FoititikaNea Newsroom
Φοιτητές
  • PDF

Επαναλειτουργεί η Σχολή Ξεναγών στη Θεσσαλονίκη μετά από 10 χρόνια – ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Σαράντα σπουδαστές θα εισαχθούν στη Σχολή Ξεναγών στη Θεσσαλονίκη, που ξεκινά τη λειτουργία της ύστερα από αδράνεια δέκα ετών.

Την προκήρυξη για την εισαγωγή 40 σπουδαστών στη Σχολή Ξεναγών Θεσσαλονίκης, που ξεκινά, και πάλι, τη λειτουργία της, υπέγραψε σήμερα ο Υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας.


«Η Θεσσαλονίκη μετά από 10 χρόνια, αποκτά και πάλι μια αναβαθμισμένη Σχολή Ξεναγών, που θα αναδείξει ικανά και εξειδικευμένα επαγγελματικά στελέχη. Αυτό είναι μόνο η αρχή, αφού ο στόχος μας είναι να αλλάξουμε το χάρτη της τουριστικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες» δηλώνει ο Υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας.

Η σχολή ξεναγών θα είναι διετούς διάρκειας και οι υποψήφιοι με ελληνική υπηκοότητα θα πρέπει να έχουν αποφοιτήσει αποδεδειγμένα από Ελληνικό Λύκειο ή από ελληνικό ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι προκηρυσσόμενες θέσεις για εισαγωγή σπουδαστών σε κάθε Σχολή, καλύπτονται σε ποσοστό 70% από αποφοίτους Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου, και σε ποσοστό 30% από πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Όλοι οι υποψήφιοι, ανεξαρτήτως του τίτλου σπουδών που κατέχουν, θα πρέπει να έχουν πιστοποιημένη άριστη γνώση επιπέδου Γ2/C2, τουλάχιστον μιας (πέραν της ελληνικής) ξένης γλώσσας.

Τα δικαιολογητικά των υποψηφίων θα πρέπει να υποβληθούν από την Δευτέρα 14/10/2019 έως και την Παρασκευή 18/10/2019

1. ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

  1. Στις Σχολές Ξεναγών του Υπουργείου Τουρισμού γίνονται δεκτοί μετά από επιλογή: α. Έλληνες υπήκοοι ή υπήκοοι κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον πληρούν τους όρους της προκήρυξης. β. Αλλοδαποί υπήκοοι κρατών εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον διαμένουν νομίμως στη χώρα και πληρούν τους όρους της προκήρυξης.
  2. Τόσο οι υποψήφιοι υπήκοοι κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός Ελλάδας όσο και οι υποψήφιοι υπήκοοι κρατών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά την ελληνική γλώσσα και να είναι κάτοχοι πιστοποιητικού γλωσσομάθειας της ελληνικής γλώσσας επιπέδου Γ1/C1 του Κέντρου Ελληνικής γλώσσας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
  3. Οι υποψήφιοι με ελληνική υπηκοότητα πρέπει να έχουν αποφοιτήσει αποδεδειγμένα από Ελληνικό Λύκειο ή από ελληνικό ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
  4. Οι προκηρυσσόμενες θέσεις για εισαγωγή σπουδαστών σε κάθε Σχολή, καλύπτονται σε ποσοστό 70% από αποφοίτους Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου και σε ποσοστό 30% από πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
  5. Όλοι οι υποψήφιοι, ανεξαρτήτως του τίτλου σπουδών που κατέχουν, πρέπει να έχουν πιστοποιημένη άριστη γνώση επιπέδου Γ2/C2, τουλάχιστον μιας (πέραν της ελληνικής) ξένης γλώσσας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Παράρτημα Ι «Πιστοποίηση ξένης γλώσσας» (ΜΕΡΟΣ Α: ΑΓΓΛΙΚΑ-ΓΑΛΛΙΚΑ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ-ΙΤΑΛΙΚΑ-ΙΣΠΑΝΙΚΑ-ΡΩΣΙΚΑ, ΜΕΡΟΣ Β: ΛΟΙΠΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ) του παρόντος.

2. ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω εξουσιοδοτημένου προσώπου με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής από δημόσια αρχή είτε ταχυδρομικώς με συστημένη επιστολή στη Σχολή Ξεναγών Θεσσαλονίκης (Ταχ. Διεύθυνση: Ιλιάδος 9-11, Τ.Κ. 546 41, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) και (Ταχυδρ. Θυρίδα 18012, Τ.Κ. 540 07) 

αίτηση σύμφωνα με το Παράρτημα  ΙΙΙ, συνοδευόμενη  από τα απαιτούμενα  δικαιολογητικά

της παραγράφου  3 σε ευκρινή  φωτοαντίγραφα  (βλ. Παράρτημα ΙΙ),  από την Δευτέρα  14/ 10

/2019 έως και την Παρασκευή 18/ 10 /2019 . 

Επισημαίνεται ότι οι αιτήσεις που θα αποσταλούν με συστημένη επιστολή γίνονται δεκτές, εφ’όσον η αποστολή τους γίνει μέσα στην παραπάνω οριζόμενη προθεσμία, ήτοι από 14/10/2019 μέχρι και 18/10/2019, σύμφωνα με την σφραγίδα ταχυδρομείου επί του φακέλου. 

3. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

Ειδικά για την κατηγορία των αποφοίτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στην αίτηση του Παραρτήματος ΙΙΙ δηλώνεται υποχρεωτικά από τους υποψηφίους η κατηγορία εκπαίδευσης, βάσει της οποίας επιθυμούν να μοριοδοτηθούν. Σε περίπτωση που υποψήφιος  απόφοιτος  της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν δηλώσει την κατηγορία εκπαίδευσης βάσει της οποίας επιθυμεί να μοριοδοτηθεί ή υποβάλλει αίτηση προκειμένου να μοριοδοτηθεί και για τις δύο κατηγορίες εκπαίδευσης, αποκλείεται από την διαδικασία επιλογής.

Με την αίτηση οι υποψήφιοι δηλώνουν υπεύθυνα ότι αποδέχονται τόσο την τήρηση και επεξεργασία των στοιχείων της αίτησης όσο και την ανάρτηση και δημοσιοποίηση εκείνων των στοιχείων, από τα προσωπικά τους δεδομένα, που είναι απολύτως απαραίτητα προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής, όπως αυτή περιγράφεται στην προκήρυξη.

Η αίτηση συνοδεύεται από δικαιολογητικά, ως ακολούθως:

3.1.ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ Ή ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 

3.1.1.ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

3.1.2.ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 

3.2.ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

3.2.1.ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ 

3.2.2. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

3.3. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΠΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΥΠΗΚΟΟΥΣ ΚΡΑΤΩΝ-ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΗΚΟΟΥΣ ΚΡΑΤΩΝ ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

(ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΟ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ)

α. Τόσο για τους υποψήφιους υπηκόους κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός Ελλάδας όσο και για τους υποψήφιους υπηκόους κρατών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, φωτοαντίγραφο πιστοποιητικού γλωσσομάθειας της ελληνικής γλώσσας επιπέδου Γ1/C1 από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας [σύμφωνα με την υπουργική απόφαση Β7/255/98, (Β΄ 530)], ή φωτοαντίγραφο τίτλου σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής.

β. Για την απόδειξη της νόμιμης διαμονής τους, οι υπήκοοι κρατών μελών της Ε.Ε. και οι υπήκοοι κρατών εκτός Ε.Ε. υποβάλλουν δικαιολογητικά ως ακολούθως: 

4. ΤΡΟΠΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ – ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ 

  1. Η εισαγωγή υποψηφίων στις Σχολές Ξεναγών γίνεται κατόπιν μοριοδότησης των προσόντων των υποψηφίων ανά κατηγορία εκπαίδευσης.
  2. Η σειρά εισαγωγής των υποψηφίων ανά κατηγορία εκπαίδευσης προκύπτει από το σύνολο των μορίων που συγκεντρώνουν, σύμφωνα με τα παρακάτω κριτήρια:

Α. Απόφοιτοι Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου

Κριτήρια

Μόρια

1. Τυπική εκπαίδευση

 

Βαθμός απολυτηρίου Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου

Μονάδες βαθμού απολυτηρίου x 10

2. Ξένες Γλώσσες

 

α. Άριστη γνώση αγγλικής γλώσσας (επίπεδο Γ2/C2)

100

β. Άριστη γνώση γαλλικής, γερμανικής, ιταλικής, ισπανικής, γλώσσας (επίπεδο Γ2/C2)

200

γ. Άριστη γνώση μίας εκ των εξής γλωσσών: αλβανικής, βουλγαρικής, ρουμανικής, ρωσικής, τουρκικής. (επίπεδο Γ2/C2)

300

δ. Άριστη γνώση μίας εκ των εξής γλωσσών: αραβικής, αρμενικής, δανέζικης, εβραϊκής, ιαπωνικής, κινέζικης, κορεατικής, κροατικής, νορβηγικής, ολλανδικής, ουγγρικής, πολωνικής, πορτογαλικής, σερβικής, σλοβακικής, σουηδικής, τσέχικης, φινλανδικής, και κάθε άλλης μη αναφερόμενης στις περ. α., β. και γ. (επίπεδο Γ2/C2)

400

3. Κοινωνικά κριτήρια

 

Πολυτεκνία - Τριτεκνία

 

Μέλη πολύτεκνων / τρίτεκνων οικογενειών (γονείς και τέκνα)

10

 

Σε περίπτωση που ο βαθμός του τίτλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αποτυπώνεται σε διαφορετική από την εικοσάβαθμη κλίμακα, θα γίνεται αναγωγή του σε εικοσάβαθμη  κλίμακα. 

Β. Απόφοιτοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης 

Κριτήρια

Μόρια

1. Τυπική εκπαίδευση

 

α. Βαθμός πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Μονάδες βαθμού 

 

 

τίτλου x 10

β. Πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης των τμημάτων Πανεπιστημίων της ημεδαπής και αναγνωρισμένων της αλλοδαπής της παρ. 2 του αρ. 14 του ν.710/1977 (Αρχαιολογίας, Ιστορίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών και Ιστορίας και Εθνολογίας).

 

100

γ. Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών (σε περίπτωση υποψηφίου που κατέχει πέραν του ενός τίτλου μεταπτυχιακών σπουδών μοριοδοτείται μόνο ο ένας)

30

δ. Διδακτορικό δίπλωμα (μοριοδοτείται ένα δίπλωμα)

50

2. Ξένες Γλώσσες

 

α. Άριστη γνώση αγγλικής γλώσσας (επίπεδο Γ2/C2)

100

β. Άριστη γνώση γαλλικής, γερμανικής, ιταλικής, ισπανικής, γλώσσας (επίπεδο Γ2/C2)

200

γ. Άριστη γνώση μίας εκ των εξής γλωσσών: αλβανικής, βουλγαρικής, ρουμανικής, ρωσικής, τουρκικής. (επίπεδο Γ2/C2)

300

δ. Άριστη γνώση μίας εκ των εξής γλωσσών: αραβικής, αρμενικής, δανέζικης, εβραϊκής, ιαπωνικής, κινέζικης, κορεατικής, κροατικής, νορβηγικής, ολλανδικής, ουγγρικής, πολωνικής, πορτογαλικής, σερβικής, σλοβακικής, σουηδικής, τσέχικης, φινλανδικής, και κάθε άλλης μη αναφερόμενης στις περ. α., β. και γ. (επίπεδο Γ2/C2)

400

3. Κοινωνικά κριτήρια

 

Πολυτεκνία - Τριτεκνία

 

Μέλη πολύτεκνων / τρίτεκνων οικογενειών (γονείς και τέκνα)

10

 

  1. 3. Η άριστη γνώση της ξένης γλώσσας μοριοδοτείται για κάθε γλώσσα για την οποία ο υποψήφιος υποβάλλει τα σχετικά δικαιολογητικά σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι της παρούσας.
  1. 4. Ο τελικός βαθμός του υποψηφίου ανά κατηγορία εκπαίδευσης προκύπτει από το άθροισμα όλων των μορίων που λαμβάνει, σύμφωνα με τα ανωτέρω κριτήρια. Οι σπουδαστές εισάγονται στη Σχολή Ξεναγών με βάση τον πίνακα κατάταξης ανά κατηγορία εκπαίδευσης, στον οποίο καταχωρούνται οι υποψήφιοι κατά φθίνουσα σειρά των μορίων τους. 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΠΙΛΕΓΕΝΤΩΝ

  1. Πριν την έκδοση των αποτελεσμάτων ανακοινώνονται τα μόρια κάθε υποψήφιου και αναρτώνται στην Σχολή Ξεναγών Θεσσαλονίκης ( Ιλιάδος 9-11, Τ.Κ. 546 41, Θεσσαλονίκη) και στις ιστοσελίδες του Υπουργείου Τουρισμού www.mintour.edu.gr και www.mintour.gov.gr.
  2. Δικαίωμα ένστασης επί του αριθμού των μορίων του έχει κάθε υποψήφιος. Η ένσταση υποβάλλεται εντός τριών (3) εργασίμων ημερών από την ημερομηνία ανακοίνωσης των μορίων. Η εκδίκαση όλων των ενστάσεων γίνεται από τριμελή επιτροπή που συγκροτείται με απόφαση του Υφυπουργού Τουρισμού.
  3. Τα αποτελέσματα της επιλογής των υποψηφίων επικυρώνονται από τον αρμόδιο Υφυπουργό Τουρισμού και αναρτώνται στις ιστοσελίδες www.mintour.edu.gr και www.mintour.gov.gr και στην Σχολή Ξεναγών Θεσσαλονίκης.
  4. Σε περίπτωση ισομοριοδότησης, προηγείται ο υποψήφιος που έχει περισσότερα μόρια στο κριτήριο 2 (Ξένες γλώσσες). Αν αυτά ισοβαθμούν, ο υποψήφιος που έχει περισσότερα μόρια στο κριτήριο 1 (Τυπική εκπαίδευση). Σε περίπτωση νέας ισομοριοδότησης η επιλογή γίνεται ύστερα από κλήρωση που πραγματοποιείται από Επιτροπή που ορίζει ο Υφυπουργός Τουρισμού.

6. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

  1. Οι επιλεγέντες υποχρεούνται σε διάστημα πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την έκδοση των αποτελεσμάτων να υποβάλουν αυτοπροσώπως, ή μέσω εξουσιοδοτημένου προσώπου ή με συστημένη επιστολή στη Σχολή Ξεναγών Θεσσαλονίκης αίτηση εγγραφής, συνοδευόμενη από δικαιολογητικά, ως ακολούθως:
    • Ευκρινές φωτοαντίγραφο Δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου σε ισχύ (σελίδες που αναφέρονται ο αριθμός και τα στοιχεία ταυτότητας του κατόχου).
    • Δύο (2) πρόσφατες έγχρωμες φωτογραφίες τύπου ταυτότητας

Οι θέσεις των επιλεγέντων που δεν θα ολοκληρώσουν τη διαδικασία εγγραφής τους εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας θα καλύπτονται από τους επόμενους στη σειρά κατάταξης  μορίων ανά κατηγορία εκπαίδευσης. 

7. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  1. Οι Σχολές Ξεναγών είναι μεταδευτεροβάθμιες επαγγελματικές σχολές διάρκειας δύο (2) εκπαιδευτικών ετών.
  2. Η φοίτηση στη Σχολή Ξεναγών παρέχεται δωρεάν και είναι υποχρεωτική για το σύνολο του εκπαιδευτικού προγράμματος. Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται κατά τις πρωινές ώρες.
  3. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των Σχολών Ξεναγών περιλαμβάνει: α) 945 διδακτικές ώρες θεωρητικής διδασκαλίας και επισκέψεων στα μουσεία, μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικούς τόπους της έδρας της Σχολής β) 65 ημέρες εκπαιδευτικών εκδρομών γ) τις εργασίες-ξεναγήσεις δ) τις γραπτές εξετάσεις ε) τις προφορικές διπλωματικές εξετάσεις.
  4. Οι σπουδαστές υποχρεούνται στην πιστή τήρηση του Κανονισμού Σπουδών των Σχολών Ξεναγών του Υπουργείου Τουρισμού (Β΄2532 /2017).
  5. Στους σπουδαστές που έχουν συμμετάσχει επιτυχώς στις γραπτές και προφορικές διπλωματικές εξετάσεις, σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Σχολών Ξεναγών, χορηγείται Δίπλωμα, με το οποίο μπορούν να αποκτήσουν βεβαίωση συνδρομής νόμιμων προϋποθέσεων για την άσκηση του επαγγέλματος του ξεναγού για όλη την Ελλάδα σύμφωνα με το άρθρο 2 του ν. 710/77.

 

Προσαρτώνται και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας τα ακόλουθα Παραρτήματα Ι, ΙΙ και ΙΙΙ. 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι

ΤΙΤΛΟΙ - ΤΡΟΠΟΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ

Α. ΑΓΓΛΙΚΑ, ΓΑΛΛΙΚΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ, ΙΤΑΛΙΚΑ, ΙΣΠΑΝΙΚΑ, ΡΩΣΙΚΑ (Σύμφωνα με το παράρτημα

γλωσσομάθειας του ΑΣΕΠ)

Α) ΑΓΓΛΙΚΑ

Η γνώση της Αγγλικής γλώσσας (άριστη Γ2/C2, πολύ καλή Γ1/C1 και καλή Β2) αποδεικνύεται με βάση το άρθρο 1 π.δ. 146/2007 «Τροποποίηση διατάξεων του π.δ. 50/2001 Καθορισμός προσόντων διορισμού σε θέσεις φορέων του δημόσιου τομέα όπως αυτό ισχύει» (ΦΕΚ 185/3.8.2007/τ.Α’), σε συνδυασμό με το τελευταίο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 1 π.δ. 116/2006 «Τροποποίηση του άρθρου 28 του π.δ. 50/2001…….» (ΦΕΚ 115/9.6.2006/τ.Α’), ως εξής:

α) Με Κρατικό Πιστοποιητικό γλωσσομάθειας αντίστοιχου επιπέδου του ν. 2740/1999, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 19 του άρθρου 13 του ν. 3149/2003.

β) με πιστοποιητικά αντίστοιχου επιπέδου των πανεπιστημίων CAMBRIDGE ή MICHIGAN

γ)με πιστοποιητικά αντίστοιχου επιπέδου άλλων φορέων (πανεπιστημίων ή μη) ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, εφόσον είναι πιστοποιημένοι ή αναγνωρισμένοι από την αρμόδια αρχή της οικείας χώρας για να διενεργούν εξετάσεις και να χορηγούν πιστοποιητικά γνώσης της αγγλικής γλώσσας στο αντίστοιχο επίπεδο. Εάν δεν υπάρχει φορέας πιστοποίησης ή αναγνώρισης στην οικεία χώρα, απαιτείται βεβαίωση του αρμόδιου Υπουργείου ή της Πρεσβείας της χώρας στην Ελλάδα ότι τα πιστοποιητικά που χορηγούνται από τους παραπάνω φορείς σε τρίτους, οι οποίοι δεν έχουν ως μητρική γλώσσα την Αγγλική, είναι αποδεκτά σε δημόσιες υπηρεσίες της αυτής χώρας ως έγκυρα αποδεικτικά γνώσης της Αγγλικής γλώσσας στο αντίστοιχο επίπεδο. Ως οικεία χώρα νοείται η χώρα στην οποία η μητρική ή επίσημη γλώσσα είναι η Αγγλική.

Βάσει των ανωτέρω καθώς και των μέχρι σήμερα προσκομισθέντων στο ΑΣΕΠ, από τους οικείους φορείς, βεβαιωτικών εγγράφων γίνονται δεκτά, πέραν του Κρατικού Πιστοποιητικού γλωσσομάθειας, τα εξής πιστοποιητικά:

(α) Αριστη γνώση (Γ2/C2):

 

 

 

β) ΓΑΛΛΙΚΑ

Η γνώση της Γαλλικής γλώσσας (άριστη Γ2/C2) αποδεικνύεται, ως εξής:

Άριστη γνώση (Γ2/C2):

Σημείωση: Για τα πιστοποιητικά παλαιοτέρων ετών τα οποία δεν αναγράφονται στο παρόν, απαιτείται βεβαίωση, από τον οικείο φορέα (Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών-Υπηρεσία Εξετάσεων), για το επίπεδο του πιστοποιητικού .

γ) ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ

Η γνώση της Γερμανικής γλώσσας (άριστη Γ2/C2/) αποδεικνύεται, ως εξής: 

Άριστη γνώση (Γ2/C2/C2):

δ) ΙΤΑΛΙΚΑ

Η γνώση της Ιταλικής γλώσσας (άριστη Γ2/C2) αποδεικνύεται, ως εξής:

Άριστη γνώση (Γ2/C2/C2):

Σημείωση: Για τα πιστοποιητικά παλαιοτέρων ετών τα οποία δεν αναγράφονται στο παρόν, απαιτείται βεβαίωση, από τον οικείο φορέα (Ιταλικό Ινστιτούτο Αθηνών-Υπηρεσία Εξετάσεων), για το επίπεδο του πιστοποιητικού . 

ε) ΙΣΠΑΝΙΚΑ

Η γνώση της Ισπανικής γλώσσας (άριστη Γ2/C2)αποδεικνύεται, ως εξής:

Άριστη γνώση (Γ2/C2/C2): 

στ) ΡΩΣΙΚΑ

Η γνώση της Ρωσικής γλώσσας (άριστη Γ2/C2) αποδεικνύεται, ως εξής:

Άριστη γνώση (Γ2/C2):

 

ζ) ΑΡΑΒΙΚΑ ΄(άρθρο 33 του ν.4521/2018- ΦΕΚ 38 Α΄) 

Η γνώση της Αραβικής γλώσσας (άριστη Γ2/C2) αποδεικνύεται ως εξής: 

Άριστη γνώση (Γ2/C2):

Certificate of the Arabic Language Proficient Level – C2 του Πανεπιστημίου «An-Najah National University της Nablus»

Πιστοποιητικό γνώσης της Αραβικής γλώσσας σε επίπεδο Γ2/C2, που εκδίδεται και χορηγείται από το Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (ΙΜΧΑ) μετά από εξετάσεις με την προϋπόθεση ότι το πιστοποιητικό αυτό έχει εκδοθεί μετά τις 7-5-2019 . 

η) ΑΛΒΑΝΙΚΑ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ, ΡΟΥΜΑΝΙΚΑ, ΣΕΡΒΙΚΑ και ΤΟΥΡΚΙΚΑ 

η άριστη (επιπέδου Γ2/C2) γνώση των ως άνω γλωσσών αποδεικνύεται ως εξής :

Άριστη γνώση (Γ2/C2):

Πιστοποιητικό γνώσης της Αλβανικής, Βουλγαρικής, Ρουμανικής, Σερβικής και Τουρκικής γλώσσας σε επίπεδο Γ2/C2, που εκδίδεται και χορηγείται από το Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (ΙΜΧΑ) μετά από εξετάσεις με την προϋπόθεση ότι το πιστοποιητικό αυτό έχει εκδοθεί μετά τις 7-5-2019. 

Πιστοποιητικά άλλα, πλην των ανωτέρω, προκειμένου να αξιολογηθούν για την απόδειξη της άριστης γνώσης των παραπάνω γλωσσών πρέπει να συνοδεύονται από:

  1. βεβαίωση του φορέα που το εξέδωσε, ότι τόσο ο φορέας όσο και το συγκεκριμένο πιστοποιητικό γλωσσομάθειας είναι πιστοποιημένα από την αρμόδια προς τούτο εθνική αρχή ή
  2. βεβαίωση του αρμοδίου Υπουργείου ή της Πρεσβείας της χώρας στην Ελλάδα (σε περίπτωση μη υπάρξεως φορέα πιστοποίησης ή αναγνώρισης), ότι το προσκομιζόμενο πιστοποιητικό είναι αποδεκτό σε δημόσιες υπηρεσίες της οικείας χώρας ως έγκυρο αποδεικτικό γνώσης της οικείας γλώσσας σε άριστο επίπεδο

 

Β. ΛΟΙΠΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ

Αντίγραφο τίτλου γλωσσομάθειας επιπέδου C2 σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο  Αναφοράς, φορέων (πανεπιστημίων ή μη) ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, εφόσον συνοδεύεται:

Επίσης η άριστη γνώση όλων των γλωσσών αποδεικνύεται και με τους εξής τρόπους:

  1. Με Πτυχίο Ξένης Γλώσσας και Φιλολογίας ή Πτυχίο Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας ΑΕΙ της ημεδαπής ή αντίστοιχο και ισότιμο σχολών της αλλοδαπής,
  2. Με αναγνωρισμένο Πτυχίο, προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό δίπλωμα ή διδακτορικό δίπλωμα οποιουδήποτε αναγνωρισμένου ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της αλλοδαπής, Σημείωση: Σε περίπτωση που τίτλος σπουδών έχει εκδοθεί από Πανεπιστήμιο της αλλοδαπής που παρέχει προγράμματα σπουδών και σε άλλες γλώσσες πέραν της οικείας (π.χ. Ολλανδικό Πανεπιστήμιο που παρέχει προγράμματα σπουδών στην αγγλική) τότε ο τίτλος σπουδών πρέπει να συνοδεύεται και από βεβαίωση του Πανεπιστημίου για τη γλώσσα διεξαγωγής του προγράμματος.
  3. (iii)Με Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας επιπέδου Γ2/C2 ,
  4. Με Απολυτήριο τίτλο ισότιμο των ελληνικών σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εφόσον έχει αποκτηθεί μετά από κανονική φοίτηση τουλάχιστον έξι ετών στην αλλοδαπή και συνοδεύεται επιπλέον από βεβαίωση για το επίπεδο της εκπαιδευτικής βαθμίδας στην οποία ανήκουν, η οποία χορηγείται από τον Ο.Ε.Ε.Κ. ή Ε.Ο.Π.Π ή Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π ή από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Διευκρινίζεται ότι η εν λόγω βεβαίωση χορηγείται από τον Ο.Ε.Ε.Κ ή Ε.Ο.Π.Π ή Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π μόνο μετά την έκδοση της αντίστοιχης ατομικής διοικητικής πράξης ισοτιμίας 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ

ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ & ΕΠΙΣΗΜΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ, ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ κ.λ.π 

Της ημεδαπής

α) Δημόσια έγγραφα ημεδαπής δηλαδή έγγραφα που έχουν εκδοθεί από υπηρεσίες και  φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα (π.χ. τίτλοι σπουδών, πιστοποιητικά-βεβαιώσεις κ.λ.π.), υποβάλλονται και γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά σε ευκρινή φωτοαντίγραφα των πρωτοτύπων εγγράφων ή των ακριβών αντιγράφων τους.

β) Ιδιωτικά έγγραφα ημεδαπής δηλαδή έγγραφα που δεν εκδίδονται από υπηρεσίες και φορείς του δημόσιου τομέα υποβάλλονται και γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά σε ευκρινή φωτοαντίγραφα από αντίγραφα ιδιωτικών εγγράφων, τα οποία έχουν επικυρωθεί από δικηγόρο καθώς και σε ευκρινή φωτοαντίγραφα από τα πρωτότυπα όσων ιδιωτικών  εγγράφων φέρουν θεώρηση από υπηρεσίες και φορείς του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Της αλλοδαπής (τίτλοι σπουδών, πιστοποιητικά γλωσσομάθειας, κ.λ.π)

Τίτλοι σπουδών, πιστοποιητικά γλωσσομάθειας, βεβαιώσεις κ.λ.π της αλλοδαπής, που απαιτούνται από την προκήρυξη, πρέπει να είναι επίσημα μεταφρασμένοι στην ελληνική γλώσσα.

Η επίσημη μετάφρασή τους γίνεται από αρμόδια κατά νόμο αρχή του Υπουργείου Εξωτερικών ή την Πρεσβεία ή το Προξενείο της ξένης χώρας στην Ελλάδα ή από δικηγόρο ή από άμισθο διερμηνέα διορισμένο βάσει του ν.148/26.12.1913/1.2.1914. Ειδικώς όμως μετά τη θέση σε ισχύ του νέου «Κώδικα Δικηγόρων» (άρθρο 36, ν.4194/2013 /ΦΕΚ208/27.09.2013/τ.Α΄), από την 27.09.2013 και μετά, η μετάφραση ξενόγλωσσου εγγράφου από δικηγόρο γίνεται δεκτή μόνον εφόσον ο δικηγόρος βεβαιώνει ότι ο ίδιος έχει επαρκή γνώση της γλώσσας από και προς την οποία μετέφρασε.

Τα ανωτέρω (τίτλοι, πιστοποιητικά και βεβαιώσεις) γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά σε ευκρινή φωτοαντίγραφα από αντίγραφα εγγράφων που έχουν εκδοθεί από αλλοδαπές αρχές και έχουν επικυρωθεί από δικηγόρο. Γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά ευκρινή φωτοαντίγραφα από αντίγραφα ιδιωτικών εγγράφων, τα οποία έχουν επικυρωθεί από δικηγόρο.

Ειδικά για τους τίτλους σπουδών με τους οποίους αποδεικνύεται η γνώση της ξένης γλώσσας, γίνονται (σύμφωνα με σχετική νομολογία του Σ.τ.Ε.) δεκτοί τίτλοι που προσκομίζονται σε απλά φωτοαντίγραφα, με την προϋπόθεση ότι προσκομίζονται επικυρωμένες μεταφράσεις αυτών, στις οποίες γίνεται μνεία ότι στους νόμιμους μεταφραστές είχαν προσκομισθεί τα πρωτότυπα ή επικυρωμένα αντίγραφα των τίτλων.

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.