Το νέο Πανεπιστήμιο αλλάζει τις Πανελλήνιες 2018

Το νέο Πανεπιστήμιο αλλάζει τις Πανελλήνιες 2018

Πανελλήνιες 2018: Η ίδρυση και λειτουργία του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής αμέσως από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 θα προκαλέσει ανατροπές στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις. Το εν λόγω Πανεπιστήμιο θα προκύψει από τη συγχώνευση του ΤΕΙ Αθηνών και του ΤΕΙ Πειραιώς, τα οποία έχουν συνολικά 42 τμήματα και στα οποία την προηγούμενη χρονιά εισήχθησαν 5457 υποψήφιοι.

Στο νέο Πανεπιστήμιο θα ιδρυθούν 26 τμήματα στα οποία θα περιλαμβάνονται και τα συναφή των δύο ΤΕΙ που θα καταργηθούν. Αναμένεται ο αριθμός των εισακτέων φέτος να κινηθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, λίγο πάνω από τις 70.000. Το 2017 οι εισακτέοι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έφτασαν τις 70726 δίχως να υπολογίζονται σ’ αυτό τον αριθμό οι θέσεις που αφορούν τα σώματα ασφαλείας και τις Ακαδημίες του Εμπορικού Ναυτικού. Το γεγονός ότι προβλέπεται σχεδόν ίδιος αριθμός εισακτέων με πέρυσι αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στην κατανομή των θέσεων που θα δοθούν στις σχολές καθώς και στα κοινώς λεγόμενα περιζήτητα τμήματα.


SOS: Πατήστε ΕΔΩ για όλα τα τελευταία νέα για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2018.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να παρατηρηθεί μικρή αύξηση αριθμού εισακτέων στα τμήματα θεωρητικής κατεύθυνσης. Επιπροσθέτως, με την κατάργηση του 4ου πεδίου, τα παιδαγωγικά τμήματα μοιράζονται στα υπόλοιπα τέσσερα πεδία ανακηρύσσοντας τους υποψήφιους της ομάδας των Ανθρωπιστικών Σπουδών «φαβορί» για την κατάκτησή τους. Ανατροπές στις φετινές Πανελλαδικές θα προκληθούν όχι μόνο από τη μερική διαφοροποίηση των θέσεων των εισακτέων στα διάφορα τμήματα αλλά και από την καινούρια κατανομή των σχολών και των τμημάτων των Πανεπιστήμιων/ΤΕΙ σε τέσσερα επιστημονικά πεδία.

Μια αλλαγή που ισχύει μόνο για τους υποψηφίους του 90%, διότι γι’ αυτούς του 10%, στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης, θα ισχύει το περσινό καθεστώς των πέντε πεδίων. Συμπερασματικά οι διαφοροποιήσεις που θα επιφέρει στις Πανελλαδικές η λειτουργία από φέτος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής είναι:

Στο σύνολό τους οι υποψήφιοι θα έχουν λιγότερες επιλογές σχολών στο μηχανογραφικό τους από αυτές των 454 σχολών και τμημάτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ που υπήρχαν πέρυσι.

Από το 2018-2019 η Αττική, η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας δεν θα διαθέτει κανένα ΤΕΙ ύστερα από την κατάργηση των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιώς.

Θα μεγαλώσει η ποσοστιαία διαφορά ανάμεσα στον αριθμό εισακτέων στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ της χώρας. Το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 οι εισακτέοι στα Πανεπιστήμια ήταν 43.758 (61,89%) και στα ΤΕΙ 26.968 (38,11).

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής θα προσφέρει περισσότερες πανεπιστημιακές θέσεις στους υποψηφίους του Λεκανοπεδίου Αττικής.

Ευνοούνται οι υποψήφιοι της Αττικής και της ευρύτερης περιοχής που θα συγκεντρώσουν υψηλές βαθμολογίες ή από την αρχή στοχεύουν σε πανεπιστημιακά τμήματα.

Αναμφίβολα χαμένοι πρέπει να θεωρούνται οι υποψήφιοι του Λεκανοπεδίου Αττικής οι οποίοι θα συγκεντρώσουν χαμηλές βαθμολογίες και οι επιλογές τους θα περιορισθούν μόνο στα ΤΕΙ της ελληνικής περιφέρειας.

Η αδυναμία μετεγγραφής αυτών των υποψηφίων το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 από τα ΤΕΙ της επαρχίας θα περιορίσει ακόμη περισσότερο τις επιλογές τους στο μηχανογραφικό τους δελτίο προκειμένου να μην αποκλεισθούν σε ΤΕΙ της περιφέρειας.

Στην κατηγορία των χαμένων βρίσκονται και οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ που διεκδικούν σε συντριπτικό βαθμό ετησίως την εισαγωγή τους στα ΤΕΙ. Η απόφαση του υπουργείου να αυξήσει από το 1% στο 5% τις διεκδικούμενες θέσεις για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ στα Πανεπιστήμια δεν θα περιορίσει το πρόβλημα.

Πανελλήνιες 2018: Πότε θα αρχίσουν οι εξετάσεις και δηλώσεις συμμετοχής

Καταστρατηγείται η αρχή ίσης μεταχείρισης για τους υποψήφιους του 2016 και του 2017 που θα διεκδικήσουν χωρίς εξετάσεις το 10% των θέσεων στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Ειδικότερα οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ για το 10% των θέσεων  δεν θα έχουν στις ήδη λιγοστές επιλογές της κάθε ειδικότητας, τα ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιώς του καταργούνται.

Όλες οι παραπάνω αιτιάσεις είναι λογικό να επηρεάσουν τους υποψηφίους στην συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου. Μια σημαντική ενέργεια, η οποία αποτελεί κάθε χρόνο κύριο παράγοντα για τη διαμόρφωση των βάσεων των τμημάτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Η επιμονή της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας να εντάξει από φέτος το νέο πανεπιστήμιο στο μηχανογραφικό δελτίο των υποψηφίων θα αλλάξει για μια ακόμη φορά τα τελευταία χρόνια, το χαρακτήρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων του 2018.

*του Κυριάκου Σκιαθά - Εκπαιδευτικού & Συγγραφέα

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα για τις Πανελλαδικές 2018

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr