελληνικά και στις 8 Ιουνίου στα Μαθηματικά (Άλγεβρα). Από τις 11 έως και τις 20 Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε μαθήματα ειδικότητας.

Το πρόγραμμα εξέτασης των ειδικών μαθημάτων

Για τα ειδικά μαθήματα, οι εξετάσεις θα διεξαχθούν από τις 21 Ιουνίου μέχρι 2 Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, στις 21/6 οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Αγγλικά, και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις των Γερμανικών και των Ισπανικών στις 22/6. Ακόμη, στις 24/6 οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στο ελεύθερο σχέδιο και την επόμενη ημέρα 25/6 στο γραμμικό σχέδιο.

Στις 26/6 θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις των Γαλλικών και θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις των μαθημάτων που αφορούν τα τμήματα Μουσικών Σπουδών: 27/6 η Αρμονία, στις 28/6 ο Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων, στις 29/6 η Μουσική Αντίληψη και Γνώση και την 1/7 η Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία. Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ολοκληρωθούν στις 2/7, με την εξέταση του μαθήματος των Ιταλικών.

Ως προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) ορίστηκε το διάστημα από την Τρίτη 18-6-2019 μέχρι και την Παρασκευή 28-6-2019.

Σημειώνεται, ότι η διάρκεια εξέτασης για τα μαθήματα των ξένων γλωσσών και της Αρμονίας είναι τρεις ώρες, των Σχεδίων (Ελεύθερο και Γραμμικό) είναι έξι ώρες, του μαθήματος «Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων» είναι περίπου είκοσι λεπτά.

Επίσης, για το μουσικό μάθημα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» η εξέταση της φωνητικής ή οργανικής μουσικής διαρκεί 2΄ με 6΄ λεπτά για κάθε υποψήφιο, για το μουσικό μάθημα «Μουσική Αντίληψη και Γνώση», η εξέταση έχει διάρκεια 30' λεπτών, ενώ η εξέταση στο αντικείμενο της «Μουσικής Γνώσης» έχει διάρκεια 2 ωρών.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα για τις Πανελλήνιες 2019.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr