Αντιγραφή με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών

Αντιγραφή με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών 

Τα δύο βασικά χαρακτηριστικά της τεχνολογίας είναι η ικανότητά της να ενισχύσει συγκεκριμένες ικανότητες των ανθρώπων και η ικανότητά της να αλλάξει τα δεδομένα των πραγμάτων όπως τα γνωρίζαμε. Αυτό είναι εμφανές όπου κι αν κοιτάξουμε, από το διαδίκτυο που μας επιτρέπει να αναζητήσουμε όποια γνώση θέλουμε χωρίς να ανοίξουμε την παραδοσιακή εγκυκλοπαίδεια, μέχρι τις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται συνεχώς. Οι ανέσεις που μας προσφέρει η τεχνολογία έχουν αρχίσει πλέον να θεωρούνται δεδομένες, όπως πχ. τα GPS με τα οποία βρίσκουμε το δρόμο μας όπου κι αν βρισκόμαστε ή τα έξυπνα κινητά που μας προσφέρουν έναν ολοκληρωμένη υπολογιστή στην τσέπη μας κλπ.  

Σήμερα η τεχνολογία βρίσκεται παντού και τα παιδιά είναι πολύ πιο εξοικειωμένα με τις νέες τεχνολογίες σε σχέση με το παρελθόν. Τα περισσότερα διαθέτουν έξυπνα κινητά τηλέφωνα και άλλα gadgets και το κατά πόσο αυτά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται στο σχολείο προκαλεί έντονες αντιπαραθέσεις. Μία από τις παρενέργειες στον χώρο της εκπαίδευσης που δημιουργούν οι νέες τεχνολογίες έχει να κάνει με την αντιγραφή. Στη Μεγάλη Βρετανία είναι πολύ πιθανό μέσα στο επόμενο διάστημα να απαγορευτούν εντελώς όλα τα ρολόγια από τις αίθουσες των πανεπιστημίων όπου πραγματοποιούνται εξετάσεις. Αυτό συμβαίνει λόγω των smartwatches, οι πωλήσεις των οποίων έχουν εκτοξευτεί και τα οποία φαίνεται να χρησιμοποιούν συχνά οι μαθητές για να αντιγράψουν στις εξετάσεις.  


Στις μέρες μας πάρα πολλά από αυτά τα έξυπνα ρολόγια κατασκευάζονται ώστε να μοιάζουν εκπληκτικά με τα παραδοσιακά ρολόγια. Το να ξεχωρίσει λοιπόν κανείς εάν κάποιος φοράει smartwatch ή κάποιο παραδοσιακό ρολόι δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Αυτός είναι λοιπόν ο λόγος για τον οποίο οι βρετανοί εξετάζουν την πλήρη απαγόρευση των ρολογιών στις εξετάσεις. Το ίδιο παράδειγμα σίγουρα θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες, ενδεχομένως και η Ελλάδα. 

Τα ρολόγια αποτελούν όμως μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Υπάρχουν τόσες πολλές εφαρμογές των νέων τεχνολογιών που επιτρέπουν την αντιγραφή στο πανεπισστήμιο. Έχουν βρεθεί συσκευές ακόμη και κάτω από ψεύτικα νύχια, ενώ το 2017 και το 2018 είχαμε αύξηση των περιστατικών αντιγράφων στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά 25% και 26% αντίστοιχα, κυρίως λόγω των έξυπνων ηλεκτρονικών συσκευών. Οι μαθητές εκμεταλλεύονται τη νέα τεχνολογία και γίνονται ιδιαίτερα ευρηματικοί. 

Στις ΗΠΑ υπάρχουν περιστατικά όπου φοιτητές βρέθηκαν με μικροσκοπικά ακουστικά στα αυτιά τους, τα οποία μέσω bluetooth λάμβαναν υλικό από τα έξυπνα κινητά που βρίσκονταν στην τσάντα τους. Στην Ταϊλάνδη το 2016, φοιτητές του πανεπιστημίου πιάστηκαν να χρησιμοποιούν γυαλιά με κάμερες, με τα οποία μετέδιδαν τις ερωτήσεις των εξετάσεων σε φίλους τους και λάμβαναν τις απαντήσεις στο έξυπνο ρολόι τους. Στην Κίνα υπήρξαν περιστατικά με πλαστά δακτυλικά αποτυπώματα, που χρησιμοποιήθηκαν για την είσοδο άλλων ατόμων σε εξετάσεις. Όλα αυτά σίγουρα θυμίζουν τις ταινίες του Τζέιμς Μποντ, όμως είναι πέρα ως πέρα αληθινά.

Η τεχνολογία εξελίσσεται με τρομερή ταχύτητα. Στην Κίνα και στις ΗΠΑ, πέρα από τα δακτυλικά αποτυπώματα, έχει χρησιμοποιεί τεχνολογία ανιχνευτές μετάλλων, drones, συσκευών αναγνώρισης προσώπου και συσκευών δημιουργίες ηλεκτρονικών παρασίτων, όμως όλα αυτά φαίνεται να έχουν την απάντησή τους. Αυτή η κούρσα του «κλέφτη» και «αστυνόμου» με τη χρήση της τεχνολογίας, έχει σίγουρα πολύ μέλλον ακόμα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr