Ξεκινούν οι Αιτήσεις για το «Πρόγραμμα Μαθητείας ΙΕΚ»

Ξεκινούν οι Αιτήσεις για το «Πρόγραμμα Μαθητείας ΙΕΚ»

Μαθητεία ΙΕΚ: Προσκληση προς τους καταρτιζόμενους των Δημοσίων ΙΕΚ προς υποβολή αιτήσεων ως υποψήφιοι μαθητευόμενοι στο «Πρόγραμμα Μαθητείας ΙΕΚ», με βάση τις ειδικότητες και τα Δημόσια ΙΕΚ του Πίνακα 1, οι οποίοι, σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 5954/23-6-2014 Y.A. (ΦΕΚ 1807 Β') «Κανονισμός Λειτουργίας Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) που υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης (Γ.Γ.Δ.Β.Μ.)» όπως τροποποιήθηκε με την υπ' αριθμ. Κ1/54877/2017 (ΦΕΚ 1245/Β/11-04-2017) Υ.Α. «Τροποποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) που υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης (Γ.Γ.Δ.Β.Μ.)»,

  1. είναι απόφοιτοι του 4ου εξαμήνου φοίτησης των προσφερόμενων ειδικοτήτων
  2. δεν πραγματοποιούν πρακτική άσκηση ή δεν έχουν λάβει απαλλαγή από αυτή και
  3. βρίσκονται εκτός απασχόλησης (κατά την ημερομηνία εγγραφής τους στο τμήμα Μαθητείας και καθ' όλη τη διάρκεια του Προγράμματος Μαθητείας Ι.Ε.Κ.)

Περιγραφή Προγράμματος Μαθητείας Ι.Ε.Κ.


Ως Μαθητεία ορίζεται το εκπαιδευτικό σύστημα, στο οποίο ο μαθησιακός χρόνος εναλλάσσεται μεταξύ χώρου εργασίας και εκπαιδευτικής δομής (δυϊκό σύστημα). Η Μαθητεία στα Ι.Ε.Κ., η οποία αφορά το 5ο εξάμηνο κατάρτισης και ορίζεται ως «Πρόγραμμα Μαθητείας Ι.Ε.Κ.», αποτελείται από δύο τμήματα: «Πρόγραμμα Μαθητείας στο Ι.Ε.Κ.» και «Πρόγραμμα Μαθητείας στον χώρο εργασίας». Η συνολική διάρκεια του προγράμματος είναι 960 ώρες και επιμερίζεται σε 192 ώρες κατάρτιση στο Ι.Ε.Κ., (Πρόγραμμα Μαθητείας στο Ι.Ε.Κ.) και 768 ώρες μαθητεία στον χώρο εργασίας, (Πρόγραμμα Μαθητείας στον χώρο εργασίας).

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι για όλα τα τελευταία νέα για το «Πρόγραμμα Μαθητείας ΙΕΚ» ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ.

Το «Πρόγραμμα Μαθητείας στον χώρο εργασίας» πραγματοποιείται σε φορείς του κατά το άρθρο 51 του ν. 1892/1990 (Α' 101) δημοσίου τομέα, φυσικά πρόσωπα, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ., σε αντικείμενα αντίστοιχα των ειδικοτήτων που έχουν προκηρυχθεί.

Η χρονική κατανομή των ωρών μεταξύ δομής κατάρτισης και χώρου εργασίας ανά εβδομάδα ορίζεται σε μία ημέρα στο Ι.Ε.Κ. και τέσσερις ημέρες στον χώρο εργασίας, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στο Πρόγραμμα Σπουδών Μαθητείας. Ο αριθμός των ωρών κατάρτισης στο Ι.Ε.Κ. και μαθητείας στον χώρο εργασίας καθορίζεται σε οκτώ (8) ώρες ανά ημέρα.

Η ποιότητα του συνόλου των διαδικασιών που αφορούν στην προετοιμασία, την εφαρμογή και τα τελικά αποτελέσματα τόσο για την παροχή της κατάρτισης στο Ι.Ε.Κ. («Πρόγραμμα Μαθητείας στο Ι.Ε.Κ.»), όσο και στον χώρο εργασίας («Πρόγραμμα Μαθητείας στον χώρο εργασίας»), διασφαλίζεται με την υιοθέτηση των αρχών του Πλαισίου Ποιότητας Μαθητείας.

Μεταξύ του εργοδότη και του μαθητευόμενου συνάπτεται «Σύμβαση Μαθητείας», η οποία θεωρείται από τον Διευθυντή του οικείου Ι.Ε.Κ. και καθορίζει τους όρους υλοποίησης του Προγράμματος Μαθητείας Ι.Ε.Κ. Παράρτημα της Σύμβασης Μαθητείας αποτελεί το συμβατό με το Πρόγραμμα Σπουδών Μαθητείας της ειδικότητας Πρόγραμμα Μάθησης.

Το ποσοστό αποζημίωσης των μαθητευόμενων του «Προγράμματος Μαθητείας Ι.Ε.Κ.» ορίζεται στο εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) επί του νόμιμου, νομοθετημένου, κατώτατου ορίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή 17,12€ για τους μαθητευόμενους κάτω των 25 ετών και 19,64€ για τους μαθητευόμενους άνω των 25 ετών.

Μέρος της αποζημίωσης επιδοτείται από το ΥΠΠΕΘ μέσω της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ και καταβάλλεται από τον Ειδικό Λογαριασμό στους μαθητευόμενους. Το ποσό της επιδότησης του ΥΠΠΕΘ ορίζεται στα 11,00 € για κάθε ημέρα του «Προγράμματος Μαθητείας στο χώρο εργασίας» για μαθητευόμενους κάτω των 25 ετών και στα 14,00 € για τους μαθητευόμενους άνω των 25 ετών.

Το υπολειπόμενο ποσό της αποζημίωσης, συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων ασφαλιστικών εισφορών, καταβάλλεται μηνιαίως από τον εργοδότη, στον οποίο πραγματοποιείται το «Πρόγραμμα Μαθητείας στο χώρο εργασίας» της εφαρμογής του «Προγράμματος Μαθητείας στο Ι.Ε.Κ.».

Οι μαθητευόμενοι υπάγονται στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ και των φορέων-οργανισμών για λογαριασμό των οποίων ο ΕΦΚΑ συνεισπράττει εισφορές για όλο το διάστημα μαθητείας στο «Πρόγραμμα Μαθητείας στο χώρο εργασίας». Ο εργοδότης βαρύνεται με το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών για κύρια, επικουρική σύνταξη και υγειονομική περίθαλψη.

Η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων μαθητευομένων είναι η ακόλουθη:

Προθεσμία Υποβολής Αιτήσεων

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν αιτήσεις από την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου έως και την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 12:00.

Η αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986 και η ανακρίβεια των δηλωμένων στοιχείων επισύρει τις προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις. Η ευθύνη της ορθής συμπλήρωσης της αίτησης ανήκει αποκλειστικά στους υποψήφιους.

Μετά τη λήξη της παραπάνω προθεσμίας, οι υποψήφιοι θα μπορούν να εκτυπώσουν την αίτησή τους η οποία θα φέρει αριθμό πρωτοκόλλου του συστήματος υποβολής αιτήσεων.

Διαδικασία Υποβολής Αιτήσεων

Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στον σύνδεσμο https://mathiteia.it.minedu.gov.gr/. Σημειώνεται ότι κάθε υποψήφιος έχει δικαίωμα υποβολής μίας αίτησης συμμετοχής με επιλογή δύο Δημοσίων ΙΕΚ στα οποία θα λειτουργήσει Τμήμα Μαθητείας της ειδικότητάς του.

Ανακοίνωση προσωρινού πίνακα κατάταξης

Ο προσωρινός πίνακας κατάταξης των υποψηφίων θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Δ.Β.Μ.Ν.Γ. (www.gsae.edu.gr) και στις ιστοσελίδες των Δημοσίων Ι.Ε.Κ. του Πίνακα 1 την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017.

Σε περίπτωση που ο αριθμός των υποψηφίων είναι μεγαλύτερος από τις προσφερόμενες θέσεις ανά ειδικότητα, για την επιλογή των καταρτιζομένων η κατάταξη γίνεται βάσει του Μέσου Όρου (Μ.Ο.) της βαθμολογίας του τρίτου και του τέταρτου εξαμήνου κατάρτισης (Γ.Μ.Ο.Β. εξαμήνου, σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Ι.Ε.Κ.). Σε περίπτωση ισοβαθμίας λαμβάνεται υπόψη ο Μ.Ο. βαθμολογίας του 4ου εξαμήνου κατάρτισης. Η κατάταξη των υποψηφίων γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω του πληροφοριακού συστήματος.

Προθεσμία υποβολής ενστάσεων

Τυχόν ενστάσεις, αιτήσεις θεραπείας ή διοικητικές προσφυγές υποβάλλονται στη Διεύθυνση Διά Βίου Μάθησης της Γ.Γ.Δ.Β.Μ.Ν.Γ. μόνο μία φορά μέσα στην αποκλειστική προθεσμία τριών (3) ημερών από την ανακοίνωση του προσωρινού πίνακα, δηλαδή από την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017 έως και την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017 και μόνο ηλεκτρονικά στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου mathiteia Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Οι ενστάσεις που περιέρχονται στην Υπηρεσία μας μετά την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής των ενστάσεων θεωρούνται εκπρόθεσμες και δεν εξετάζονται. Δεν γίνονται δεκτές και απορρίπτονται ως ατεκμηρίωτες ενστάσεις κατά του πίνακα συνολικά ή κατά του συνόλου των υποψηφίων που προηγούνται του ενιστάμενου.

Ενστάσεις κατά της παρούσας πρόσκλησης και της διαδικασίας επιλογής δε γίνονται δεκτές.

Οι ενδιαφερόμενοι με τη συμμετοχή τους στην παρούσα διαδικασία αποδέχονται πλήρως τους όρους και τις διαδικασίες της παρούσας.

Ο οριστικός πίνακας κατάταξης των υποψηφίων θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Δ.Β.Μ.Ν.Γ. (www.gsae.edu.gr) και στις ιστοσελίδες των Δημοσίων Ι.Ε.Κ. του Πίνακα 1 την Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017.

Μετά την ανάρτηση των οριστικών αποτελεσμάτων δεν γίνονται δεκτές διοικητικές προσφυγές, τυχόν δε κατατιθέμενες δεν εξετάζονται.

Εγγραφή

Τα τμήματα θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τον Ιανουάριο 2018 κατόπιν έκδοσης Απόφασης για την οριστική έγκριση λειτουργίας των τμημάτων Μαθητείας. Οι εγγραφές των μαθητευομένων στο 5ο Εξάμηνο (για το Πρόγραμμα Μαθητείας) στα Δημόσια Ι.Ε.Κ. όπου θα λειτουργήσουν τα τμήματα θα πραγματοποιηθούν από την Τρίτη 19/12/2017 έως και την Τετάρτη 20/12/2017.

Οι μαθητευόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν στο Ι.Ε.Κ. που εγγράφονται Υπεύθυνη Δήλωση ότι κατά την εγγραφή τους και καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του «Προγράμματος Μαθητείας Ι.Ε.Κ.» δεν εργάζονται με οποιαδήποτε σχέση εργασίας.

Με ευθύνη του Διευθυντή του Δ.Ι.Ε.Κ. στο οποίο θα λειτουργήσει Τμήμα Μαθητείας πραγματοποιείται η τοποθέτηση των μαθητευομένων στους φορείς που προσφέρουν τις θέσεις μαθητείας και υπογράφεται η Σύμβαση Μαθητείας, οπωσδήποτε πριν την έναρξη του προγράμματος.

Κατά την εγγραφή τους οι μαθητευόμενοι θα συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο (microdata) βάσει προδιαγραφών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σε κάθε περίπτωση πριν από την υπογραφή της Σύμβασης Μαθητείας.

Για τεχνική υποστήριξη σχετικά με το πληροφοριακό σύστημα υποβολής αιτήσεων μπορείτε να επικοινωνείτε στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Για πληροφορίες που αφορούν στην Πρόσκληση μπορείτε να επικοινωνείτε στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και στα τηλέφωνα 2131311621, 2131311632, 2131311585 και 2131311646.

Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr