Κορωνοϊός: Πόσα τα νέα κρούσματα -Τα επιπλέον μέτρα

Κορωνοϊός: Πόσα τα νέα κρούσματα -Τα επιπλέον μέτρα

Εβδομήντα επτά νέα κρούσματα του κορονοϊού ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ο ΕΟΔΥ, εκ των οποίων τα 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ανοιχτό το ενδεχόμενο για χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους άφησε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη. Όπως ανέφερε «η μάσκα θα γίνει υποχρεωτική σε εξωτερικούς χώρους εάν αυξηθούν περαιτέρω τα κρούσματα, οι διασωληνώσεις και οι νοσηλείες στα νοσοκομεία».

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4737, εκ των οποίων το 54.7% αφορά άνδρες. 


1303 (27.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2345 (49.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 3 (23.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 69.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 128 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 210 θανάτους συνολικά στη χώρα. 67 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Στην απόφαση να ληφθούν νέα μέτρα για την ανακοπή της έξαρσης στα κρούσματα του κορωνοϊού κατέληξε η τηλεδιάσκεψη που είχε νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά. Ετσι, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας,  αποφασίσθηκε:

- Να γίνει υποχρεωτική η χρήση της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων από αύριο έως και τις 18 Αυγούστου. 

- Παράλληλα, παρατείνεται η απόφαση για την απαγόρευση επανεισόδου στη χώρα των εργατών γης που έχουν εξέλθει από τη χώρα, έως τις 15 Αυγουστου. 

Αυστηρότερα μέτρα ισχύουν από σήμερα Δευτέρα 3 Αυγούστου για κοινωνικές εκδηλώσεις και παραμονή σε κλειστούς χώρους, με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας. Σκοπός είναι η αποτροπή της περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα μας, μετά και τον ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό κρουσμάτων Covid 19 που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες.

Ειδικότερα, από σήμερα Δευτέρα 3 Αυγούστου και μέχρι και τον Δεκαπενταύγουστο θεσπίζεται όριο 100 ατόμων σε τελετές γάμων, βαπτίσεων, κηδειών με τήρηση όλων των υφισταμένων υγειονομικών κανόνων.

Ακόμη, από την ίδια ημέρα μέχρι και την Κυριακή 9 Αυγούστου, θα βρίσκεται σε ισχύ η ρητή απαγόρευση ορθίων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα, μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ - εστιατόρια, καφέ-μπαρ, με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα.

Σε ό,τι αφορά τα πανηγύρια, η απόφαση της Πολιτικής Προστασίας προβλέπει τη ματαίωσή τους καθ' όλη τη διάρκεια του Αυγούστου.

Για τα μέτρα τήρησης των αποστάσεων στις παραλίες, αυτά θα παραταθούν μέχρι και τη Δευτέρα 31 Αυγούστου, ενώ μέχρι την ίδια ημερομηνία παρατείνονται τα μέτρα τα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικά πλοία αναψυχής και επαγγελματικά τουριστικά πλοία.

Περιορισμός, παράλληλα, θα ισχύσει και στις μετακινήσεις των προσφύγων – μεταναστών στα ΚΥΤ της χώρας, με τα μέτρα προστασίας να παρατείνονται έως τις 31 Αυγούστου.

Τι προβλέπεται για πτήσεις και θαλάσσιες συνδέσεις

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, παρατείνεται μέχρι τις 15 Αυγούστου η αναστολή αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων με Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Έως το Δεκαπενταύγουστο παρατείνεται επίσης η απόφαση για τις χερσαίες συνδέσεις συνοριακά σημεία εισόδου αρνητικού PCR τεστ 72 ωρών για Προμαχώνα, καθώς και η απόφαση για αρνητικό τεστ PCR 72 ωρών για τους προερχομένους αεροπορικώς από Βουλγαρία, Ρουμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τέλος, από 1/8- 15/8 υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους όταν δεν είναι εφικτή η τήρηση αποστάσεων.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr