Ο υπουργός Παιδείας για τα Δωρεάν Μεταπτυχιακά και την χορήγηση Υποτροφιών

Ο υπουργός Παιδείας για τα Δωρεάν Μεταπτυχιακά και την χορήγηση Υποτροφιών 

Νομοσχέδιο ΑΕΙ: Τα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr σας ενημερώνουν πως ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής επί του Σχεδίου Νόμου για τα ΑΕΙ δήλωσε τα παρακάτω σχετικά με τα «Δωρεάν Μεταπτυχιακά και την χορήγηση Υποτροφιών από τα ΑΕΙ».

Συγκεκριμένα ο υπουργός Παιδείας είπε τα εξής:


Κατοχυρώνεται η πρόσβαση των υποψηφίων στον δεύτερο κύκλο σπουδών ανεξαρτήτως της οικονομικής τους δυνατότητας. Δηλαδή, προβλέπεται η υποχρέωση των Α.Ε.Ι. να διασφαλίζουν την πρόσβαση όλων των φοιτητών που πληρούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια, ανεξάρτητα της οικονομικής τους κατάστασης. Έτσι, κατοχυρώνεται το δικαίωμα δωρεάν φοίτησης σε μεταπτυχιακά (δωρεάν μεταπτυχιακά), τα οποία, έχουν τέλη φοίτησης, για υποψηφίους με χαμηλά εισοδήματα. Το όριο εισοδήματος που θέτει η διάταξη είναι 70% του εθνικού διαθέσιμου εισοδήματος και δεν πρέπει να το υπερβαίνει ούτε το οικογενειακό, ούτε το ατομικό εισόδημα του φοιτητή, αν το έχει.

Επίσης, τα ιδρύματα μπορούν να χορηγούν υποτροφίες σε φοιτητές με ακαδημαϊκά κριτήρια. Όμως, παράλληλα, προσμετράται θετικά από το Υπουργείο η λειτουργία μεταπτυχιακών προγραμμάτων χωρίς τέλη φοίτησης για αυξημένη επιχορήγηση αυτών των ιδρυμάτων, όπως το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ έχουν ενταχθεί και ρυθμίσεις σχετικά με τους διδάσκοντες στα προγράμματα και με πρόβλεψη, την οποία, ανέφερε ο Υπουργός, για προσλήψεις νέων επιστημόνων σε κενές θέσεις διδασκαλίας για πρώτη φορά.

  • Για να δείτε τι περιλαμβάνει το Σχέδιο Νόμου για τα Δωρεάν Μεταπτυχιακά πατήστε ΕΔΩ.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις αλλαγές που έρχονται στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr