985 σπουδαστές θα εισαχθούν στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ)

985 σπουδαστές θα εισαχθούν στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) - Μέσα στις επόμενες ημέρες η δημοσίευση της προκήρυξης

Τα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr, το μέσο ενημέρωσης που θα χρειάζεσαι «ως φοιτητής» σε καθημερινή βάση μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελληνίων 2017 για την εισαγωγή σου στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε ενημερώνουν πως:

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β΄ 1917/2017 η Κ.Υ.Α. ''Κύρωση Κανονισμού Εισαγωγής Σπουδαστών/ Σπουδαστριών στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.) για το εκπαιδευτικό έτος 2017-2018''.


Με την συγκεκριμένη Κ.Υ.Α. καθορίστηκε σε 985 (514 Πλοίαρχοι και 471 Μηχανικοί) ο αριθμός εισακτέων σπουδαστών/σπουδαστριών που θα εισαχθούν στις Α.Ε.Ν. Πλοιάρχων και Μηχανικών κατά το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018.

Ποιο αναλυτικα:

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ/ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΩΝ ΣΤΙΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

Άρθρο 1

Αριθμός εισακτέων

1. Καθορίζουμε τον αριθμό των σπουδαστών/σπουδαστριών που θα εισαχθούν στις Α.Ε.Ν. Πλοιάρχων και Μηχανικών κατά το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 σε 985 (514 Πλοίαρχοι και 471 Μηχανικοί).

2. Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθορίζεται ο αριθμός των εισαγομένων σπουδαστών/σπουδαστριών ανά Σχολή των Α.Ε.Ν., καθώς και οι ημερομηνίες υποβολής δικαιολογητικών και υγειονομικών εξετάσεων.

Με όμοια απόφαση ρυθμίζονται τα θέματα ελέγχου της γνώσης κολύμβησης των σπουδαστών/σπουδαστριών που τελικά θα εισαχθούν στις Σχολές των Α.Ε.Ν., καθώς και η διαδικασία αποκλεισμού από την εισαγωγή, σε περίπτωση διαπίστωσης κατάθεσης από υποψήφιο/-α σπουδαστή/-στρια ΑΕΝ παράτυπων ή ανακριβών Δικαιολογητικών.

Άρθρο 2

Προέλευση υποψηφίων - Κατανομή θέσεων

1. ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Οι κατά το άρθρο 1 του παρόντος Κανονισμού εισαγόμενοι σπουδαστές/σπουδάστριες κατανέμονται ως ακολούθως:

1.1. ΠΡΩΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καλύπτει ποσοστό 70% του συνολικού αριθμού εισακτέων και περιλαμβάνει υποψηφίους/ιες συμμετέχοντες/-ουσες στις πανελλήνιες εξετάσεις του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ως ακολούθως:

1.1.α. Σε ποσοστό 50% του συνολικού αριθμού εισακτέων, προερχόμενους από ημερήσια Γενικά Λύκεια από τα επιστημονικά πεδία Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών και Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής (2ο και 5ο).

Επιπλέον των θέσεων αυτών, ποσοστό 1% θα καλύπτεται από υποψήφιους Εσπερινών Γενικών Λυκείων.

1.1.β. Σε ποσοστό 20% του συνολικού αριθμού εισα-

κτέων, προερχόμενους από ημερήσια Επαγγελματικά Λύκεια όλων των τομέων.

Επιπλέον των θέσεων αυτών, ποσοστό 1% θα καλύπτεται από υποψήφιους Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.). Στα ποσοστά της Πρώτης Γενικής Κατηγορίας των παρ. 1.1.α, και 1.1.β, περιλαμβάνεται και το ποσοστό 10% των υποψηφίων κατόχων Βεβαίωσης

Πρόσβασης ή Βεβαίωσης Συμμετοχής των δύο τελευταίων ετών χωρίς νέα εξέταση.

1.2. ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καλύπτει ποσοστό 30% του συνολικού αριθμού εισακτέων και περιλαμβάνει υποψηφίους/-ιες που καταθέτουν Απολυτήριο τίτλο Λυκείου ή Αποδεικτικό απόλυσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ως ακολούθως:

1.2.α. Σε ποσοστό 15% του συνολικού αριθμού εισακτέων, αποφοίτους Γενικών Λυκείων.

1.2.β. Σε ποσοστό 5% του συνολικού αριθμού εισακτέων, αποφοίτους Επαγγελματικών Λυκείων των Τομέων: Μηχανολογίας, Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής, Οχημάτων, Πληροφορικής, Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών, της Ομάδας Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών των τομέων Μηχανολογίας, Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού, Πληροφορικής, καθώς και της Ομάδας Προσανατολισμού Διοίκησης και Οικονομίας.

1.2.γ. Σε ποσοστό 8% του συνολικού αριθμού εισακτέων, αποφοίτους Επαγγελματικού Λυκείου Ναυτικού τομέα ειδικότητας Πλοιάρχου ή Μηχανικού, καθώς και αποφοίτους Επαγγελματικού Λυκείου του Τομέα Πλοιάρχων και Μηχανικών της Ομάδας Προσανατολισμού Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων και αποφοίτους από τα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια (Τ.Ε.Ε.) του Ενιαίου τριετούς κύκλου σπουδών Ναυτικού και Ναυτιλιακού Τομέα ειδικότητας Πλοιάρχου ή Μηχανικού.

1.2.δ. Σε ποσοστό 2% του συνολικού αριθμού εισακτέων, αποφοίτους Επαγγελματικών Λυκείων λοιπών τομέων και Ομάδων Προσανατολισμού, καθώς και υποψήφιους αποφοίτους από τα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια (Τ.Ε.Ε.) του Β΄ κύκλου σπουδών Τ.Ε.Ε. των Τομέων: Δομικών έργων, Οικονομίας και Διοίκησης, Μηχανολογικού, Ηλεκτρονικού, Ηλεκτρολογικού, Κατασκευών, Χημικών Εργαστηριακών Εφαρμογών, Πληροφορικής - Δικτύων Η/Υ και Εφαρμοσμένων Τεχνών.

2. ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Καθ' υπέρβαση του εκάστοτε καθοριζόμενου αριθμού εισακτέων σπουδαστών/-στριών στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.), εισάγονται υποχρεωτικώς, κατά τη μεταξύ τους σειρά επιτυχίας, εφόσον συγκεντρώνουν τη βαθμολογική βάση επιτυχίας σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις:

2.1. Μέχρι ποσοστού δέκα τοις εκατό (10%) υποψήφιων εκ τέκνων ή αδελφών αναπήρων και θυμάτων πολέμου και Εθνικής Αντίστασης, τέκνων ή αδελφών αναπήρων και θυμάτων ειρηνικής περιόδου ως και υποψηφίων που είναι πολύτεκνοι, κατά την έννοια του άρθρου 1 του ν. 1910/1944 (Α΄ 229), όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 6 του ν. 3454/2006 (Α΄ 75), καθώς και υποψηφίων τέκνων των ανωτέρω πολυτέκνων.

Η πολυτεκνική ιδιότητα διατηρείται ισοβίως σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 3 του άρθρου 6 του ν. 3454/2006 (Α΄ 75).

2.2. Μέχρι ποσοστού τρία τοις εκατό (3%) υποψήφιων γονέων και τέκνων πολυμελών οικογενειών με τρία ζώντα τέκνα από νόμιμο γάμο ή νομιμοποιηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων άγαμων μητέρων με τρία μη αναγνωρισθέντα ζώντα τέκνα χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ηλικιακά όρια για την απόκτηση της ιδιότητας αυτής.

2.3. Μέχρι ποσοστού δύο τοις εκατό (2%) υποψήφιων

(α) ορφανών από τον ένα ή και από τους δύο γονείς ή τέκνων άγαμης μητέρας με ένα ή δύο μη αναγνωρισθέντα τέκνα, (β) με γονείς, τέκνα, αδέλφια, συζύγους που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων με ειδικές ανάγκες επειδή έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67%.

2.4. Σε περίπτωση ύπαρξης κενών θέσεων των ανωτέρω 2.1, 2.2 και 2.3 περιπτώσεων, αυτές συμπληρώνονται από υποψήφιους της Γενικής Κατηγορίας.

2.5. Οι υποψήφιοι/-ες των ανωτέρω 2.1, 2.2 και 2.3 παραγράφων κάθε Γενικής Κατηγορίας με βάση τον τελικό βαθμό κατάταξής τους, καταλαμβάνουν θέσεις Γενικής Κατηγορίας και μόνο εφόσον δεν επιλεγούν στη Γενική Κατηγορία, τότε καταλαμβάνουν τις θέσεις της Ειδικής Κατηγορίας που προκηρύσσονται γι' αυτούς/-ές.

3. ΓΕΝΙΚΑ

3.1 Οι υποψήφιοι/-ες του παρόντος άρθρου με βάση τον τελικό βαθμό κατάταξής τους, καταλαμβάνουν θέσεις στην ειδικότητα Πλοιάρχου ή Μηχανικού, την οποία έχουν δηλώσει ως πρώτη επιλογή και εφόσον δεν επιλεγούν σ' αυτή καταλαμβάνουν θέσεις στην ειδικότητα, την οποία έχουν δηλώσει ως δεύτερη επιλογή.

3.2 Οι κενές θέσεις που θα προκύψουν μετά την τελική επεξεργασία και έκδοση των αποτελεσμάτων επιλογής για τους υποψηφίους της Πρώτης Γενικής Κατηγορίας μεταφέρονται στους υποψηφίους της Δεύτερης Γενικής Κατηγορίας.

Άρθρο 3

Γενικά Προσόντα υποψηφίων

Κάθε υποψήφιος/-α πρέπει να συγκεντρώνει τα πιο κάτω προσόντα:

1. Να είναι κάτοxος τίτλου απόλυσης Λυκείου ή άλλου ισότιμου τίτλου σχολείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του εσωτερικού ή αντίστοιχου τίτλου του εξωτερικού, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 4 παρ. 2.1 του παρόντος κανονισμού.

2. Να έxει την Ελληνική Ιθαγένεια και να είναι γραμμένος/-η στα μητρώα αρρένων ή Δημοτολόγια Δήμου ή Κοινότητας.

3. Να μην έχει υπερβεί το 27ο έτος της ηλικίας του/της,

όριο που θεωρείται ότι συμπληρώνεται κατά την 31η Δεκεμβρίου του έτους υποβολής της αίτησης (γεννηθέντες από 01-01-1990 και μεταγενέστερα).

4. Να είναι κατά γνωμοδότηση αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής ικανός/-ή σωματικά και πνευματικά για το ναυτικό επάγγελμα, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για κάθε ειδικότητα.

5. Να μην έχει τιμωρηθεί με στέρηση των πολιτικών του/της δικαιωμάτων και να μην έχει καταδικαστεί για κακούργημα ή σε φυλάκιση ανώτερη του εξαμήνου καθ' υποτροπή ή μεγαλύτερη του εξαμήνου για λαθρεμπόριο ή λαθρεμπόριο ναρκωτικών ή για παράβαση του νόμου περί προστασίας του Εθνικού Νομίσματος ή για αδίκημα αναφερόμενο στην επί του πλοίου υπηρεσία και να μην έχει στερηθεί οριστικά το δικαίωμα άσκησης του ναυτικού επαγγέλματος.

Άρθρο 4

Δικαιολογητικά Υποψηφίων

Πρώτης Γενικής Κατηγορίας

1. Οι υποψήφιοι/-ες της ΠΡΩΤΗΣ Γενικής Κατηγορίας πρέπει να δηλώσουν τις Α.Ε.Ν. στο μηχανογραφικό δελτίο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και να υποβάλλουν επιπροσθέτως αίτηση ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. (Στην αίτηση δηλώνονται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ όλες οι Σχολές της μίας ή και των δύο ειδικοτήτων που έχουν δηλωθεί στο μηχανογραφικό του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων). Επι- πλέον, πρέπει μέσα στην προθεσμία που θα ορίζεται από τη σχετική προκήρυξη να υποβάλλουν σε οποιαδήποτε Α.Ε.Ν. τα πιο κάτω δικαιολογητικά:

1.1 Γνωμοδότηση υγειονομικής επιτροπής από την οποία, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για κάθε ειδικότητα, να προκύπτει ότι ο/η υποψήφιος/-α είναι σωματικά και πνευματικά κατάλληλος/-η για φοίτηση σε Σχολή της μίας ή και των δύο ειδικοτήτων.

Για την υγειονομική εξέταση των υποψηφίων και την έκδοση πιστοποιητικού υγειονομικής καταλληλότητας, για την ειδικότητα Πλοιάρχων ή Μηχανικών ή και για τις δύο ειδικότητες, αρμόδια είναι η ΥΕΑΝΕΘ του τόπου κατοικίας κάθε υποψηφίου/-ας. Η υγειονομική εξέταση των υποψηφίων γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 591/1975 (Α΄ 191), όπως τροποποιήθηκε με το π.δ. 64/1984 (Α΄ 21) και του π.δ. 436/1989 (Α΄ 188).

Οι υποψήφιοι/-ες παραπέμπονται για εξέταση στις κατά τόπους ΥΕΑΝΕΘ με την ίδια διαδικασία που ισχύει για τους απογραφόμενους ναυτικούς δηλαδή με παρα- πεμπτικό της πλησιέστερης στον τόπο κατοικίας τους απογράφουσας αρχής (ΥΝΑΝΠ/Α.ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ./ΔΝΕΡ 1ο ή Λιμενικής Αρχής).

Οι δαπάνες υγειονομικής εξέτασης των υποψηφίων, βαρύνουν τους/τις ίδιους/ίδιες και οι σχετικές υποχρεώσεις τους καθορίζονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Οι γνωμοδοτήσεις των ΥΕΑΝΕΘ είναι οριστικές και ανέκκλητες.

1.2. Υπεύθυνη δήλωση κατά το άρθρο 8 παρ. 4 του ν. 1599/1986 (Α΄ 75). με την οποία να αποδέχεται ότι εφόσον τελικά εισαχθεί σε Α.Ε.Ν., κατά τη διάρκεια του Α΄ διδακτικού εξαμήνου θα εξεταστεί στην κολύμβηση και σε περίπτωση επανεξετάσεων και εκ νέου αποτυχιών θα απομακρύνεται από την Α.Ε.Ν.

1.3. Φωτοαντίγραφο δελτίου εξεταζόμενου/-ης στις Πανελλαδικές εξετάσεις.

1.4. Φωτοαντίγραφο και των δύο όψεων δελτίου αστυ- νομικής ταυτότητας. 

Δεύτερης Γενικής Κατηγορίας

2. Οι υποψήφιοι/-ες της ΔΕΥΤΕΡΗΣ Γενικής Κατηγορίας πρέπει, μέσα στην προθεσμία που θα ορίζεται από την σχετική προκήρυξη, να υποβάλλουν την αίτηση τους ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτύου, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και στη συνέχεια να υποβάλλουν σε οποιαδήποτε Α.Ε.Ν. τα πιο κάτω δικαιολογητικά:

2.1. Τίτλο σπουδών: Απολυτήριο τίτλο Λυκείου ή Αποδεικτικό απόλυσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β΄. Ο/Η κάτοχος περισσότερων από ένα τίτλων απόλυσης υποβάλλει μόνο τον τίτλο εκείνο, με τον οποίο επιθυμεί να πάρει μέρος στη διαδικασία επιλογής και δεν δικαιούται να είναι υποψήφιος/-α το ίδιο έτος με περισσότερους από έναν τίτλους απόλυσης.

Αν ο τίτλος απόλυσης προέρχεται από ξενόγλωσσο σχολείο που λειτουργεί στην Ελλάδα, πρέπει να είναι θεωρημένος, από την οικεία Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ως προς την γνησιότητα του και ως προς τη νομιμότητα λειτουργίας του σχολείου αυτού.

Σε κάθε περίπτωση υποβάλλεται και βεβαίωση της αρμόδιας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, για την ισοτιμία του τίτλου απόλυσης με τους αντίστοιχους ελληνικούς.

Αν ο τίτλος απόλυσης είναι από αλλοδαπό σχολείο, ο/η υποψήφιος/-α πρέπει να υποβάλλει και βεβαίωση του σχολείου ή της αρμόδιας εκπαιδευτικής Αρχής της χώρας έκδοσης του τίτλου για την δυνατότητά του/της υποψηφίου/-ας να εγγραφεί και φοιτήσει, κατά περίπτωση, σε ανώτατη ή ανώτερη Σχολή της χώρας στην οποία εδρεύει το σχολείο. Επίσης, στην ίδια βεβαίωση ή σε ξεχωριστή να αναγράφεται η ακριβής μέση γενική βαθμολογία του τίτλου απόλυσης και οι αναλυτικές βαθμολογίες των μαθημάτων από τις οποίες προέκυψε αυτή η μέση γενική βαθμολογία, που να εκφράζονται στην εικοσάβαθμη κλίμακα (0-20). Στην περίπτωση κατά

την οποία η μέση γενική βαθμολογία δεν εκφράζεται σε εικοσάβαθμη κλίμακα απαιτείται αναγωγή αυτής, η οποία πραγματοποιείται από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Επιπρόσθετα, απαιτείται, προκειμένου για τίτλους Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της αλλοδαπής μη τεχνικής ή μη επαγγελματικής εκπαίδευσης, βεβαίωση ισοτιμίας από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ενώ για τίτλους τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης αλλοδαπής, πράξη ισοτιμίας και κατάταξης της Επιτροπής Ισοτιμιών του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.), ή του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων (Ε.Ο.Π.Π.) ή του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρ- τισης (Ο.Ε.Ε.Κ). Όλα τα δικαιολογητικά που έχουν εκδοθεί από ξένη Αρχή, πρέπει να είναι σύμφωνα με τα οριζόμενα στο

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β΄.

2.2. Γνωμοδότηση υγειονομικης επιτροπής από την οποία, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για κάθε ειδικότητα, να προκύπτει ότι ο/η υποψήφιος/-α είναι σωματικά και πνευματικά κατάλληλος/-η για φοίτηση σε Σχολή της μίας ή και των δύο ειδικοτήτων.

Για την υγειονομική εξέταση των υποψηφίων και την έκδοση πιστοποιητικού υγειονομικής καταλληλότητας, για την ειδικότητα Πλοιάρχων ή Μηχανικών ή και για τις δύο ειδικότητες, αρμόδια είναι η ΥΕΑΝΕΘ του τόπου κατοικίας κάθε υποψηφίου/-ας. Η υγειονομική εξέταση των υποψηφίων γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 591/1975 (Α΄ 191), όπως τροποποιήθηκε με το π.δ. 64/1984 (Α΄ 21) και του π.δ. 436/1989 (Α΄ 188).

Οι υποψήφιοι/-ες παραπέμπονται για εξέταση στις κατά τόπους ΥΕΑΝΕΘ με την ίδια διαδικασία που ισχύει για τους απογραφόμενους ναυτικούς, δηλαδή με παραπεμπτικό της πλησιέστερης στον τόπο κατοικίας τους απογράφουσας Αρχής (ΥΝΑΝΠ/Α.ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ./ΔΝΕΡ 1ο ή Λιμενικής Αρχής). Οι δαπάνες υγειονομικής εξέτασης των υποψηφίων, βαρύνουν τους/τις ίδιους/ίδιες και οι σχετικές υποχρεώσεις τους καθορίζονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Οι γνωμοδοτήσεις των ΥΕΑΝΕΘ είναι οριστικές και ανέκκλητες.

2.3. Υπεύθυνη δήλωση κατά το άρθρο 8 παρ. 4 του ν. 1599/1986 (Α΄ 75). με την οποία να αποδέχεται ότι εφόσον τελικά εισαχθεί σε Α.Ε.Ν., κατά τη διάρκεια του Α΄ διδακτικού εξαμήνου θα εξεταστεί στην κολύμβηση και σε περίπτωση επανεξετάσεων και εκ νέου αποτυχιών θα απομακρύνεται από την Α.Ε.Ν..

2.4. Φωτοαντίγραφο και των δύο όψεων δελτίου αστυνομικής ταυτότητας.

2.5. Πιστοποιητικό Θαλάσσιας Υπηρεσίας, (εφόσον υπάρχει)

2.5.1. Αν έχουν ναυτολογηθεί σε πλοία με Ελληνική ή ξένη σημαία συμβεβλημένα με το NAT, πιστοποιητικό του ΥΝΑΝΠ/Α.ΛΣ.-ΕΛ.ΑΚΤ./Διεύθυνση Ναυτικής Εργασίας/Τμήμα Δ΄ (ΔΝΕΡ Δ΄) (2ας Μεραρχίας 18 - Πειραιάς) ή φωτοαντίγραφο Ναυτικού Φυλλαδίου στο οποίο να φαίνονται οι ημερομηνίες ναυτολόγησης και απόλυσης. 2.5.2. Αν έχουν ναυτολογηθεί σε Πλοία με σημαία κρά- τους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή τρίτης χώρας, μη συμβεβλημένα με το NAT, πιστοποιητικό θαλάσσιας υπηρεσίας θεωρημένο από Ελληνική Λιμενική ή Προξενική Αρχή.

Η ανωτέρω θαλάσσια υπηρεσία θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί σε εν ενεργεία εμπορικά πλοία, 1.500 ο.χ. (500 κ.ο.χ.) και άνω, θα πρέπει να έχει διανυθεί μέχρι την ημερομηνία λήξης υποβολής δικαιολογητικών που θα καθοριστεί με τη σχετική προκήρυξη εισαγωγής και να μη συμπίπτει με το χρόνο φοίτησης του υποψήφιου στις διδακτικές περιόδους του Λυκείου ή ΕΠΑΛ.

Για τους υποψήφιους της περίπτωσης 1.2.γ του άρθρου 2 του παρόντος (απόφοιτοι Ναυτικού - Ναυτιλιακού Τομέα ειδικότητας Πλοιάρχου Μηχανικού) που έχουν ενταχθεί στην κατηγορία των κατ' ιδίαν διδαχθέντων σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 25 του π.δ. 50/2008 (Α΄ 81), όπως έχει τροποποιηθεί με το άρθρο 1 παρ 8 του π.δ. 43/2010 (Α΄ 86) ως προς την περίοδο ναυτολόγησης, η θαλάσσια υπηρεσία λαμβάνεται υπόψη ανεξαρτήτως της περιόδου φοίτησης.

2.6. Τίτλο σπουδών ή πιστοποιητικό γνώσης της Αγγλικής γλώσσας. (εφόσον υπάρχει)

2.6.1. Οι κάτοχοι τίτλου σπουδών ή πιστοποιητικού γνώσης της Αγγλικής γλώσσας του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ Α΄, υποβάλλουν τους αντίστοιχους τίτλους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β΄.

2.6.2. Πιστοποιητικά άλλα, πλην των αναφερομένων στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α΄, προκειμένου να αξιολογηθούν γιατην απόδειξη της γνώσης της Αγγλικής γλώσσας πρέπει να συνοδεύονται από:

Ι. βεβαίωση του φορέα που το εξέδωσε, ότι τόσο ο

φορέας όσο και το συγκεκριμένο πιστοποιητικό γλωσ-

σομάθειας είναι πιστοποιημένα από την αρμόδια προς

τούτο εθνική Αρχή ως προς το επίπεδο γνώσης της αγ- γλικής γλώσσας ή

II. βεβαίωση του αρμοδίου Υπουργείου ή της Πρεσβείας της χώρας στην Ελλάδα (σε περίπτωση μη υπάρξεως φορέα πιστοποίησης ή αναγνώρισης), ότι το προσκομιζόμενο πιστοποιητικό είναι αποδεκτό σε δημόσιες υπηρεσίες της οικείας χώρας ως έγκυρο αποδεικτικό γνώσης της αγγλικής γλώσσας σε αντίστοιχο επίπεδο. Ως οικεία χώρα νοείται η χώρα στην οποία η μητρική ή επίσημη γλώσσα είναι η Αγγλική.

3. Για τα δικαιολογητικά (τίτλους απόλυσης, πιστοποίησης γνώσης της Αγγλικής γλώσσας, κ.λπ.) υποψηφίων της Δεύτερης Γενικής Κατηγορίας που θα εισαχθούν στις ΑΕΝ θα πραγματοποιηθεί από την Υπηρεσία έλεγχος γνησιότητας.

ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ

ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ

Οι υποψήφιοι/-ες που ανήκουν στις Ευεργετικές Δι- ατάξεις που αναφέρονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 2 του παρόντος [που εμπίπτουν στις διατάξεις του ν. 380/1976 (Α΄ 178), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 31 του ν. 4256/2014 (Α΄ 92)], εφόσον δηλώνουν ότι επιθυμούν να κάνουν χρήση του σχετικού ευεργετήματος υποβάλουν απαραίτητα και τα ακόλουθα κατά περίπτωση συμπληρωματικά δικαιολογητικά, σύμ- φωνα με τα οριζόμενα στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β΄:

1. Τα τέκνα αναπήρων και θυμάτων πολέμου, καθώς και αναπήρων ή θυμάτων ειρηνικής περιόδου που είναι στην ενέργεια ή έχει συνταξιοδοτηθεί νια το λόγο αυτό:

(α) Βεβαίωση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ότι η οικογένεια του υποψηφίου συνταξιοδοτείται για τον ανωτέρω λόγο ή Υπεύθυνη Δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α΄ 75) του συνταξιοδοτούμενου, στην οποία αναφέρεται ο αριθμός, η χρονολογία έκδοσης και το όργανο που εξέδωσε την πράξη συνταξιοδότησης, μαζί με το απόκομμα της επιταγής καταβολής της σύνταξης κατά τον τελευταίο, πριν από την υποβολή της δήλωσης, μήνα.

(β) Πιστοποιητικό του οικείου Δήμου για την οικογενειακή τους κατάσταση ή βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης που χορηγείται από τα ΚΕΠ μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου [(ΟΠΣΕΔ) - κοινή υπουργική απόφαση 7228/2014 (Β΄ 457)], που έχει εκδοθεί εντός εξαμήνου πριν την υποβολή της αίτησης, ή σχετική Υπεύθυνη Δήλωση κατά το άρθρο 8 παρ. 4 του ν. 1599/1986.

2. Τα τέκνα αναγνωρισμένων ως αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας κατά το χρόνο έκδοσης της παρούσας:

(α) Πιστοποιητικό της Διεύθυνσης Εφέδρων Πολεμιστών Αναπήρων, Θυμάτων και Αγωνιστών (ΔΕΠΑΘΑ) ή οικείας Νομαρχίας ότι ο πατέρας ή η μητέρα του υποψηφίου έχει αναγνωριστεί ως αγωνιστής Εθνικής Αντί- στασης.

(β) Πιστοποιητικό του οικείου Δήμου για την οικογενειακή τους κατάσταση ή βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης που χορηγείται από τα ΚΕΠ μέσω του Ολο- κληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου [(ΟΠΣΕΔ) - κοινή υπουργική απόφαση 7228/2014 (Β΄ 457)], που έχει εκδοθεί εντός εξαμήνου πριν την υποβολή της αίτησης, ή σχετική Υπεύθυνη Δήλωση κατά το άρθρο 8 παρ. 4 του ν. 1599/1986 (Α΄ 75).

3. Πολύτεκνοι και τα τέκνα τους:

(α) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο ή βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης που χορηγείται από τα ΚΕΠ μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου [(ΟΠ- ΣΕΔ) - κοινή υπουργική απόφαση 7228/2014 (Β΄ 457)],που έχει εκδοθεί εντός εξαμήνου πριν την υποβολή τηςαίτησης και

 (β) πιστοποιητικό της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πο- λυτέκνων Ελλάδος (Α.Σ.Π.Ε.) που είναι σε ισχύ από το οποίο προκύπτει ρητά η πολυτεκνική ιδιότητα.

4. Γονείς τριών τέκνων και τα τέκνα τους:

Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο ή βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης που χορηγείται από τα ΚΕΠ μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου [(ΟΠΣΕΔ) κοινή υπουργική απόφαση 7228/2014 (Β΄ 457)], που έχει εκδοθεί εντός εξαμήνου πριν την υποβολή της αίτησης, που περιέχει όλα τα γεγονότα των οποίων η συνδρομή αποτελεί προϋπόθεση για την κατά νόμο κτήση της ιδιότητας του τρίτεκνου γονέα ή τέκνου τρίτεκνης οικογένειας [άρθρο 3, ν. 3454/2006 (Α΄75)].

Εκτός από το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης απαιτείται επιπλέον: α) Σε περίπτωση αναπηρίας τέκνου σε ποσοστό εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης, πιστοποιητικό από τον οικείο φορέα με το οποίο να βεβαιώνεται η ανωτέρω αναπηρία.

β) Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες έχει επέλθει ακύρωση του γάμου των γονέων ή διαζύγιο ή διακοπή της έγγαμης συμβίωσης ή ένα ή περισσότερα από τα τέκνα έχουν γεννηθεί χωρίς γάμο των γονέων τους, ο/η υποψήφιος/α ως γονέας ή ως τέκνο τρίτεκνης οικογένειας, πρέπει να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία (αντίγραφα δικαστικών αποφάσεων ή άλλων πράξεων) από τα οποία να αποδεικνύεται ότι ο/η ίδιος/α ή ο γονέας του/ης, αντί- στοιχα, έχει ή είχε μέχρι την ενηλικίωσή τους τη γονική μέριμνα και επιμέλεια των ως άνω τέκνων.

Την ιδιότητα τρίτεκνου ή τέκνου τρίτεκνης οικογένειας αποκτούν οι:

(α) Γονέας ή γονείς που έχουν γονική μέριμνα και επιμέλεια τριών παιδιών από τον ίδιο ή διαφορετικούς γάμους ή νομίμως αναγνωρισθέντων ή υιοθετηθέντων ή εκτόςγάμου γεννηθέντων και

 (β) Τα τέκνα αυτών όπου αυτό προβλέπεται. Στα τρία παιδιά περιλαμβάνονται και τα τέκνα με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό εξήντα επτά (67%) και άνω ισοβί- ως, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης.

5. Γι΄ αυτούς που είναι ορφανοί από τον έναν ή και από τους δύο γονείς ή τέκνα άγαμης μητέρας με ένα ή δύο μη αναγνωρισθέντα τέκνα:

Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο, ή βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης που χορηγείται από τα ΚΕΠ μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου [(ΟΠΣΕΔ) - κοινή υπουργική απόφαση 7228/2014 (Β΄ 457)], που έχει εκδοθεί εντός εξαμήνου πριν την υπο- βολή της αίτησης, από το οποίο να προκύπτει:

(α) ο θάνατος του/των γονέων και,

(β) για την περίπτωση τέκνου/τέκνων άγαμης μητέρας, η μη αναγνώριση του/των τέκνων της, των οποίων έχει τη γονική μέριμνα.

6. Γι’ αυτούς που έχουν γονείς ή τέκνα ή αδέλφια ή συζύγους, που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών επειδή έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67% (δεν συμπεριλαμβάνεται το ποσοστό 67%):

(α) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο ή βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης που χορηγείται από τα ΚΕΠ μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου [(ΟΠΣΕΔ) κοινή υπουργική απόφαση 7228/2014 (Β΄ 457)], που έχει εκδοθεί εντός εξαμήνου πριν την υποβολή της αίτησης, από το οποίο να προκύπτει η συγγενική σχέση εξ αίματος ή εξ αγχιστείας και

(β) Πιστοποιητικό Υγειονομικής Επιτροπής, σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον σύστημα πιστοποίησης αναπηρίας, το οποίο να είναι σε ισχύ κατά το έτος υποβολής της αίτησης. Αν το πιστοποιητικό Υγειονομικής Επιτροπής δεν διασαφηνίζει τα κινητικά προβλήματα, αλλά μόνο αναπηρία άνω του 67%, τότε συμπληρωματικά απαιτείται Ιατρική γνωμάτευση από Δημόσιο Νοσοκομείο, με

υπογραφή και σφραγίδα Διευθυντού είτε Κλινικής ΕΣΥ ή Εργαστηρίου ή Πανεπιστημιακού Τμήματος αντίστοιχα, που θα βεβαιώνει ότι η συγκεκριμένη αναπηρία που πιστοποιείται από την Υγειονομική Επιτροπή προκαλεί ή συνδέεται με σοβαρά κινητικά προβλήματα.

Άρθρο 5

Έλεγχος και παραλαβή δικαιολογητικώναπό τις ΑΕΝ

 Η παραλαβή από τις Α.Ε.Ν. των δικαιολογητικών των υποψηφίων, πραγματοποιείται μόνο μέσα στα χρονικά όρια που καθορίζονται για τον σκοπό αυτό από τη σχετική προκήρυξη και ολοκληρώνεται μετά από έλεγχο της πληρότητας και κανονικότητάς τους.

Σε περίπτωση που υποψήφιος/-α Πρώτης Γενικής Κατηγορίας επιθυμεί, για την εισαγωγή του/της στις ΑΕΝ να συμμετάσχει και στη Δεύτερη Γενική Κατηγορία (μέσω των πανελλήνιων εξετάσεων και μέσω αξιολόγησης του απολυτηρίου), υποβάλει ηλεκτρονικά μία και μόνο αίτηση και υποχρεούται να καταθέσει όλα τα αναφερόμενα και για τις δύο γενικές κατηγορίες δικαιολογητικά μία φορά και εντός της προθεσμίας που θα ισχύει για την Πρώτη Γενική Κατηγορία.

Δεν γίνονται δεκτά συμπληρωματικά δικαιολογητικά για οποιοδήποτε λόγο. Εξαίρεση αποτελεί η υποβολή του απολυτήριου τίτλου των υποψηφίων της Πρώτης Γενικής Κατηγορίας, το οποίο μπορεί να κατατεθεί όταν αυτό εκδοθεί και τους χορηγηθεί και οπωσδήποτε εντός της προθεσμίας, η οποία θα καθορισθεί για τους υποψήφιους της Δεύτερης Γενικής Κατηγορίας. Δικαιολογητικά υποψηφίου/-ιας που είναι ελλιπή δεν παραλαμβάνονται, πλην της πιο πάνω εξαίρεσης. Η διαδικασία παραλαβής και ελέγχου των δικαιολογη- τικών στις Α.Ε.Ν. θα γίνεται από επιτροπές παραλαβής των ΑΕΝ, όπως αναλυτικά θα περιγράφονται στη σχετική προκήρυξη.

Οι Α.Ε.Ν. θα παραλαμβάνουν δικαιολογητικά που αφορούν μόνο στους Έλληνες υποψηφίους του άρθρου 3.

Η κατάθεση δικαιολογητικών λοιπών κατηγοριών εισα- γομένων (αλλοδαπών κ.λπ., άρθρο 9 παρόντος) γίνεται απευθείας στο ΥΝΑΝΠ/Α.ΛΣ.-ΕΛ.ΑΚΤ./ΔΕΚΝ Β΄ από τους ενδιαφερόμενους.

Άρθρο 6

Τρόπος επιλογής σπουδαστών/σπουδαστριών

1. Η επιλογή και ο καθορισμός σειράς προτεραιότητας των υποψηφίων της ΠΡΩΤΗΣ Γενικής Κατηγορίας κατά ειδικότητα θα γίνει από το Υπουργείο Παιδείας/Ερευνας και Θρησκευμάτων, όπως ο νόμος ορίζει. Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων των πανελλήνιων εξετάσεων θα διαβιβάσει, σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, τους σχετικούς πίνακες επιτυχόντων στο ΥΝΑΝΠ/Α.ΛΣ-ΕΛ. ΑΚΤ./ΔΕΚΝ Β΄ κατά ειδικότητα.

Η ανακοίνωση των εισαγομένων ανά ειδικότητα θα γίνει από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, όπως ο νόμος ορίζει.

Υποψήφιος/-α, ο/η οποίος/-α έχει καταθέσει αίτηση προκειμένου να συμμετέχει για την εισαγωγή του/της στις ΑΕΝ και με τις δύο διαδικασίες (μέσω πανελληνίων εξετάσεων και μέσω απολυτηρίου λυκείου), εφόσον εισάγεται, σε οποιαδήποτε ειδικότητα, από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ της διαδικασίας επιλογής του/της μέσω της Δεύτερης Γενικής Κατηγορίας.

2. Η επιλογή και ο καθορισμός σειράς προτεραιότη- τας εισαγωγής των υποψηφίων στις Σχολές, για τους/ τις υποψηφίους/-ες της ΔΕΥΤΕΡΗΣ Γενικής Κατηγορίας πραγματοποιείται με την αντίστοιχη μηχανογραφική εφαρμογή του ΥΝΑΝΠ/Α.ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ./ΔΕΚΝ Β΄.

Οι υποψήφιοι/-ες διαχωρίζονται και εντάσσονται στις υποκατηγορίες της ΔΕΥΤΕΡΗΣ Γενικής Κατηγορίας ανάλογα με τον Απολυτήριο τίτλο που κατέχουν.

Στη συνέχεια κατατάσσονται κατά σειρά προτίμησης ειδικοτήτων και αντίστοιχων Σχολών που έχουν δηλώσει και με απόλυτη βαθμολογική σειρά, που προκύπτει από τον τελικό βαθμό επιλογής τους.

Ο τελικός βαθμός επιλογής διαμορφώνεται από:

(α) το Γενικό Βαθμό του απολυτηρίου τίτλου δευτερο- βάθμιας εκπαίδευσης, ο οποίος πολλαπλασιάζεται επίγίλια (1000) και ελέγχεται μέχρι χιλιοστού της μονάδας,

(β) τυχόν γνώση της Αγγλικής Γλώσσας, προσαυξάνοντας το Γενικό Βαθμό απόλυσης κατά 2.000, 2.200 και 2.500 μόρια για τα επίπεδα ΚΑΛΗ, ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ και ΑΡΙΣΤΗ αντίστοιχα (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α΄) και

(γ) τυχόν πραγματοποιηθείσα θαλάσσια υπηρεσία, προσαυξάνοντας το Γενικό Βαθμό απόλυσης κατά 20 μόρια για κάθε ημέρα ναυτολόγησης. Η εν λόγω θαλάσσια υπηρεσία θα πρέπει να είναι συνολικής διάρκειας τουλάχιστον 60 ημερολογιακών ημερών και μέχρι 270 ημερολογιακών ημερών. Θαλάσσια υπηρεσία μικρότερη των 60 ημερών και μεγαλύτερη των 270 ημερών δεν λαμβάνεται υπόψη.

3. Η τελική κατανομή όλων των εισαγομένων στις Σχολές των Α.Ε.Ν. γίνεται από το ΥΝΑΝΠ/Α.ΛΣ- ΕΛ.ΑΚΤ. ανάλογα με τη Γενική Κατηγορία, στην οποία ανήκουν, τη σειρά προτίμησης ειδικοτήτων και αντίστοιχων Σχολών που έχουν δηλώσει και τον τελικό βαθμό κατάταξής τους, ο οποίος εκφράζεται με προσέγγιση χιλιοστού.

4. Σε περίπτωση ισοβαθμίας στον τελικό βαθμό κατάταξης δύο ή περισσοτέρων υποψήφιων στην τελευταία θέση της Σχολής ή Σχολών στην οποία διαμορφώθηκε ο τελικός βαθμός κατάταξης, θα λαμβάνεται υπόψη ο τελικός βαθμός στο μάθημα «Νεοελληνική Γλώσσα» (Γενικής Παιδείας) και θα εισάγεται ο/η υποψήφιος/-α με το μεγαλύτερο βαθμό στο ανωτέρω μάθημα. Εάν παρά ταύτα προκύπτει εκ νέου ισοβαθμία, θα εισάγονται όλοι πλέον οι ισοβαθμήσαντες/-σες υποψήφιοι/-ες υπό την προϋπόθεση ότι στην αίτηση τους έχουν δηλώσει ως προτίμηση τις συγκεκριμένες Σχολές.

5. Προϋπόθεση συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής όλων των Κατηγοριών είναι ο/η υποψήφιος/-α να έχει κριθεί υγειονομικά κατάλληλος/-η στις προκαταρκτικές εξετάσεις που διενεργούνται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για τις Σχολές των Α.Ε.Ν. και καθορίζονται στη σχετική προκήρυξη εισαγωγής.

Άρθρο 7

Διαδικασία παραλαβής και επαναληπτικών ελέγχων από ΥΝΑΝΠ/Α.ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ./ΔΕΚΝ Β΄ των δικαιολογητικών των υποψηφίων έκδοση τελικών αποτελεσμάτων

Η διαδικασία παραλαβής και επαναληπτικών ελέγχων των δικαιολογητικών από το ΥΝΑΝΠ/Α.ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ./ΔΕΚΝ θα γίνεται από επιτροπές, όπως αναλυτικά θα περιγράφονται στη σχετική προκήρυξη.

1. Μετά την ολοκλήρωση των επαναληπτικών ελέγχων των δικαιολογητικών των υποψηφίων, δημιουργείται ηλεκτρονικό αρχείο υποψηφίων ΠΡΩΤΗΣ Γενικής Κατηγορίας, οι οποίοι/-ες έχουν κριθεί υγειονομικά κατάλληλοι/-ες, το οποίο αποστέλλεται στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στη διαδικασία επιλογής μέσω των πανελληνίων εξετάσεων.

2. Μετά την επιβεβαίωση της ακρίβειας των εισαχθέντων στοιχείων με τα στοιχεία των δικαιολογητικών που έχουν υποβληθεί από τις Α.Ε.Ν., για τους/τις υποψηφίους/-ες της ΔΕΥΤΕΡΗΣ Γενικής Κατηγορίας, καθώς και του αρχείου (έντυπου και ηλεκτρονικού) εισαγομένων της ΠΡΩΤΗΣ Γενικής Κατηγορίας που έχουν αποσταλεί από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, εκδίδονται τα αποτελέσματα εισαγωγής - κατανομής σπουδαστών/-στριών, με χρήση μηχανογραφικής εφαρμογής που είναι εγκατεστημένη στο ΥΝΑΝΠ/Α.ΛΣ- ΕΛ.ΑΚΤ./ΔΕΚΝ.

3. Μετά την εκτέλεση του αλγορίθμου επιλογής - κατανομής, εκτυπώνονται καταστάσεις επιτυχόντων/-ουσών, αλφαβητικά, οι οποίες υπογράφονται από τον υπεύθυνο εκτέλεσης του αλγορίθμου επιλογής - κατανομής, τον Τμηματάρχη ΥΝΑΝΠ/Α.ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ./ΔΕΚΝ Β΄ και τον/την Διευθυντή/-τρια ΔΕΚΝ και θεωρούνται από το Γενικό Γραμματέα ΥΝΑΝΠ.

4. Καταστάσεις υποψηφίων που δεν εισήχθησαν εκδίδονται μόνο για τους/τις υποψήφιους/-ες της Δεύτερης Γενικής Κατηγορίας αλφαβητικά κατά υποκατηγορία.

Άρθρο 8

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων -

Παρουσίαση σπουδαστών/-στριών -

Κάλυψη κενών θέσεων

1. Τα αποτελέσματα ανακοινώνονται με τοιχοκόλληση τους στα καταστήματα του ΥΝΑΝΠ/Α.ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. [(Πειραιάς, Ακτή Βασιλειάδη Πύλη Ε1 - Ε2) και (Πειραιάς, Γρ. Λαμπράκη 150)] και αναρτώνται στο διαδίκτυο στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις http://www.yen.gr και http://www.hcg.gr με μέριμνα του ΥΝΑΝΠ/Α.ΛΣ- ΕΛ.ΑΚΤ./ΔΗΔΕΠ Β΄/Γρ. Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Επίσης, εκδίδεται σχετική ανακοίνωση τύπου με μέριμνα του ΥΝΑΝΠ/Γραφείου Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Δημοσίων Σχέσεων.

 

2. Πίνακες υποψηφίων Δεύτερης Γενικής Κατηγορίας, που δεν εισήχθησαν, αναρτώνται αλφαβητικά κατά υποκατηγορία στην ιστοσελίδατου Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (http://www.yen.gr) και του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής (http://www.hcg.gr).

3. Σε κάθε Α.Ε.Ν. διαβιβάζονται πίνακες εισαγομένων σε αυτή σπουδαστών/σπουδαστριών. Οι σπουδαστές/σπουδάστριες που έχουν επιλεγεί υποχρεούνται να παρουσιαστούν για φοίτηση στις Σχολές τους, εντός δέκα

(10) εργάσιμων ημερών από την επόμενη της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, διαφορετικά αποκλείονται της εγγραφής τους στην ΑΕΝ.

4. Στη περίπτωση κατά την οποία μετά την παρέλευση του χρόνου των δέκα ημερών της προηγουμένης παραγράφου προκύψουν κενές θέσεις, αυτές θα καλυφθούν νια μία και μόνο φορά από υποψήφιους/-ες Δεύτερης Γενικής Κατηγορίας, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 6 και την παράγραφο 1 του άρθρου 8 της παρούσας.

5. Οι εισαγόμενοι/-ες:

(α) υποχρεούνται με την εγγραφή τους να προσκομίσουν και καταθέσουν στη Γραμματεία της Σχολής, στην οποία έχουν εισαχθεί για φοίτηση, Υπεύθυνη δήλωση κατά το άρθρο 8 παρ. 4 του ν. 1599/1986 (Α΄ 75), στην οποία θα δηλώνουν ότι δεν έχουν εγγραφεί ή φοιτούν σε άλλη Σχολή Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

(β) μόνο της Πρώτης Γενικής Κατηγορίας (δεν αφορά υποψήφιους/-ες που συμμετείχαν και με τις δύο Γενικές Κατηγορίες), θα προσκομίσουν και θα καταθέσουν στη Γραμματεία της Σχολής στην οποία έχουν εισαχθεί, τον τίτλο απόλυσης τους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β΄.

(γ) μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών εγγραφής στη Σχολή τους, κατόπιν σχετικής αίτησης, μπορούν να παραλαμβάνουν τον πρωτότυπο τίτλο απόλυσης ή πιστοποιητικό γνώσης της Αγγλικής γλώσσας που τυχόν έχουν καταθέσει.

6. Δικαιολογητικά υποψηφίων που δεν εισάγονται, παραλαμβάνονται μόνο από την ΑΕΝ στην οποία υποβλήθηκαν με την αίτηση υποψηφιότητας.

Άρθρο 9

Κατ' εξαίρεση εισαγωγή σπουδαστών/-στριών

1. Κατ' εξαίρεση των διατάξεων του άρθρου 2 και πέρα από τον οριζόμενο κατά Σχολή αριθμό εισακτέων, γράφονται στις Α.Ε.Ν., ανεξάρτητα από τη βαθμολογία τους, οι παρακάτω κατηγορίες υποψηφίων:

1.1. Αλλοδαποί - Αλλογενείς: Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι αλλοδαποί μη Έλληνες το γένος και την υπηκοότητα, που και οι δύο γονείς τους δεν είναι Έλληνες.

1.2. Κύπριοι ομογενείς: Στην κατηγορία αυτή ανήκουν Κύπριοι ομογενείς που ο ένας τουλάχιστον από τους γονείς τους είναι Κύπριος στην καταγωγή.

Άρθρο 10

Προϋποθέσεις εισαγωγής κατ' εξαίρεση σπουδαστών/-στριών

1. Για να γίνει καταρχήν δεκτή αίτηση οποιουδήποτε/οποιασδήποτε υποψήφιου/-ας των κατ' εξαίρεση εισαγομένων του άρθρου 9 σπουδαστών/-τριών, πρέπει:

α) να είναι ηλικίας μέχρι 27 ετών και

β) να έχει απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το οποίο παρέχει δικαίωμα εισαγωγής στις ανώτερες σχολές της χώρας που το εκδίδει.

2. Ειδικά για τους Αλλογενείς - Αλλοδαπούς, η εισαγωγή τους σε Α.Ε.Ν. γίνεται μόνον εφόσον υπάρχει σχετική διακρατική συμφωνία ή πρωτόκολλο μορφωτικής συνεργασίας με τη χώρα του/της ενδιαφερόμενου/-ης ή η υποψηφιότητά τους για επιλογή, προτείνεται επίσημα από την αντίστοιχη Διπλωματική Αρχή.

3. Ο αριθμός των κατά κατηγορία και εθνικότητα εισα- γόμενων κατ' εξαίρεση στις Α.Ε.Ν. σπουδαστών/-στριών του άρθρου 9 ορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

4. Η κατανομή των εισαγόμενων κατ' εξαίρεση σπουδαστών/-τριών του άρθρου 9, κατά Σχολή και Ειδικότητα, πραγματοποιείται με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μετά από σχετική Υγειονομική εξέτασή τους, που γίνεται με μέριμνα του ΥΝΑΝΠ/Α. ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ./ΔΕΚΝ από την ΥΕΑΝΕΘ/ΠΕΙΡΑΙΑ, εκτός των Κυπρίων για την υγειονομική εξέταση των οποίων ισχύει η ρύθμιση της παρ. 5. Όσοι υποψήφιοι/-ες των κατηγοριών αυτών κριθούν υγειονομικά κατάλληλοι/-ες, κατανέμονται σε όλες τις Α.Ε.Ν. της χώρας ανάλογα με τις δυνατότητες υποδοχής κάθε ΑΕΝ.

5. Οι Κύπριοι/-ες υποψήφιοι/-ες που επιλέγονται από το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Κύπρου για τις Α.Ε.Ν., υποβάλλονται σε υγειονομική εξέταση σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για τους Έλληνες υποψήφιους. Η ανωτέρω εξέταση θα λαμβάνει χώρα στα κρατικά νοσοκομεία της Κύπρου, που ορίζονται από την Κυπριακή Κυβέρνηση.

Η γνωμάτευση της υγειονομικής εξέτασης του άρθρου 4 του παρόντος συνυποβάλλεται στο ΥΝΑΝΠ/Α.ΛΣ-ΕΛ. ΑΚΤ./ΔΕΚΝ Β΄ μαζί με τα άλλα δικαιολογητικά κάθε υποψήφιου/-ας.

Άρθρο 11

Δικαιολογητικά υποψηφίων κατ' εξαίρεση εισαγομένων

1. Οι υποψήφιοι για κατ' εξαίρεση εισαγωγή στις Α.Ε.Ν. πρέπει να υποβάλλουν, μέσα στην προθεσμία που ορίζεται με απόφαση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τα πιο κάτω, κατά περίπτωση, δικαιολογητικά:

1.1. Αίτηση, όπως τα υποδείγματα «Α1» και «Α2» που επισυνάπτονται του παρόντος κανονισμού.

1.2. Πιστοποιητικό γέννησης, με φωτογραφία του υποψήφιου, θεωρημένη για την ταυτοπροσωπία.

1.3. Τίτλο απόλυσης από σχολείο δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Λύκειο).

Αν ο τίτλος απόλυσης είναι από ξένο σχολείο, ο υποψήφιος πρέπει να υποβάλλει και βεβαίωση του σχολείου ή της αρμόδιας Εκπαιδευτικής Αρχής της ξένης χώρας για τη δυνατότητα εισαγωγής του υποψηφίου κατά περίπτωση σε Ανώτατη ή Ανώτερη Σχολή της χώρας στην οποία υπάγεται το σχολείο.

1.4. Πιστοποιητικό ποινικού μητρώου της χώρας του, το οποίο να έχει εκδοθεί το πολύ ένα τρίμηνο πριν από την ημερομηνία υποβολής του.

1.5. Αντίγραφο ποινικού μητρώου για δικαστική χρήση, του Ελληνικού Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο να έχει εκδοθεί το πολύ ένα τρίμηνο πριν από την ημερομηνία υποβολής του (εξαιρούνται οι Κύπριοι που καταθέτουν σχετική Υ.Δ. κατά το υπόδειγμα αίτησης «Α2»).

1.6. Πιστοποιητικό γνώσης Ελληνικής γλώσσας, από τα Πανεπιστήμια Αθηνών ή Θεσσαλονίκης. Το πιστο- ποιητικό αυτό δεν απαιτείται αν ο/η υποψήφιος/-α έχει τίτλο απόλυσης από Ελληνικό Λύκειο ή αν είναι Κύπριος Ομογενής.

1.7. Γνωμάτευση Υγειονομικής εξέτασης.

1.8. Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α΄ 75), με την οποία να αποδέχεται ότι κατά τη διάρκεια του Α΄ διδακτικού εξαμήνου θα εξεταστεί στην κολύμβηση και σε περίπτωση επανεξετάσεων και εκ νέου αποτυχιών θα απομακρύνεται από την Α.Ε.Ν.

2. Οι υποψήφιοι/-ες της κατηγορίας Αλλοδαπών - Αλλογενών υποβάλλουν όλα τα δικαιολογητικά της παραγράφου 1. Επιπλέον, δε, πιστοποιητικό της αρμόδιας Αρχής της οικείας χώρας για την υπηκοότητα και την καταγωγή του/της υποψηφίου/-ας και των δύο γονέων του/της, από το οποίο πρέπει να προκύπτει σαφώς, ότι κανένας από αυτούς δεν έχει Ελληνική καταγωγή και υπεύθυνη δήλωση, ότι ο/η υποψήφιος/-α δεν είναι κάτοχος Πτυχίου Σχολής ή Τμήματος της τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Ελλάδας. Ο/Η υποψήφιος/-α κατά την κατάθεση των δικαιολογητικών του/της πρέπει να έχει μαζί του/της διαβατήριο ή την άδεια παραμονής, ώστε να αποδεικνύεται η νόμιμη παρουσία του/της στην Ελλάδα.

3. Τα δικαιολογητικά δεν γίνονται δεκτά εάν δεν είναι πλήρη. Επίσης, όσα από τα δικαιολογητικά έχουν εκδοθεί από ξένη Αρχή, πρέπει να είναι επικυρωμένα από Ελληνική Διπλωματική Αρχή στο εξωτερικό ή από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών για το γνήσιο της υπογραφής αυτού που υπογράφει το έγγραφο και επίσημα μεταφρασμένα στην Ελληνική γλώσσα, με την επιφύλαξη των διατάξεων των σχετικών διεθνών συμβάσεων που έχουν κυρωθεί νομοθετικά από την χώρα μας.

Άρθρο 12

Ενδιαίτηση Δυνατότητα ενδιαίτησης για τους σπουδαστές παρέχεται σε όλες τις ΑΕΝ, εκτός των ΑΕΝ/Ασπροπύργου και Μακεδονίας, ενώ για τις σπουδάστριες δυνατότητα ενδιαίτησης παρέχεται στις ΑΕΝ/Κρήτης και Ηπείρου.

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ A'

Οι υποψήφιοι/-ες της ΔΕΥΤΕΡΗΣ Γενικής Κατηγορίας που έχουν ΑΡΙΣΤΗ, ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ η ΚΑΛΗ γνώση της αγγλικής γλώσσας, θα λαμβάνουν επί πλέον αντιστοίχως 2.500 η 2.200 η 2.000 μόρια στον Γενικό βαθμό του Απολυτηρίου τίτλου που κατέχουν.

ΤΙΤΛΟΙ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ - ΤΡΟΠΟΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ

Η γνώση της Αγγλικής γλώσσας (άριστη Γ2/C2, πολύ καλή Γ1/C1 και καλή Β2) αποδεικνύεται με βάση το άρθρο 1 του π.δ. 146/2007 «Τροποποίηση διατάξεων του π.δ. 50/2001 Καθορισμός προσόντων διορισμού σε θέ- σεις φορέων του δημόσιου τομέα όπως αυτό ισχύει» (Α΄ 185), σε συνδυασμό με το τελευταίο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 1 του π.δ. 116/2006 «Τροποποίηση του άρθρου 28 του π.δ. 50/2001 ...» (Α΄ 115), ως εξής:

α) Με Κρατικό Πιστοποιητικό γλωσσομάθειας αντίστοι- χου επιπέδου του ν. 2740/1999 (Α΄ 186), όπως αντικατα- στάθηκε με την παρ. 19 του άρθρου 13 του ν. 3149/2003 (Α΄ 141), όπως ισχύει. ή

β) με πιστοποιητικά αντίστοιχου επιπέδου των πανεπιστημίων CAMBRIDGE ή MICHIGAN. ή

γ) με πιστοποιητικά αντίστοιχου επιπέδου άλλων φο- ρέων (πανεπιστημίων ή μη) ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, εφόσον είναι πιστοποιημένοι ή αναγνωρισμένοι από την αρμόδια αρχή της οικείας χώρας για να διενεργούν εξετάσεις και να χορηγούν πιστοποιητικά γνώσης της αγγλικής γλώσσας στο αντίστοιχο επίπεδο.

Εάν δεν υπάρχει φορέας πιστοποίησης ή αναγνώρισης στην οικεία χώρα, απαιτείται βεβαίωση του αρμόδιου Υπουργείου ή της Πρεσβείας της χώρας στην Ελλάδα ότι τα πιστοποιητικά που χορηγούνται από τους παραπάνω φορείς σε τρίτους, οι οποίοι δεν έχουν ως μητρική γλώσσα την Αγγλική, είναι αποδεκτά σε δημόσιες υπηρεσίες της αυτής χώρας ως έγκυρα αποδεικτικά γνώσης της Αγγλικής γλώσσας στο αντίστοιχο επίπεδο. Ως οικεία χώρα νοείται η χώρα στην οποία η μητρική ή επίσημη γλώσσα είναι η Αγγλική.

Βάσει των ανωτέρω, γίνονται δεκτά, πέραν του Κρατικού Πιστοποιητικού γλωσσομάθειας, τα εξής πιστοποιητικά:

(α) Άριστη γνώση (Γ2/C2):

• CERTIFICATE OF PROFICIENCY IN ENGLISH (CPE) του Πανεπιστημίου CAMBRIDGE.

• BULATS English Language Test, βαθμολογία 90-100,

του Πανεπιστημίου του CAMBRIDGE.

• INTERNATIONAL ENGLISH LANGUAGE TESTING SYSTEM (IELTS) από το University of Cambridge Local Examinations Syndicate (UCLES) - The British Council - IDP Education Australia IELTS Australia με βαθμολογία από 8,5 και άνω.

• ECPE- EXAMINATION FOR THE CERTIFICATE OF PROFICIENCY IN ENGLISH του Πανεπιστημίου MICHIGAN.

• LONDON TESTS OF ENGLISH LEVEL 5 -PROFICIENT COMMUNICATION- του EDEXCEL, ή PEARSON TEST OF ENGLISH GENERAL LEVEL 5 -PROFICIENT COMMUNICATION- του EDEXCEL ή EDEXCEL LEVEL 3 CERTIFICATE IN ESOL INTERNATIONAL (CEF C2).

• ISE IV INTEGRATED SKILLS IN ENGLISH LEVEL 3 CERTIFICATE IN ESOL INTERNATIONAL του TRINITY COLLEGE LONDON.

• CITY και GUILDS LEVEL 3 CERTIFICATE IN ESOL INTERNATIONAL (reading, writing and listening)

-MASTERY- και CITY και GUILDS LEVEL 3 CERTIFICATE IN ESOL INTERNATIONAL (Spoken) -MASTERY-(Συνυποβάλλονται αθροιστικά για την απόδειξη της άριστης γνώσης) ή CITY και GUILDS CERTIFICATE IN INTERNATIONAL ESOL-MASTERY- και CITY και GUILDS CERTIFICATE IN INTERNATIONAL SPOKEN ESOL

-MASTERY- (Συνυποβάλλονται αθροιστικά για την απόδειξη της άριστης γνώσης).

• EDI Level 3 Certificate in ESOL International JETSET Level 7 (CEF C2) ή PEARSON EDI Level 3 Certificate in ESOL International (CEF C2).

• PEARSON LCCI EFB LEVEL 4 (Ενότητες: Reading, Writing, Listening, Speaking, με βαθμό "Distinction" ή "Credit").

• OCNW Certificate in ESOL International at Level 3 (Common European Framework equivalent level C2) (μέχρι 31/8/2009).

• Ascentis Level 3 Certificate in ESOL International (CEF C2).

• ESB Level 3 Certificate in ESOL International All Modes (Council of Europe Level C2).

• Michigan State University - Certificate of English

Language Proficiency (MSU - CELP): CEF C2.

• Test of Interactive English, C2 Level.

• NOCN Level 3 Certificate in ESOL International (C2).

• AIM Awards Level 3 Certificate in ESOL International (C2) (Ενότητες: Listening, Reading, Writing, Speaking).

• LRN Level 3 Certificate in ESOL International (CEF C2).

(β) Πολύ καλή γνώση (Γ1/C1):

• CERTIFICATE IN ADVANCED ENGLISH (CAE) του Πανεπιστημίου του CAMBRIDGE.

• BULATS English Language Test, βαθμολογία 75-89, του Πανεπιστημίου του CAMBRIDGE.

• INTERNATIONAL ENGLISH LANGUAGE TESTING SYSTEM (IELTS) από το University of Cambridge Local Examinations Syndicate (UCLES) - The British Council - IDP Education Australia IELTS Australia με βαθμολογία από 7 έως 8.

• BUSINESS ENGLISH CERTIFICATE - HIGHER (BEC HIGHER) από το University of Cambridge Local Examinations Syndicate (UCLES).

• LONDON TESTS OF ENGLISH LEVEL 4 -ADVANCED COMMUNICATION- του EDEXCEL ή PEARSON TEST OF ENGLISH GENERAL LEVEL 4 -ADVANCED COMMUNICATION- του EDEXCEL ή EDEXCEL LEVEL 2 CERTIFICATE IN ESOL INTERNATIONAL (CEF C1).

• CERTIFICATE IN INTEGRATED SKILLS IN ENGLISH ISE III του TRINITY COLLEGE LONDON.

• CITY και GUILDS LEVEL 2 CERTIFICATE IN ESOL INTERNATIONAL (reading, writing and listening) -EXPERT- και CITY και GUILDS LEVEL 2 CERTIFICATE IN ESOL INTERNATIONAL (Spoken) - EXPERT-(Συνυποβάλλονται αθροιστικά για την απόδειξη της πολύ καλής γνώσης) ή CITY και GUILDS CERTIFICATE IN INTERNATIONAL ESOL -EXPERT- και CITY και GUILDS CERTIFICATE IN INTERNATIONAL SPOKEN ESOL - EXPERT - (Συνυποβάλλονται αθροιστικά για την απόδειξη της πολύ καλής γνώσης).

• ADVANCED LEVEL CERTIFICATE IN ENGLISH (ALCE) του HELLENIC AMERICAN UNIVERSITY (Manchester, NHUSA) καιτης ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ.

• TEST OF ENGLISH FOR INTERNATIONAL COMMUNICATION (TOEIC), βαθμολογία από 785 έως 900 του EDUCATIONAL TESTING SERVICE/CHAUNCEY, USA.

• EDI Level 2 Certificate in ESOL International JETSET Level 6 (CEF C1) ή PEARSON EDI Level 2 Certificate in ESOL International (CEF C1).

• PEARSON LCCI EFB LEVEL 4 (Ενότητες: Reading, Writing, Listening, Speaking, σε περίπτωση που η μία εκ των ενοτήτων είναι με βαθμό "Pass").

• PEARSON LCCI EFB LEVEL 3 (Ενότητες: Reading, Writing, Listening, Speaking, με βαθμό "Distinction" ή "Credit").

• OCNW Certificate in ESOL International at Level 2 (Common European Framework equivalent level C1) (μέχρι 31/8/2009).

• Ascentis Level 2 Certificate in ESOL International (CEF C1).

• ESB Level 2 Certificate in ESOL International All Modes (Council of Europe Level C1).

• Test of Interactive English, C1 + Level.

• Test of Interactive English, C1 Level.

• NOCN Level 2 Certificate in ESOL International (C1).

• AIM Awards Level 2 Certificate in ESOL International (C1) (Ενότητες: Listening, Reading, Writing, Speaking).

• MICHIGAN ENGLISH LANGUAGE ASSESSMENT BATTERY (MELAB) βαθμολογία από 91 έως 99 του CAMBRIDGE MICHIGAN LANGUAGE ASSESSMENTS (CaMLA).

• MICHIGAN ENGLISH TEST (MET) βαθμολογία από 190 έως 240 του CAMBRIDGE MICHIGAN LANGUAGE ASSESSMENTS (CaMLA).

• LRN Level 2 Certificate in ESOL International (CEF C1).

(γ) Καλή γνώση (B2):

• FIRST CERTIFICATE IN ENGLISH (FCE) του Πανεπιστημίου CAMBRIDGE.

• BULATS English Language Test, βαθμολογία 60-74, του Πανεπιστημίου του CAMBRIDGE.

• INTERNATIONAL ENGLISH LANGUAGE TESTING SYSTEM (IELTS) από το University of Cambridge Local Examinations Syndicate (UCLES) - The British Council - IDP Education Australia IELTS Australia με βαθμολογία από 5,5 έως 6,5.

• BUSINESS ENGLISH CERTIFICATE - VANTAGE (BEC VANTAGE) από το University of Cambridge Local Examinations Syndicate (UCLES).

• (ECCE) - EXAMINATION FOR THE CERTIFICATE OF COMPETENCY IN ENGLISH του Πανεπιστημίου MICHIGAN.

• LONDON TESTS OF ENGLISH LEVEL 3 - UPPER INTERMEDIATE COMMUNICATION- του EDEXCEL ή PEARSON TEST OF ENGLISH GENERAL LEVEL 3 UPPERINTERMEDIATE COMMUNICATION- του EDEXCEL ή EDEXCEL LEVEL I CERTIFICATE IN ESOL INTERNATIONAL(CEF B2).

• CERTIFICATE IN INTEGRATED SKILLS IN ENGLISH ISE II του TRINITY COLLEGE LONDON.

• CΙTY και GUILDS LEVEL 1 CERTIFICATE IN ESOL INTERNATIONAL (reading, writing and listening)

-COMMUNICATOR- και CITY και GUILDS LEVEL 1 CERTIFICATE IN ESOL INTERNATIONAL (Spoken)

-COMMUNICATOR- (Συνυποβάλλονται αθροιστικά για την απόδειξη της καλής γνώσης) ή CITY και GUILDS CERTIFICATE IN INTERNATIONAL ESOL - COMMUNICATOR

- και CITY και GUILDS CERTIFICATE IN INTERNATIONAL SPOKEN ESOL - COMMUNICATOR - (Συνυποβάλλονται αθροιστικά για την απόδειξη της καλής γνώσης).

• TEST OF ENGLISH FOR INTERNATIONAL COMMUNICATION (TOEIC) βαθμολογία από 505 έως 780 του EDUCATIONAL TESTING SERVICE/CHAUNCEY, USA.

• EDI Level 1 Certificate in ESOL International JETSET

Level 5 (CEF B2) ή PEARSON EDI Level 1 Certificate in ESOL International (CEF B2).

• PEARSON LCCI EFB LEVEL 3 (Ενότητες: Reading, Writing, Listening, Speaking, σε περίπτωση που η μία εκ των ενοτήτων είναι με βαθμό "Pass").

• PEARSON LCCI EFB LEVEL 2 (Ενότητες: Reading, Writing, Listening, Speaking, με βαθμό "Distinction" ή "Credit".

• OCNW Certificate in ESOL International at Level 1 (Common European Framework equivalent level B2)

(μέχρι 31/8/2009).

• Ascentis Level 1 Certificate in ESOL International (CEF B2).

• ESB Level 1 Certificate in ESOL International All Modes (Council of Europe Level B2).

• Michigan State University - Certificate of English Language Competency (MSU - CELC): CEF B2.

• Test of Interactive English, B2 + Level.

• Test of Interactive English, B2 Level.

• NOCN Level 1 Certificate in ESOL International (B2).

• AIM Awards Level 1 Certificate in ESOL International (B2) (Ενότητες: Listening, Reading, Writing, Speaking). MICHIGAN ENGLISH LANGUAGE ASSESSMENT BATTERY (MELAB) βαθμολογία από 80 έως 90 του CAMBRIDGE MICHIGAN LANGUAGE ASSESSMENTS.

• MICHIGAN ENGLISH TEST (MET) βαθμολογία από 157 έως 189 του CAMBRIDGE MICHIGAN LANGUAGE ASSESSMENTS.

• LRN Level 1 Certificate in ESOL International (CEF B2).

Πιστοποιητικά άλλα, πλην των ανωτέρω, προκειμένου να αξιολογηθούν για την απόδειξη της γνώσης της Αγγλικήςγλώσσας. πρέπει να είναι σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 4. παρ. 2.6.2. του παρόντος.

Επίσης:

α) Η άριστη γνώση της Αγγλικής γλώσσας αποδεικνύεται και με τους εξής τρόπους:

(i) Με Πτυχίο Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ή Πτυχίο Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας ΑΕΙ της ημεδαπής ή αντίστοιχο και ισότιμο σχολών της αλλοδαπής.

(ii) Με Πτυχίο, προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό δίπλωμα ή διδακτορικό δίπλωμα οποιουδήποτε αναγνωρισμένου ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της αλλοδαπής, όπου η επίσημη γλώσσα του κράτους είναι η Αγγλική.

(iii) Με Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας επιπέδου Γ2.

(iv) Με Απολυτήριο τίτλο Αγγλόφωνου σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της αλλοδαπής, ισότιμο των ελληνικών σχολείων, εφόσον έχει αποκτηθεί μετά από κανονική φοίτηση τουλάχιστον έξι (06) ετών συνοδευόμενο επιπλέον και από βεβαίωση για το επίπεδο της εκπαιδευτικής βαθμίδας στην οποία ανήκει, η οποία χορηγείται από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π ή Ε.Ο.Π.Π. ή Ο.Ε.Ε.Κ. ή από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Διευκρινίζεται ότι, n εν λόγω βεβαίωση χορηγείται από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. ή Ε.Ο.Π.Π. ή

Ο.Ε.Ε.Κ. μόνο μετά την έκδοση τnς αντίστοιχης ατομικής διοικητικής πράξης ισοτιμίας.

β) Η πολύ καλή γνώση ή η καλή γνώση της Αγγλικής

γλώσσας αποδεικνύεται και με κρατικό πιστοποιητικό

γλωσσομάθειας επιπέδου Γ1 και Β2 αντίστοιχα, κατά τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 2740/1999 (Α΄ 186), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 19 περ. α΄ του άρθρου 13 του ν. 3149/2003 (Α΄ 141), όπως ισχύει.

Η καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας αποδεικνύεται και με απολυτήριο ή πτυχίο σχολείου της αλλοδαπής δευτεροβάθμιας ή μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τριετούς τουλάχιστον φοίτησης, συνοδευόμενο επιπλέον και από βεβαίωση για το επίπεδο της εκπαιδευτικής βαθμίδας στην οποία ανήκει, η οποία χορηγείται από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π ή Ε.Ο.Π.Π. ή Ο.Ε.Ε.Κ. ή από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Διευκρινίζεται ότι, n εν λόγω βεβαίωση χορηγείται από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. ή Ε.Ο.Π.Π. ή Ο.Ε.Ε.Κ. μόνο μετά την έκδοση της αντίστοιχης ατομικής διοικητικής πράξης ισοτιμίας.

Σημείωση: Η άδεια επάρκειας διδασκαλίας ξένης γλώσσας, δεν αποδεικνύει τη γνώση ξένης γλώσσας [π.δ. 347/2003 (Α΄ 315)]. Οι υποψήφιοι που είναι κάτοχοι της σχετικής άδειας, προκειμένου να αποδείξουν τη γνώση της Αγγλικής γλώσσας, πρέπει να προσκομίσουν επίσημη μετάφραση του τίτλου σπουδών βάσει του οποίου εκδόθηκε η άδεια επάρκειας διδασκαλίας ξένης γλώσσας, καθώς και ευκρινές φωτοαντίγραφο από αντίγραφο του τίτλου αυτού που έχει επικυρωθεί από δικηγόρο.

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β΄

1. Για την υποβολή τίτλων, πιστοποιητικών και βεβαιώσεων, ισχύουν τα ακόλουθα, σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 4250/2014 (Α΄ 74):

Tnς αλλοδαπής

Τίτλοι, πιστοποιητικά και βεβαιώσεις της αλλοδαπής υποβάλλονται και γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά σε ευκρινές φωτοαντίγραφο από αντίγραφο εγγράφου που έχει επικυρωθεί από δικηγόρο και απαραιτήτως πρέπει

να συνοδεύονται από επίσημη μετάφραση τους στην ελληνική γλώσσα, η οποία θα υποβάλλεται σε ευκρινές φωτοαντίγραφο της πρωτότυπης ή ευκρινές φωτοαντίγραφο του ακριβούς αντιγράφου.

Η επίσημη μετάφραση τους γίνεται από αρμόδια κατά νόμο Αρχή του Υπουργείου Εξωτερικών ή την Πρεσβεία ή το Προξενείο της ξένης χώρας στην Ελλάδα ή από δι- κηγόρο ή από άμισθο ερμηνέα διορισμένο βάσει του ν. 148/1914 (Α΄ 25).

Ειδικώς, όμως, μετά τον νέο «Κώδικα Δικηγόρων» [άρθρο 36, ν. 4194/2013 (Α΄ 208)], μεταφράσεις ξενόγλωσσων εγγράφων που γίνονται από δικηγόρο μετά την 27-09-2013 γίνονται δεκτές, εφόσον ο δικηγόρος βεβαιώνει ότι ο ίδιος έχει επαρκή γνώση της γλώσσας από και προς την οποία μετέφρασε.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τη νομολογία του Συμ-

βουλίου της Επικρατείας, προκειμένου περί τίτλων σπουδών με τους οποίους αποδεικνύεται η γνώση της ξένης γλώσσας, τίτλοι που προσκομίζονται σε απλά φωτοαντίγραφα γίνονται δεκτοί, υπό την προϋπόθεση ότι προσκομίζονται επικυρωμένες μεταφράσεις αυτών, στις οποίες γίνεται μνεία ότι στους νόμιμους μεταφραστές είχαν προσκομισθεί τα πρωτότυπα ή επικυρωμένα αντίγραφα των τίτλων.

Εάν όμως προσκομίζονται τα πρωτότυπα των τίτλων ή επικυρωμένα αντίγραφα αυτών, αρκεί η προσκόμιση απλού φωτοαντιγράφου της μεταφράσεως αυτών, η ακρίβεια του περιεχομένου της οποίας επικυρώνεται με υπεύθυνη δήλωση του υποψηφίου, κατά το άρθρο 8 παρ. 4 του ν. 1599/1986 (Α΄75).

Της ημεδαπής

α) Δημόσια έγγραφα ημεδαπής, δηλαδή έγγραφα που έχουν εκδοθεί από υπηρεσίες και φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα (π.χ. τίτλοι σπουδών - άδειες - πιστοποιητικά - βεβαιώσεις κ.λπ.), υποβάλλονται και γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά σε ευκρινή φωτο- αντίγραφα των πρωτοτύπων εγγράφων ή των ακριβών αντιγράφων τους.

β) Ιδιωτικά έγγραφα ημεδαπής, δηλαδή έγγραφα που δεν εκδίδονται από υπηρεσίες και φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα (εκδίδονται από ιδιωτικούς φορείς) υποβάλλονται και γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά σε ευκρινή φωτοαντίγραφα από αντίγραφα ιδιωτικών εγγράφων, τα οποία έχουν επικυρωθεί από δικηγόρο, καθώς και σε ευκρινή φωτοαντίγραφα από τα πρωτότυπα όσων ιδιωτικών εγγράφων φέρουν θεώρηση από υπηρεσίες και φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα (π.χ. απολυτήριο ιδιωτικού λυκείου που φέρει τη θεώρηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ιατρική γνωμάτευση που φέρει θεώρηση από αρμόδιο ελεγκτή ιατρό).

2. Τονίζεται ότι η υποβολή απλών, ευανάγνωστων φωτοαντιγράφων, επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του υποψηφίου, περί της ακρίβειας και εγκυρότητας των υποβαλλόμενων φωτοαντιγράφων και ως εκ τούτου εξισώνεται με την υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α΄ 75). Στις περιπτώσεις υποβολής παραποιημένων ή πλαστών φωτοαντιγράφων, πέραν των ποινικών κυρώσεων που θα επιβάλλονται, θα ανακαλείται και η οικεία πράξη, για την έκδοση της οποίας χρησιμοποιήθηκαν τα φωτοαντίγραφα αυτά, κατά το μέρος που αφορά στον εν λόγω υποψήφιο.

3. Όπου απαιτείται η υποβολή πολλών υπευθύνων δηλώσεων του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α΄ 75) για βεβαίωση γεγονότων ή καταστάσεων, κατά τα ανωτέρω, είναι δυνατόν οι δηλώσεις αυτές να περιληφθούν σωρευτικά σε ένα έντυπο δήλωσης του νόμου αυτού.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις τελευταίες ειδήσεις για τις Πανελλήνιες 2017

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr