Τρεις πρωτοετείς φοιτητές δίνουν συμβουλές στους υποψήφιους των Πανελλαδικών

Τρεις πρωτοετείς φοιτητές δίνουν συμβουλές στους υποψήφιους των Πανελλαδικών

Πανελλήνιες Εξετάσεις 2018: Ένας εφιάλτης που άξιζε τον κόπο: Τρεις πρωτοετείς φοιτητές θυμούνται την περσινή διαδικασία και δίνουν συμβουλές στους υποψήφιους Πανελλαδικών.

Οχτάωρα στα φροντιστήρια, μεταμεσονύκτιες επαναλήψεις, αμέτρητοι καφέδες, διάλειμμα μόνο για λίγη μουσική. Κι όλο αυτό τους φαίνεται τόσο μακρινό, σαν να μην έγινε ποτέ, παρόλο που ήταν η καθημερινότητά τους πριν από έναν χρόνο. Τρεις πρωτοετείς φοιτητές ζουν ξανά τον «εφιάλτη», σκιαγραφούν το προφίλ του μέσου υποψήφιου για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις και δίνουν συμβουλές σε αυτούς που διαγωνίζονται φέτος. Αν θα το ξανάκαναν; Με τίποτα! Ωστόσο, η φοιτητική ζωή που ακολούθησε, άξιζε κάθε θυσία.


Χάρης Φάφαλης - Φοιτητής στη σχολή Χημικών Μηχανικών Ε.Μ.Π

Οκτάωρα και καφεΐνη

«Ως υποψήφιος των πανελλαδικών αυτό που θυμάμαι είναι τα οκτάωρα επαναλήψεων. Ξεκινούσα με τέσσερις ώρες το πρωί τουλάχιστον, διάλειμμα για μεσημέρι και τέσσερις ώρες επανάληψη το απόγευμα. Όλο αυτό σε συνδυασμό με πολύ καφεΐνη. Στην αρχή οι καφέδες ήταν δύο τη μέρα ωστόσο, αν είχα εξέταση, σίγουρα αυξάνονταν, καθώς ήθελα να υπάρχει ένας καφές πριν και άλλος ένας αμέσως μετά το εξεταζόμενο μάθημα. Την επόμενη μέρα από τις πανελλαδικές, που ουσιαστικά δεν διαγωνιζόμουν σε κάτι, θυμάμαι ότι ξύπνησα και δεν υπήρχε κάτι να κάνω αφού είχα συνηθίσει η μοναδική μου ασχολία να είναι το διάβασμα. Στη συνέχεια ήρθε η απομυθοποίηση της όλης διαδικασίας και σκέφτηκα πάλι καλά που το ξεφορτώθηκα όλο αυτό χωρίς να πάθω αυτά για τα οποία με προειδοποιούσαν και με τρομοκρατούσαν καθηγητές και συγγενείς. Αναφέρομαι στην υπερκόπωση, τις κρίσεις πανικού, τον εθισμό στο τσιγάρο».

Ένα tip από μένα για πανελλαδικές: Τακτά διαλείμματα για ξεκούραση, σωστό πρόγραμμα μελέτης, που λένε όλοι, και, όπως λέω εγώ, καλύτερα να μην μετράτε τις μέρες αντίστροφα γιατί διογκώνει το άγχος.

Τραγούδι που έχω συνδέσει με τις Πανελλαδικές: «Are you mine» - Arctic Monkeys

Μαριλένα Κάτσικα - Φοιτήτρια Νομικής Ε.Κ.Π.Α

Ανακάλυψα τον εαυτό μου

«Εδώ που έφτασες, λίγο δεν είναι, τόσο που έκαμες» ήταν ο στίχος που με συνόδευε κατά τη διάρκεια των εξετάσεων και μου έδινε κουράγιο. Είναι από το ποίημα του Καβάφη «Το πρώτο σκαλί» και μου το είχε σημειώσει η φιλόλογος πάνω στο βιβλίο μου. Πλέον στο άκουσμα και μόνο των Πανελλαδικών, και παρόλο που έχει περάσει ένας χρόνος, με κυριεύει η ανασφάλεια του τότε, η οποία φοβάμαι ότι δεν θα μου φύγει ποτέ. Ωστόσο, μέσα από τη διαδικασία της προετοιμασίας για τις εξετάσεις, ανακάλυψα τον εαυτό μου, τις  δυνατότητες της μνήμης μου και τις αντοχές του οργανισμού. Σχετικά με το σύστημα των Πανελλαδικών πιστεύω ότι είναι ένα σύστημα που επιδέχεται κάποιες αλλαγές, αλλά σίγουρα πρέπει να υπάρχει γιατί είναι μια αξιοκρατική και διαφανής διαδικασία. Βέβαια αν γινόταν με έναν μαγικό τρόπο να έκανα κάτι άλλο αντί να μελετώ ατελείωτες ώρες, αυτό θα ήταν να χορεύω».

Ένα tip από μένα για πανελλαδικές: Επειδή εγώ το έκανα αυτό το λάθος, μη βάζετε τους εαυτούς σας στη διαδικασία σύγκρισης με τα άλλα παιδιά.

Τραγούδι που έχω συνδέσει με τις Πανελλαδικές: «Carmen» - Lana Del Ray

Κωνσταντίνος Γιαννούκας - Φοιτητής Μέσων Επικοινωνίας Ε.Μ.Μ.Ε

Βοήθα Παναγιά αυτούς που δίνουν

«Η πρώτη φράση που μου έρχεται στο μυαλό στο άκουσμα των Πανελλαδικών είναι ένα αβίαστο “Ωχ Παναγία μου” και πόσο λυπάμαι γι’ αυτούς που δίνουν. Στο δικό μου πρόγραμμα εκτός από τις εννιάωρες επαναλήψεις προσπαθούσα να περιλαμβάνω κι ένα σωστό σύστημα ύπνου. Παρ’ όλα αυτά ο ύπνος δεν με ξεκούραζε ποτέ, κοιμόμουν απλώς επειδή έπρεπε. Όσον αφορά την κατάσταση στο σπίτι, οι γονείς μου αρχικά προσπάθησαν να μη δείχνουν το άγχος τους. Η μητέρα μου συνήθιζε να λέει ότι η ζωή δεν τελειώνει στην πρώτη αποτυχία. Το σημείο όμως που κατάλαβα ότι πρέπει να είχαν αγχωθεί πολύ περισσότερο από όσο έδειχναν, ήταν όταν πλησίαζαν οι μέρες για το πρώτο μάθημα και με αντιμετώπιζαν σαν βασιλιά. Μου έφτιαχναν ό,τι φαγητό ζητούσα και μου έκαναν όλα τα χατίρια. Όταν έδωσα πια και το τελευταίο μάθημα, το συναίσθημα ήταν αυτό του φυλακισμένου που αφέθηκε ελεύθερος. Δεν είχε βγει ακόμα η βαθμολογία μου αλλά ήξερα ότι είμαι ένα βήμα πιο κοντά στην ανεξαρτησία μου, που θα ακολουθούσε με τη φοιτητική ζωή».

Ένα tip από μένα για πανελλαδικές: Θα συμβούλευα τους υποψηφίους να αντιμετωπίσουν με μια «yolo» διάθεση την κάθε εξέταση. Όσο διάβασες, διάβασες και ό,τι είναι να γίνει θα γίνει.

Τραγούδι που έχω συνδέσει με τις Πανελλαδικές: «Snow» - Red Hot Chili Peppers

Πηγή: athensvoice.gr - photos Θανάσης Καρατζάς

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα για τις Πανελλαδικές 2018

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr