Συχνές Ερωτήσεις για Δωρεάν Σπουδές στα ΔΙΕΚ

Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις για Δωρεάν Σπουδές στα ΔΙΕΚ

Δημόσια ΙΕΚ: Ανοίγει από σήμερα Δευτέρα, 02 Σεπτεμβρίου 2019, η πλατφόρμα (diek.it.minedu.gov.gr) για την υποβολή αιτήσεων για εγγραφή στα Δημόσια ΙΕΚ της χώρας.

Στο σύστημα αυτό μπορείτε να υποβάλετε ηλεκτρονικά την αίτησή σας για θέση καταρτιζομένου σε Δ.Ι.Ε.Κ. που εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και αφορά στο Α' εξάμηνο κατάρτισης χειμερινού εξαμήνου 2019. Εκτός της διαδικασίας ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων είναι τα Δ.Ι.Ε.Κ. Ειδικής Αγωγής και τα Δ.Ι.Ε.Κ. Σωφρονιστικών Καταστημάτων. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση απευθείας στα συγκεκριμένα Δ.Ι.Ε.Κ.


Την ενημερωτική σελίδα για τα Δημόσια ΙΕΚ μπορείτε να την δείτε εδώ.

Για τη συμπλήρωση της αίτησης είναι απαραίτητο να έχετε ΑΜΚΑ (Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης). Σε περίπτωση που δεν έχετε, παρακαλούμε να μεταβείτε στο πλησιέστερο ΚΕΠ. Η έκδοση του είναι άμεση.

Τα «Φοιτητικά Νέα» μέσα από το παρόν άρθρο σας παρουσιάζουν τις «ΣΥΧΝΕΣ» ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ και ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ πριν να κάνετε την αίτηση σας για σπουδές στα Δημόσια ΙΕΚ.

Πιο συγκεκριμένα οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις έχουν ως εξής:

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Έχω ξεχάσει το συνθηματικό εισόδου μου. Πώς θα συνδεθώ στο σύστημα; Πρώτα ελέγξτε τα εισερχόμενα του email επικοινωνίας που ορίσατε στη φάση Δημιουργίας Λογαριασμού. Εκεί υπάρχει μήνυμα που σας απέστειλε αυτόματα το σύστημα και σας πληροφορεί για το ΣΥΝΘΗΜΑΤΙΚΟ σας.

Αν έχετε διαγράψει αυτό το μήνυμα, επιλέγετε τον σύνδεσμο ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΙΚΟΥ. Το σύστημα αποστέλλει νέο κωδικό που χρησιμοποιείτε εφεξής. Τα ήδη αποθηκευμένα στοιχεία της αίτησής σας δεν επηρεάζονται.

Έκανα και πέρυσι αίτηση για να φοιτήσω σε ΙΕΚ. Πώς θα συνδεθώ στο σύστημα;

Θα δημιουργήσετε λογαριασμό από την αρχή. Πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν θα σας βοηθήσει η ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ κωδικού. Το σύστημα δεν υπενθυμίζει προσωπικούς κωδικούς χρηστών από προηγούμενα έτη. 

Δεν έχω ΑΜΚΑ. Μπορώ να κάνω αίτηση;

Όχι. Θα πρέπει να φροντίσετε να αποκτήσετε ΑΜΚΑ, με σχετική αίτησή σας στο πλησιέστερο ΚΕΠ. Εάν δεν γνωρίζετε αν έχετε ΑΜΚΑ, συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα: http://www.amka.gr/AMKAGR

Το όνομά μου αναγράφεται στην ταυτότητα/διαβατήριό μου διαφορετικά από ότι φαίνεται αυτόματα συμπληρωμένο στην αίτηση. Πώς θα το γράψω σωστά στην αίτησή μου;

Εφόσον δεν προλαβαίνετε μέσω ΚΕΠ να ενημερώσετε σωστά τα ατομικά σας στοιχεία στην ΗΔΙΚΑ, προτείνουμε να προχωρήσετε με την αίτησή σας κανονικά με βάση τα στοιχεία που σας επιστρέφει αυτόματα το σύστημα. Αν είστε επιτυχών/επιτυχούσα, μπορείτε κατά την οριστικοποίηση της εγγραφής σας στο ΔΙΕΚ επιτυχίας σας να διορθώσετε τα ατομικά σας στοιχεία, ώστε αυτά να φαίνονται όπως ακριβώς αναγράφονται στη ταυτότητα/διαβατήριό σας.

Είμαι απόφοιτος Γυμνασίου ή ΣΔΕ ή ΤΕΣ. Μπορώ να κάνω αίτηση;

Όχι. Πρέπει με βάση το Νόμο 4186/2013 (παράγραφος 7) να είστε απόφοιτος Β/βάθμιας μη υποχρεωτικής τυπικής εκπαίδευσης (απόφοιτοι Λυκείου, κάτοχοι πτυχίου ΕΠΑΛ/ΕΠΑΣ ή ισότιμου τίτλου). 

Έχω πτυχίο ή φοιτώ σε τμήμα Γ’/βάθμιας εκπαίδευσης. Μπορώ να παρακολουθήσω τμήματα ΙΕΚ;

Ναι. Μέσα από το σύστημα μπορείτε να κάνετε αίτηση για φοίτηση σε ειδικότητες Α’ εξαμήνου. Θα συμμετέχετε όμως στη διαδικασία επιλογής με το Απολυτήριο Λυκείου σας. Δεν μπορείτε να κάνετε χρήση τίτλου υψηλότερου επιπέδου για την εισαγωγή σας σε ΔΙΕΚ. 

Είμαι αλλοδαπός υπήκοος. Χρειάζομαι πιστοποιητικό ελληνομάθειας για την εγγραφή μου;

Όχι. Πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι τα μαθήματα και οι εξετάσεις γίνονται στην ελληνική γλώσσα, οπότε και να το συνυπολογίσετε για την πορεία της κατάρτισής σας.

Έχω τελειώσει το σχολείο σε χώρα του εξωτερικού. Τι θα συμπληρώσω ως βαθμό τίτλου αποφοίτησης;

Θα πρέπει άμεσα να απευθυνθείτε στη πλησιέστερη Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε ο τίτλος σπουδών σας να ισοτιμηθεί με το Ελληνικό Απολυτήριο Λυκείου και να αποδοθεί βαθμολογία στην εικοσαβάθμια κλίμακα. 

Άλλαξα γνώμη και θέλω να τροποποιήσω τις επιλογές της αίτησής μου. Πώς μπορεί να γίνει αυτό;

Εφόσον δεν έχει λήξει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων, μπορείτε να ξανασυνδεθείτε στο σύστημα με το ίδιο email και το συνθηματικό σας και να τροποποιήσετε την αίτησή σας καταχωρώντας τις νέες σας επιλογές.

Έχω τροποποιήσει πολλές φορές μέχρι στιγμής την αίτησή μου. Πώς μπορώ να ξέρω τι έχει καταχωρήσει τελικά το σύστημα;

Μόλις κάνετε Είσοδο στο σύστημα, προβάλλεται η ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ της αίτησής σας, ώστε να δείτε όλα τα στοιχεία της. Διευκρινίζεται ότι το ηλεκτρονικό σύστημα αποθηκεύει κάθε φορά την τελευταία τροποποίηση της αίτησής σας. Επίσης, κατά την επισκόπηση της αίτησης δίνεται η δυνατότητα ΕΞΑΓΩΓΗΣ της συμπληρωμένης αίτησής σας σε αρχείο pdf. Ωστόσο, ενδέχεται το τελευταίο βήμα να αποτύχει αν η αίτησή σας έχει συμπληρωθεί από συσκευή ασύμβατη με την εφαρμογή μας (πχ. από κινητό τηλέφωνο) ή αν η αίτηση δεν είναι πλήρως συμπληρωμένη.

Πώς μοριοδοτείται η αίτησή μου; Υπάρχουν κοινωνικά κριτήρια που μοριοδοτούνται για την εισαγωγή υποψηφίων στα ΔΙΕΚ;

Μπορείτε αναλυτικά να διαβάσετε τα κριτήρια της μοριοδότησης των υποψηφίων για τα Δημόσια ΙΕΚ, ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ.

Ωστόσο, αν εξακολουθείτε να έχετε απορίες ή χρειάζεστε κάποια διευκρίνιση σχετικά με τα δικαιολογητικά σας, ρωτήστε στο αρμόδιο τμήμα της Διεύθυνσης Δια Βίου Μάθησης στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πώς ορίζεται η τριτεκνία;

Την ιδιότητα τρίτεκνου αποκτούν (άρθρο 3 ν. 3454/2006):

α) Γονέας ή γονείς που έχουν τη γονική μέριμνα και επιμέλεια τριών παιδιών από τον ίδιο ή διαφορετικούς γάμους ή νομίμως αναγνωρισθέντων ή υιοθετημένων ή εκτός γάμου γεννηθέντων τα οποία είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό τρίτο (23ο) έτος της ηλικίας τους ή φοιτούν σε αναγνωρισμένες τριτοβάθμιες σχολές πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης και αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25ο) έτος της ηλικίας τους και β) Τα τέκνα αυτών, όπου αυτό προβλέπεται.

Στα τρία παιδιά περιλαμβάνονται και τα τέκνα με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό εξήντα επτά (67%) και άνω ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης.

Πώς συμπληρώνεται το πεδίο εργασιακή εμπειρία;

Συμπληρώνεται μόνο αν έχετε εργαστεί στο αντικείμενο κάποιας από τις ειδικότητες προτίμησής σας και μπορείτε να αποδείξετε το διάστημα που δηλώνετε με βεβαίωση προϋπηρεσίας από τον αντίστοιχο ασφαλιστικό φορέα.

Τι δικαιολογητικά χρειάζομαι για την ηλεκτρονική μου αίτηση;

Για την ηλεκτρονική σας αίτηση δεν χρειάζεστε δικαιολογητικά. Χρειάζεστε μόνο τον ΑΜΚΑ σας, τον ΑΔΤ ή τον Αριθμό Διαβατηρίου σας, καθώς και το βαθμό του Απολυτηρίου Λυκείου σας ή ισότιμου τίτλου σπουδών. Δικαιολογητικά θα προσκομίσετε κατά την εγγραφή σας, εφόσον θα είστε επιτυχών/ούσα στο ΙΕΚ. 

Πόσα είναι τα δίδακτρα στα ΔΙΕΚ και πότε καταβάλλονται;

Η φοίτηση στα Δημόσια ΙΕΚ προσφέρεται δωρεάν σύμφωνα με το Ν. 4186/2013.

Πόσο διαρκεί η φοίτηση στα ΔΙΕΚ; Με βάση τον Κανονισμό Λειτουργίας που μπορείτε να διαβάσετε στο σύνδεσμο (πατώντας εδώ) η φοίτηση διαρκεί πέντε εξάμηνα: τέσσερα εξάμηνα μαθημάτων και υποχρεωτική πρακτική άσκηση διάρκειας ενός εξάμηνου.

Μπορώ να φοιτήσω σε ΔΙΕΚ από απόσταση;

Όχι. Αυτό δεν είναι μέχρι στιγμής δυνατό. Η φοίτηση στα Δημόσια ΙΕΚ προϋποθέτει την υποχρεωτική φυσική παρουσία στην κατάρτιση. Τα όρια απουσιών περιγράφονται αναλυτικά στον Κανονισμό Λειτουργίας στο σύνδεσμο (πατώντας εδώ).

Εργάζομαι και το πρωί δεν μπορώ να παρακολουθώ μαθήματα. Μπορώ να φοιτήσω σε ΔΙΕΚ;

Μπορείτε, καθώς η φοίτηση στα περισσότερα Δημόσια ΙΕΚ γίνεται το απόγευμα. 

Στην περιοχή μου ξέρω ότι υπάρχει ΙΕΚ του ΟΑΕΔ ή άλλου φορέα. Μπορώ να κάνω αίτηση και εκεί;

Ναι, μπορείτε να κάνετε ταυτόχρονα αίτηση για άλλη δομή, πρέπει όμως να απευθυνθείτε στον αντίστοιχο φορέα. Το παρόν σύστημα αφορά μόνο αιτήσεις για τμήματα Α’ Εξαμήνου στα Δημόσια ΙΕΚ του Υπουργείου Παιδείας. 

Είμαι κάτοχος απολυτηρίου ΕΠΑΛ. Πώς συμπληρώνω την επιλογή ΤΥΠΟΣ ΤΙΤΛΟΥ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗΣ; Συμπληρώνετε τύπο ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ. 

Είμαι κάτοχος Απολυτηρίου και Πτυχίου ΕΠΑΛ. Τι βαθμό θα συμπληρώσω στην ηλεκτρονική μου αίτησης;

Επειδή μοριοδοτούνται τόσο ο βαθμός του τίτλου όσο και η εγγύτητα της ημερομηνίας κατάθεσης της αίτησης του υποψηφίου καταρτιζομένου με την ημερομηνία αποφοίτησης του από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, προκειμένου να δηλώσετε τον κατάλληλο τίτλο παρακαλούμε διαβάστε περισσότερα στο σύνδεσμοΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ.

Δεν πρόλαβα να κάνω ηλεκτρονική αίτηση. Μπορώ να συμμετέχω στη διαδικασία επιλογής;

Όχι.

Ποια είναι η διαδικασία μετά την υποβολή της αίτησης μου και το «κλείδωμα» του συστήματος;

Μετά το «κλείδωμα» του συστήματος κατά τη λήξη της προθεσμίας, οι αιτήσεις μοριοδοτούνται αυτόματα και επιλέγονται οι ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ σύμφωνα με τα μόρια τους, τις προτιμήσεις-επιλογές τους και το πλήθος των τμημάτων που θα αποφασισθεί να λειτουργήσουν ανά ΙΕΚ και ειδικότητα.

Πώς θα μάθω αν είμαι επιτυχών/ούσα;

Στην ιστοσελίδα υποβολής αιτήσεων θα βγει ανακοίνωση όταν είναι έτοιμα τα αποτελέσματα. Αν θες να λάβεις ενημερώση μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πάτηστε εδώΓια να μάθει κάποιος αιτών/ούσα το αποτέλεσμα της αίτησής του, θα πρέπει να κάνει Είσοδο στο σύστημα, με το ίδιο email με το οποίο υπέβαλε αίτηση. Όταν κάνει είσοδο, το σύστημα θα του εμφανίσει το αποτέλεσμα. Αν είναι επιτυχών/ούσα, θα πρέπει να προσέλθει για έλεγχο των δικαιολογητικών και ΕΓΓΡΑΦΗ μέσα στην προθεσμία που θα ανακοινωθεί.

Μετά το τέλος αυτής της «πρώτης φάσης» εγγραφών, θα γίνει ΝΕΑ επιλογή για την κάλυψη των κενών θέσεων που τυχόν έχουν προκύψει (επιτυχόντες που δεν προσήλθαν για εγγραφή, επιτυχόντες με ελλιπή δικαιολογητικά κλπ). Η επιλογή αυτή βασίζεται στους επιλαχόντες της αρχικής επιλογής σύμφωνα με τα μόρια τους, τις προτιμήσεις-επιλογές τους και το πλήθος των κενών θέσεων ανά τμήμα που έχουν μείνει μετά την ολοκλήρωση των αρχικών εγγραφών.

Στην ίδια ιστοσελίδα θα βγει ΝΕΑ ανακοίνωση και με τον ίδιο τρόπο, όπως στην πρώτη φάση, θα μπορεί να δει το αποτέλεσμα της «δεύτερης φάσης».

Οι ΝΕΟΙ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ καλούνται για εγγραφή εντός καθορισμένης προθεσμίας.

Μετά το πέρας της ανακοινώνεται η έγκριση λειτουργίας των νέων τμημάτων Α’ εξαμήνου και αρχίζει η κατάρτιση.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα νέα για τα Δημόσια ΙΕΚ.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr