SOS εκπέμπουν σπουδαστές Δημοσίου ΙΕΚ

SOS εκπέμπουν σπουδαστές Δημοσίου ΙΕΚ

Δημόσια ΙΕΚ: «Εμείς οι σπουδαστές του Δ.ΙΕΚ Χαλανδρίου, πραγματοποιήσαμε μαζική συνέλευση με παρουσία της πλειοψηφίας των σπουδαστών από κάθε ειδικότητα την Τρίτη 22/1, καταγράψαμε τα προβλήματα και όλα τα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε στο ΙΕΚ μας και τα οποία αφορούν και απασχολούν όλους τους σπουδαστές σε κάθε Δ.ΙΕΚ.»

Τα παραπάνω αναφέρει στα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr η επιτροπή των σπουδαστών του Δημόσιου ΙΕΚ (ΔΙΕΚ) Χαλανδρίου.


Αναλυτικά δηλώνουν στα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

«Καταλήξαμε πως η η Πρακτική Άσκηση, γίνεται με τους πιο άδικους όρους για εμάς και καθώς γίνεται χωρίς αμοιβή και χωρίς ασφαλιστικά δικαιώματα. Από τη στιγμή που είμαστε εξασκούμενοι και παράγουμε έργο ο θεσμός της μαθητείας δεν μπορεί να αποτελεί μια δικαιολογία απουσίας αμοιβής και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Το ζήτημα/αίτημα της απόκτησης Ακαδημαϊκών Ταυτοτήτων (Πάσο) το οποίο μας ταλανίζει για άλλη μια χρονιά καθώς ενώ πέρυσι ο Σύλλογος μας των Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής κατάφερε να διεκδικήσει. Φέτος δεν μας έχουν χορηγηθεί ακόμη, δημιουργώντας πολλά προβλήματα σε όλους τους σπουδαστές, τόσο στις μετακινήσεις τους με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όσο και στην πρόσβαση με εκπτωτικά δικαιώματα σε χώρους και εκδηλώσεις εκπαίδευσης (μουσεία, σεμινάρια κτλ.) Γεγονός που μας κάνει να νιώθουμε ως νέοι δεύτερης κατηγορίας και μας αποτρέπει από πολλά δημόσια αγαθά, καθώς ουσιαστικά είναι σαν να μην αναγνωρίζεται η σπουδαστική μας ιδιότητα.

Ένα επίσης μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η απουσία βιβλίων και η υλικοτεχνική υποδομή σε πολλές ειδικότητες για τις οποίες κρίνονται απαραίτητα. Επιπρόσθετα πολλοί σπουδαστές έκριναν ως απαράδεκτη την απουσία ενός οδηγού σπουδών, ο οποίος θα ορίζει την διδακτέα ύλη. Ανταυτού η κατεύθυνση και η ύλη προσδιορίζεται κάθε φορά από την ευχέρεια και ικανότητα του κάθε καθηγητή.

Με παρεμβάσεις συναδέλφων δόθηκε έμφαση στο ζήτημα των εξετάσεων πιστοποίησης, που πληρώνουμε 100 ευρώ για να αναγνωριστεί το πτυχίο μας. Αρκετοί σπουδαστές απαίτησαν να καταργηθεί ο θεσμός αυτός, που ουσιαστικά είναι μια τράπεζα θεμάτων με 300 ερωτήσεις.

Συζητήθηκε το ζήτημα των αναπληρώσεων και της αργοπορημένης έναρξης μαθημάτων κάθε εξάμηνο, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα πιεστική την φοίτηση λόγω συμπύκνωσης της καθορισμένης ύλης σε μικρό χρονικό διάστημα.

Τέλος, καταγγείλαμε την καθυστέρηση της υπογραφής συμβάσεων για τους καθηγητές μας, καθώς και της αμοιβής τους, με αποτέλεσμα και οι ίδιοι να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους.

Θεωρούμε πως όσοι έχουν ευθύνες, όπως η σημερινή κυβέρνηση μειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες για τα παραπάνω!

Από τη συνέλευση προέκυψε 10μελής επιτροπή του ΙΕΚ από 8 ειδικότητες!

Καλούμε τους σπουδαστές όλων των ΙΕΚ να προχωρήσουν σε γενικές συνελεύσεις, να γράψουν τη δική τους ανταπόκριση, να ψάξουν να μας βρουν, να ορίσουν τη δική τους επιτροπή, να ψάξουν να βρουν το ΣΥΣΔΙΕΚ στην περιοχή ή την πόλη τους, να συνδέσουν ο καθένας τον προσωπικό τους αγώνα με τον συλλογικό και να διεκδικήσουμε όλοι μαζί αυτό που μας ανήκει: Τη ζωή με δικαιώματα, στις σύγχρονες ανάγκες μας! Θα τα καταφέρουμε!».

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr