Φοιτητές του ΤΕΙ Χαλκίδας καταγγέλλουν τη διοίκηση που ετοιμάζεται να πετάξει στο δρόμο εστιακούς - Προγραμματίζουν κινητοποίηση

Τη διοίκηση του ΤΕΙ Χαλκίδας που ετοιμάζεται να πετάξει στο δρόμο σπουδαστές που μένουν στην εστία, καταγγέλλει ο Σύλλογος Οικοτρόφων του ΤΕΙ Χαλκίδας. Την Τρίτη 13 Μάρτη, στις 10.30 π.μ. διοργανώνει κινητοποίηση στην εστία και καλεί τους Συλλόγους της ΣΤΕΦ και της ΣΔΟ, όλους τους μαζικούς φορείς της περιοχής, τα Σωματεία των εργαζομένων, τους μαθητές, όλο το λαό να σταθούν στο πλευρό τους. Τονίζοντας ότι «το να απειλούνται σπουδαστές να μείνουν εκτός εστίας είναι έγκλημα για κάθε σπουδαστή που μοχθεί να μάθει το αντικείμενό του, για κάθε γονιό που αγωνιά για το μέλλον του παιδιού του, για κάθε νέο που αγωνιά για το μέλλον του».

Αναφέρει συγκεκριμένα:

«Η διοίκηση του ΤΕΙ Χαλκίδας έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Eτοιμάζεται να πετάξει στο δρόμο σπουδαστές που μένουν στην εστία! Τις τελευταίες μέρες η διοίκηση της εστίας κάνει εφόδους μέσα στα δωμάτιά μας, απειλεί, τραμπουκίζει και απαιτεί από δεκάδες οικότροφους να φύγουν από τα δωμάτιά τους.

Πρόκειται για παιδιά με μεγάλα οικονομικά προβλήματα, που δεν έγιναν δεκτά στην αρχή της χρονιάς, επειδή έχασαν την προθεσμία υποβολής αιτήσεων ή λόγω του εξαμήνου σπουδών τους. Μετά από κινητοποιήσεις του Συλλόγου Οικοτρόφων, έγιναν δεκτές οι αιτήσεις τους και μένουν κανονικά στην εστία με τη σύμφωνη γνώμη της διοίκησης, εδώ και 5 μήνες.

Πέντε μήνες μετά, η διεύθυνση της εστίας σε ρόλο σερίφη, τους χαρακτηρίζει "καταληψίες" και τους πετάει έξω από τα δωμάτια! Ζητάει από τους οικοτρόφους να περάσουν από ανάκριση και όσοι δεν εμφανιστούν απειλεί ότι θα μπει στα δωμάτιά τους, θα πετάξει έξω ό,τι βρει και θα αλλάξει την κλειδαριά!

Αλήθεια:

- Με ποιο δικαίωμα η διοίκηση της εστίας πετάει στο δρόμο δεκάδες σπουδαστές;

- Με ποιο δικαίωμα μπουκάρει σε δωμάτια, απειλεί και τραμπουκίζει;

- Γιατί παίρνει πίσω τη δική της απόφαση να κάνει δεκτές τις αιτήσεις τους;

- Γιατί διώχνει οικότροφους την ίδια στιγμή που υπάρχουν κενά δωμάτια περίπου για 100 σπουδαστές;

- Ποια είναι η τοποθέτηση του υπουργείου Παιδείας και της διοίκησης του ΤΕΙ για όλα αυτά;

- Είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι "εκκαθαρίσεις" ξεκίνησαν αμέσως μετά τις κινητοποιήσεις των οικότροφων για την τραγική κατάσταση της εστίας; Νομίζουν ότι με τέτοιες μεθόδους θα μας εκβιάσουν και θα σταματήσουμε να παλεύουμε για τα προβλήματα της εστίας μας, που δημιουργούν η πολιτική της κυβέρνησης, η υποχρηματοδότηση, οι εργολάβοι;

- Γιατί δεν λένε κουβέντα για τις εικόνες ντροπής που παρουσιάζουν οι εστίες μας; Έχουν αφήσει την εστία να ρημάζει, με σοβάδες και καλώδια να κρέμονται πάνω από το κεφάλι μας, με βουλωμένες ντουζιέρες, με αποτέλεσμα τον πρόσφατο τραυματισμό συναδέλφου μας κ.ά. Εχουν παραδώσει την καθαριότητα και τη φύλαξη της εστίας σε επιχειρηματίες, ενώ ψάχνουν εργολαβία για το πετρέλαιο, με αποτέλεσμα τους τελευταίους χειμώνες να μην έχουν βάλει ούτε σταγόνα. Πότε θα κάνουν κάτι για όλα αυτά;

- Ποιος σπουδαστής θα δέχονταν να μείνει σε τέτοια εστία αν είχε την οικονομική δυνατότητα να νοικιάσει σπίτι;

Αν η διοίκηση ενδιαφέρεται πραγματικά να λύσει τα προβλήματά μας, τότε να απευθυνθεί στο Σύλλογο Οικοτρόφων. Καλούμε τη διοίκηση να διεκδικήσει χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό από το υπουργείο και την κυβέρνηση.

Η απάντησή μας είναι μια: Κάτω τα ξερά σας από τους οικότροφους! Δεν θα επιτρέψουμε να ξεσπιτωθεί ούτε ένας σπουδαστής!

Παλεύουμε σκληρά για να σπουδάσουμε. Δουλεύουμε παράλληλα με τις σπουδές μας για να ανταπεξέλθουμε στα τεράστια έξοδα των σπουδών. Οι οικογένειές μας είναι τσακισμένες από τους φόρους, τους χαμηλούς μισθούς και τους πλειστηριασμούς. Δεν φταίει ο σπουδαστής που δεν έχει τελειώσει στην ώρα του τις σπουδές του, την ώρα που οι περισσότεροι δουλεύουμε από μαθητές για να βοηθήσουμε τους γονείς μας, την ώρα που ακόμη και για να έρθουμε στο ΤΕΙ, για να παρακολουθήσουμε τα εργαστήριά μας πρέπει να δίνουμε ένα μεγάλο ποσό στις μετακινήσεις, ενώ παρά τις υποσχέσεις δεν έχει δοθεί κονδύλι για τη μείωση των εξόδων της μετακίνησης.

Δεν θα τους παραδώσουμε το σπίτι μας! Αν τολμήσουν να πετάξουν οποιονδήποτε έξω από την εστία, θα βρουν μπροστά τους την αντίδραση όλων των εστιακών.

Απαιτούμε:

  • Κανένας σπουδαστής να μη μείνει έξω από την εστία!

  • Να ανοίξουν οι αιτήσεις ξανά για να γεμίσουν τώρα όλα τα δωμάτια της εστίας.

  • Σε περίπτωση που δεν επαρκούν τα δωμάτια για όλους όσους έχουν ανάγκη, απαιτούμε την επινοικίαση δωματίων σε ξενοδοχεία, για να μπορούν όλοι να σπουδάζουν χωρίς εμπόδια.

  • Πλήρη ανακαίνιση της εστίας και μόνιμη συντήρηση. Ούτε ένα 1 ευρώ να μη δοθεί από την τσέπη των σπουδαστών.

  • Να φύγουν όλοι εργολάβοι που πλουτίζουν σε βάρος των αναγκών μας από την εστία και το ΤΕΙ. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού σε φύλαξη και καθαριότητα.

  • Δημόσια και δωρεάν σίτιση - στέγαση - μετακίνηση - σπουδές για όλους.

Καλούμε τους συλλόγους της ΣΤΕΦ και της ΣΔΟ, όλους τους μαζικούς φορείς της περιοχής, τα σωματεία των εργαζομένων, τους μαθητές, όλο το λαό να σταθούν στο πλευρό μας. Το να απειλούνται σπουδαστές να μείνουν εκτός εστίας είναι έγκλημα για κάθε σπουδαστή που μοχθεί να μάθει το αντικείμενό του, για κάθε γονιό που αγωνιά για το μέλλον του παιδιού του, για κάθε νέο που αγωνιά για το μέλλον του.

Τις επόμενες ημέρες βρισκόμαστε σε επιφυλακή σε περίπτωση που επαναλάβουν την τακτική της εφόδου σε δωμάτια συμφοιτητών μας, για να ετοιμάσουμε και τη δική μας απάντηση και να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ξεσπιτωθεί κανείς!

Την Τρίτη 13 Μάρτη που έχει ορίσει η διοίκηση σαν μέρα συνάντησης με όσους σπουδαστές ξεσπιτώνει οργανώνουμε μαζική κινητοποίηση στις 10:30 π.μ.!

Δεν θα πάει κανείς μόνος του να διαπραγματευτεί για το αν θα φύγει ή θα μείνει από την εστία! Η απάντησή μας είναι στο συλλογικό οργανωμένο αγώνα για να διεκδικήσουμε όσα μας αξίζουν!».

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr