FoititikaNea Newsroom
Αριστοτέλειο Παν. Θεσσαλονίκης

ΑΠΘ: Προκηρύχθηκαν θέσεις πρακτικής μέσω Erasmus+ για το 2023-2024 / ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Το Τμήμα Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΑΠΘ προκηρύσσει θέσεις πρακτικής άσκησης στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ με επιλέξιμη περίοδο υλοποίησης των μετακινήσεων από 01/03/2024 έως 31/08/2024 και δυνατότητα χρηματοδότησης από 2 έως 6 μήνες μέσω κονδυλίων του ΑΠΘ και μέσω του Ομίλου Πρακτικής Άσκησης ERA PLACES του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στον οποίο συμμετέχει το ΑΠΘ.

Περίοδος υποβολής αιτήσεων: 20 Οκτωβρίου έως 30 Νοεμβρίου 2023 (15:00 ώρα Ελλάδας)


Παρακάτω, μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά με τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα Erasmus+ για Πρακτική Άσκηση, την αναζήτηση Φορέα Υποδοχής, τη διαδικασία υποβολής αίτησης, και τη διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων και επιλογής.

Παρακαλούμε για την έγκαιρη υποβολή των αιτήσεων για να αποφευχθεί πιθανή υπερφόρτωση του συστήματος και, κατά συνέπεια, η όποια ταλαιπωρία των ενδιαφερομένων κατά τις τελευταίες ημέρες υποβολής των αιτήσεων.

Προϋποθέσεις Συμμετοχής

Γενικές Πληροφορίες

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού κοινοτικού προγράμματος ERASMUS+, δίνεται η δυνατότητα σε προπτυχιακούς φοιτητές (από το 1ο έτος σπουδών τους), μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες, οι οποίοι θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο ΑΠΘ, να πραγματοποιήσουν πρακτική άσκηση στο εξωτερικό σε Πανεπιστήμια/Επιχειρήσεις/Οργανισμούς, προσφέροντάς τους ταυτόχρονα υποτροφία κινητικότητας μέσω της τομεακής δράσης ERASMUS+ Πρακτική Άσκηση.

Επίσης, μπορούν να μετακινηθούν για πρακτική άσκηση οι πρόσφατοι απόφοιτοι στο πρώτο έτος της αποφοίτησής τους με την προϋπόθεση να έχει εγκριθεί η αίτησή τους, την οποία θα έχουν υποβάλει όσο είναι φοιτητές στο τελευταίο έτος. Με βάση την τελευταία ενημέρωση που είχαμε από την Εθνική Μονάδα/ΙΚΥ, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 12 του άρθρου 33 του Ν.4009/2011 (Α' 195/06.09.2011) «ο φοιτητής ολοκληρώνει τις σπουδές του και του απονέμεται τίτλος σπουδών, όταν εξεταστεί επιτυχώς στα μαθήματα που προβλέπονται από το πρόγραμμα σπουδών και συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό πιστωτικών μονάδων». Κατά συνέπεια, δυνατότητα μετακίνησης ως προσφάτως απόφοιτοι θα έχουν μόνο οι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής από το ΑΠΘ θα έχουν τη φοιτητική ιδιότητα, όπως αυτή ορίζεται παραπάνω.

Επιλέξιμα κράτη για κινητικότητα:

α) Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε)
β) Οι χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου - EΟX: Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν
γ) Οι συνεργαζόμενες χώρες εκτός ΕΕ: Τουρκία, ΠΓΔΜ

(Αναλυτικός πίνακας εδώ)

Οι φοιτητές θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι σε επίσημο πρόγραμμα σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το οποίο οδηγεί στην απόκτηση πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού διπλώματος. Για την πρακτική άσκηση ΔΕΝ είναι απαραίτητο να υπάρχει συμφωνία ανταλλαγής φοιτητών μεταξύ του Α.Π.Θ και του φορέα Υποδοχής. 

Διαδικασία αναζήτησης φορέα υποδοχής:

Καθώς η διαδικασία υποβολής αίτησης στο ΑΠΘ προβλέπει τη δήλωση ενός και μόνο φορεά υποδοχής και την κατάθεση της αντίστοιχης Επιστολής Αποδοχής (Letter of Acceptance - σχετικό πρότυπο υπάρχει αναρτημένο στα χρήσιμα αρχεία της υποενότητας "Διαδικασία υποβολής αίτησης"), η αναζήτηση του συγκεκριμένου φορέα είναι προτιμότερο να ξεκινήσει πολύ πριν από την ανακοίνωση των ημερομηνιών υποβολής των αιτήσεων.

Για την παραπάνω διαδικασία, έχετε τη δυνατότητα να συμβουλευτείτε αρχικά την υποενότητα "Αναζήτηση φορέα υποδοχής" της ενότητας "Γενικές πληροφορίες/προϋποθέσεις" (όπου υπάρχουν προτάσεις αναζήτησης) και στη συνέχεια το Γραφείο Διασύνδεσης του ΑΠΘ, όσον αφορά σε συμβουλές σχετικά με τις τεχνικές σύνταξης του cover letter και του βιογραφικού σας σημειώματος που θα αποστείλετε στους φορείς που σας ενδιαφέρουν.

Μη επιλέξιμοι φορείς για πρακτική άσκηση:

Σχετικά με τους φορείς υποδοχής, να επισημάνουμε ότι μη επιλέξιμοι φορείς είναι:

• Οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλοι φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμπεριλαμβανομένων των εξειδικευμένων μονάδων (ο πλήρης κατάλογος διατίθεται στον ιστότοπο https://europa.eu/european-union/about-eu/institutions-bodies_en )
• Οργανισμοί οι οποίοι διαχειρίζονται προγράμματα της Ε.Ε. (με στόχο την αποφυγή πιθανής σύγκρουσης συμφερόντων ή /και διπλής χρηματοδότησης)

Περίοδος μετακίνησης

Οι υποτροφίες χορηγούνται για περίοδο πρακτικής άσκησης στο εξωτερικό η οποία μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ δύο (2) και δώδεκα (12) μηνών*.

Ο φοιτητής μπορεί να μετακινηθεί για πρακτική άσκηση σε όλους τους κύκλους σπουδών.

Παραδείγματα:

1.    Κατά τη διάρκεια ενός κύκλου σπουδών, ένας φοιτητής μπορεί να μετακινηθεί μία φορά για σπουδές διάρκειας 3 μηνών, μία φορά για πρακτική άσκηση 3 μηνών και μια δεύτερη φορά για σπουδές διάρκειας 6 μηνών. (Συνολική διάρκεια μετακίνησης maximum 12 μήνες) 

2.    Κατά τη διάρκεια ενός κύκλου σπουδών, ένας φοιτητής μπορεί να μετακινηθεί μόνο μία φορά για σπουδές διάρκειας 12 μηνών.

3.    Κατά τη διάρκεια ενός κύκλου σπουδών, ένας φοιτητής μπορεί να μετακινηθεί μόνο μία φορά για πρακτική άσκηση διάρκειας 12 μηνών.

4.    Κατά τη διάρκεια ενός κύκλου σπουδών, ένας φοιτητής μπορεί να μετακινηθεί για πρακτική άσκηση διάρκειας 6 μηνών και να μετακινηθεί επίσης για πρακτική άσκηση άλλους 6 μήνες ως απόφοιτος.

Οι φοιτητές που μετακινήθηκαν για σπουδές ή για πρακτική άσκηση με το πρόγραμμα Erasmus LLP/Δια Βίου Μάθηση, μπορούν να μετακινηθούν με το Erasmus+ μέχρι το ανώτατο όριο των 12 μηνών ανά κύκλο σπουδών. Το ίδιο ισχύει και για τους zero grant φοιτητές. Π.χ. ένας φοιτητής ο οποίος είχε μετακινηθεί για σπουδές διάρκειας 6 μηνών στον πρώτο κύκλο σπουδών με το LLP, μπορεί να μετακινηθεί για άλλους 6 μήνες στον πρώτο κύκλο σπουδών με το πρόγραμμα Erasmus+ για σπουδές ή για πρακτική άσκηση.

*Οι φοιτητές που ανήκουν σε Τμήματα 5ετούς και 6ετούς φοίτησης έχουν δικαίωμα μετακίνησης έως και 24 μήνες για τον προπτυχιακό κύκλο σπουδών (πάντα σε συνάρτηση με τη διαθέσιμη χρηματοδότηση)

Αντικείμενο πρακτικής άσκησης

Το αντικείμενο της Πρακτικής σας Άσκησης στο εξωτερικό θα πρέπει να είναι σχετικό με το αντικείμενο σπουδών σας στο ΑΠΘ.

Επίσης, από το 2018 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υιοθετήσει την πρωτοβουλία Digital Opportunities Traineeships με σκοπό να παρέχει στους φοιτητές όλων των γνωστικων αντικειμένων την ευκαιρία να αποκτήσουν ψηφιακές δεξιότητες σε αντικείμενα για τα οποία υπάρχει ζήτηση στην αγορά εργασίας.

Πρακτική άσκηση πάνω σε digital skills, ορίζεται κάθε πρακτική άσκηση στην οποία οι εκπαιδευόμενοι λαμβάνουν κατάρτιση ή κάνουν πρακτική άσκηση σε τουλάχιστον μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες δραστηριότητες:

Δεν εντάσσονται στις ψηφιακές δεξιότητες η εξυπηρέτηση πελατών, η διαχείριση παραγγελιών, η εισαγωγή δεδομένων ή καθήκοντα υπαλλήλου γραφείου.

Σε κάθε περίπτωση, να σημειώσουμε ότι το πρόγραμμα υποστηρίζει την ανάπτυξη των επαγγελματικών δεξιοτήτων των φοιτητών και όχι την τρέχουσα ερευνητική τους δραστηριότητα. Κατά συνέπεια, ο φοιτητής μπορεί να εργαστεί σε Φορέα που ασχολείται με την έρευνα, μόνο με την προϋπόθεση ότι το αντικείμενο της Πρακτικής Άσκησης προσδιορίζεται από τις δεδομένες ανάγκες και δραστηριότητες του Φορέα Υποδοχής και δεν διαμορφώνεται προκειμένου να εξυπηρετήσει μέρος/τμήμα διπλωματικής εργασίας ή διατριβής. Φυσικά, οι γνώσεις και οι δεξιότητες που θα αποκομίσει ο φοιτητής, όπως για παράδειγμα η εκμάθηση μιας τεχνικής, είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν από τον ασκούμενο στο πλαίσιο των προσωπικών ερευνητικών του δραστηριοτήτων.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Η Πρακτική Άσκηση δεν πρέπει να αποτελεί μέρος/τμήμα διπλωματικής εργασίας ή διατριβής (μπορεί, όμως, να είναι η εκμάθηση μιας τεχνικής). 


Αναγνώριση πρακτικής άσκησης

Η περίοδος πρακτικής άσκησης στο εξωτερικό μέσω του προγράμματος Erasmus+, αναγνωρίζεται πλήρως εφόσον περιλαμβάνεται αντίστοιχη περίοδος πρακτικής άσκησης στο πρόγραμμα σπουδών του φοιτητή. Σε αντίθετη περίπτωση, η περίοδος πρακτικής άσκησης θα πρέπει να αναγράφεται στο Παράρτημα Διπλώματος (Diploma Supplement) του φοιτητή.

Στις περιπτώσεις μετακίνησης αποφοίτων, η περίοδος πρακτικής άσκησης θα καταγράφεται στο Πιστοποιητικό Πρακτικής Άσκησης (Traineeship Certificate) και προαιρετικά στο Europass Mobility Document, κατόπιν αίτησης του αποφοίτου.


Γλώσσα εργασίας

Ο δικαιούχος πρέπει να έχει αποκτήσει επαρκή γνώση της γλώσσας εργασίας και κατά προτίμηση και της γλώσσας της χώρας στην οποία θα μετακινηθεί για πρακτική άσκηση.

Διαδικασία υποβολής αιτήσεων ERASMUS+ για πρακτική άσκηση

Η διαδικασία υποβολής της αίτησης για τη μετακίνηση στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ για Πρακτική Άσκηση προβλέπει την εξ ολοκλήρου ηλεκτρονική συμπλήρωση και υποβολή της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος κατά την εκάστοτε περίοδο υποβολής αιτήσεων μετά από σχετική πρόσκληση (συνήθως το Μάιο κάθε έτους για μετακινήσεις κατά το επόμενο ακαδ. έτος).

Πριν από την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης

Απαραίτητη προϋπόθεση για την είσοδο στην εφαρμογή υποβολής της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι η ύπαρξη προσωπικού ιδρυματικού λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) του Α.Π.Θ. ο οποίος παρέχεται από το Κέντρο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Α.Π.Θ. (1ος όροφος κτιρίου Κεντρικής Βιβλιοθήκης).

Συμπλήρωση της αίτησης

Προκειμένου να ξεκινήσετε τη διαδικασία συμπλήρωσης της αίτησης, στο μενού δεξιά επιλέξτε την Ηλεκτρονική Αίτηση και στη συνέχεια «Νέα αίτηση Erasmus+ για πρακτική άσκηση».

Εφόσον έχετε εισέλθει στην εφαρμογή, η πλήρης διαδικασία συμπλήρωσης και υποβολής της αίτησης διαρκεί περίπου 10 λεπτά, με την προϋπόθεση ότι έχετε συγκεντρώσει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία και δικαιολογητικά.

Η αίτηση πρέπει να συμπληρωθεί με ιδιαίτερη προσοχή και ακρίβεια καθώς τα προσωπικά στοιχεία που θα δηλώσετε θα χρησιμοποιηθούν από το Τμήμα μας τόσο για την επικοινωνία μαζί σας όσο και για τη χρηματοδότησή σας. Στην αίτηση έχετε τη δυνατότητα να δηλώσετε μόνο μία επιλογή φορέα υποδοχής.

Επίσης, για την επιτυχή υποβολή της αίτησης είναι απαραίτητη η μεταφόρτωση (upload) των ακόλουθων δικαιολογητικών:

Προσοχή! Δεν απαιτείται η μεταφόρτωση (upload) άλλων δικαιολογητικών εκτός των παραπάνω. Τα στοιχεία της αναλυτικής βαθμολογίας κάθε φοιτητή θα διατεθούν στο ΤΕΕΠ αυτόματα μέσω της Ηλεκτρονικής Γραμματείας.

Αποθήκευση της αίτησης

Η αποθήκευση των προσωπικών σας δεδομένων και των μεταφορτωμένων αρχείων μπορεί να γίνει σε κάθε βήμα επιλέγοντας το πλήκτρο "Αποθήκευση" το οποίο είναι δυνατό να επιλεγεί μόλις συμπληρωθούν όλα τα υποχρεωτικά πεδία της φόρμας. Έτσι η κατάσταση της αίτησης θα μεταβληθεί σε «Αποθηκευμένη». Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μπορείτε να προσθέσετε στοιχεία σε κάποια αίτηση που έχετε προηγουμένως αποθηκεύσει, ή ακόμα και να τη διαγράψετε πλήρως, μέχρι να την υποβάλλετε οριστικά.

Υποβολή της αίτησης

Η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησής σας θα ολοκληρωθεί και η αίτησή σας θα αποσταλεί οριστικά στο ΤΕΕΠ εφόσον επιλέξετε το πλήκτρο «Υποβολή». Μετά την επιτυχημένη ηλεκτρονική υποβολή, αποστέλεται σχετικό αυτοματοποιημένο επιβεβαιωτικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η αίτηση «κλειδώνει» ως αρχείο PDF και η κατάσταση της αίτησης μεταβάλλεται σε «Καταχωρημένη». Πλέον δεν μπορούν να τροποποιηθούν τα στοιχεία της αίτησης και υπάρχει μόνο η δυνατότητα διαγραφής της.

Επίσης, προκειμένου να υποβληθεί νέα αίτηση για την ίδια πρόσκληση, θα πρέπει πρώτα να διαγραφεί η ήδη υποβληθείσα αίτηση (εφόσον υπάρχει).

Ολοκλήρωση ελέγχου της αίτησης

Μετά από έλεγχο τόσο της αίτησης όσο και των συνημμένων δικαιολογητικών, το Τμήμα Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων προχωράει στην αποδοχή της αίτησης με αποτέλεσμα η κατάσταση της αίτησης να μεταβάλλεται σε «Έγκυρη». Η διαδικασία αποδοχής της αίτησης ολοκληρώνεται εντός περίπου 5-7 εργάσιμων ημερών από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων ενώ θα σας σταλεί σχετικό ενημερωτικό ηλεκτρονικό μήνυμα.

Εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία αποδοχής, υπάρχει μόνο η δυνατότητα προβολής της αίτησης σε μορφή PDF και δεν είναι δυνατή τόσο η επεξεργασία όσο και η διαγραφή της αίτησης. Σε περίπτωση που απαιτείται η διαγραφή έγκυρης αίτησης, θα πρέπει να υπάρξει επικοινωνία με το Τμήμα Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων.

Επίσης, η αποδοχή της αίτησης δεν σημαίνει και την έγκρισή της, καθώς αυτή θα πρέπει να αξιολογηθεί από τον αρμόδιο Συντονισή ECTS κάθε Τμήματος.

Σε περίπτωση μη αποδοχής αίτησης, ένσταση μπορεί να υποβληθεί εντός 5 εργάσιμων ημερών από τη σχετική ενημέρωση του υποψήφιου, με σχετικό έγγραφο που θα κατατεθεί στο Τμήμα Πρωτοκόλλου και Διεκπεραίωσης. Οποιαδήποτε εκπρόθεσμη ένσταση δεν θα απαντάται.

Αξιολόγηση αιτήσεων και ανακοίνωση αποτελεσμάτων

Μετά από την ολοκλήρωση της περιόδου υποβολής των αιτήσεων, το Τμήμα Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων θα προωθήσει τις αιτήσεις στους Συντονιστές ECTS προς αξιολόγηση και θα αναρτήσει τα τελικά αποτελέσματα στην ιστοσελίδα του, αμέσως μόλις είναι διαθέσιμα. Ένσταση επί των αποτελεσμάτων μπορεί να υποβληθεί εντός 5 εργάσιμων ημερών από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, με σχετικό έγγραφο που θα κατατεθεί στο Τμήμα Πρωτοκόλλου και Διεκπεραίωσης. Οποιαδήποτε εκπρόθεσμη ένσταση δεν θα απαντάται.

Τεχνικές προδιαγραφές

Η on-line εφαρμογή λειτουργεί με Microsoft Internet Explorer έκδοση 7 ή νεότερο και Firefox 3 ή νεότερο. Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι θα λειτουργήσει σωστά με άλλους browsers. Επίσης, θα χρειαστείτε Adobe Acrobat Reader για να εκτυπώσετε το έντυπο της αίτησης (εφόσον το επιθυμείτε). Για τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων, ο browser σας πρέπει να έχει ενεργοποιημένα τα cookies και JavaScript.

Προστασία δεδομένων

Η αποθήκευση και η επεξεργασία των στοιχείων που υποβάλλονται θα γίνει από το Τμήμα Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Α.Π.Θ.

Διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής των αιτήσεων Πρακτικής Άσκησης

Μετά τη λήξη της προθεσμίας κατάθεσης των δικαιολογητικών, οι αιτήσεις συγκεντρώνονται ανά Τμήμα και προωθούνται στο Συντονιστή ECTS για Πρακτική Άσκηση κάθε Τμήματος/ Σχολής προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής. Κατά τη διαδικασία αυτή, ο Συντονιστής ECTS για Πρακτική Άσκηση αξιολογεί τις αιτήσεις με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:


Μοριοδότηση αιτήσεων

Όπως ήδη γνωρίζετε, έχουν επέλθει σημαντικές τροποποιήσεις στη διαδικασία αξιολόγησης των ενδιαφερόμενων φοιτητών με την εισαγωγή ενός ενιαίου τρόπου μοριοδότησης κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής του Τμήματος Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και απόφασης της Συγκλήτου του ΑΠΘ με αρ. πρωτ. 22653/31-03-2014. Επίσης, πέραν των παραπάνω, αποφασίσθηκε η εισαγωγή του ελάχιστου ορίου του 50% των μονάδων ECTS που αντιστοιχούν στην περίοδο σπουδών μέχρι και το τρέχον εξάμηνο φοίτησης για κάθε προπτυχιακό φοιτητή ως προϋπόθεση επιλογής αλλά και της προτεραιότητας υποψήφιων διδακτόρων και μεταπτυχιακών φοιτητών (με τη σειρά που αναφέρονται) έναντι των προπτυχιακών φοιτητών.

Συγκεκριμένα, έχουν υιοθετηθεί πέντε βασικοί δείκτες με ειδικό συντελεστή βαρύτητας για κάθε έναν από αυτούς:

Πιο αναλυτικά, η μοριοδότηση κάθε δείκτη έχει ως εξής:

-              Δείκτης Δ1: Σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:

ΠΙΝΑΚΑΣ 1

Επίπεδο γλώσσας

ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ (Δ1)

Βεβαίωση παρακoλούθησης μαθημάτων

0.5

 Α2 ή επιτυχής εξέταση 4 προπτυχιακών μαθημάτων Ξένης γλώσσας

0.6

Β1

0.7

Β2

0.8

C1

0.9

C2 ή απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

1

---

-              Δείκτης Δ2: Ο λόγος του μέσου όρου βαθμολογίας προς το 10

-              Δείκτης Δ3: Ο λόγος του αριθμού των μονάδων ECTS που έχει συγκεντρώσει ο φοιτητής προς τον αριθμό μονάδων που θα έπρεπε να είχε περάσει μέχρι και το τελευταίο εξάμηνο φοίτησης

-              Δείκτης Δ4: Σύμφωνα με τους παρακάτω πίνακες:

ΠΙΝΑΚΑΣ 2 (4 χρόνια σπουδών)

Έτος μετακίνησης

ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ (Δ4)

1

0.85

2

0.90

3

0.95

4

1.00

5

0.90

6

0.80

≥7 ή προηγούμενη μετακίνηση

0.70

ΠΙΝΑΚΑΣ 3 (5 χρόνια σπουδών)

Έτος μετακίνησης

ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ (Δ4)

1

0.80

2

0.85

3

0.90

4

0.95

5

1.00

6

0.90

7

0.80

8 ή προηγούμενη μετακίνηση

0.70

ΠΙΝΑΚΑΣ 4 (6 χρόνια σπουδών)

Έτος μετακίνησης

ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ (Δ4)

1

0.75

2

0.80

3

0.85

4

0.90

5

0.95

6

1.00

7

0.90

8

0.80

≥9 ή προηγούμενη μετακίνηση

0.70

-- 

-              Δείκτης Δ5: Μοριοδότηση με 0, 0.25, 0.5, 0.75 και 1.

Για την αξιολόγηση των υποψήφιων διδακτόρων και των μεταπτυχιακών φοιτητών, έχει αφαιρεθεί ο δείκτης Δ3 και έχει εισαχθεί ως στοιχείο στον δείκτη Δ2 ο βαθμός του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών για τους υποψήφιους διδάκτορες ή ο βαθμός πτυχίου για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές, προκειμένου να διασφαλιστεί ο ενιαίος τρόπος αξιολόγησης των αιτήσεων σε περίπτωση ανομοιογένειας των στοιχείων των τρεχουσών σπουδών των παραπάνω κύκλων (π.χ. απουσία περασμένων μονάδων ECTS, μέσου όρου κτλ).


Μοριοδότηση ατόμων με αναπηρία/ειδικές ανάγκες

Καθώς το ΑΠΘ είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο σε θέματα που αφορούν στα άτομα με αναπηρία/ειδικές ανάγκες, η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων έχει αποφασίσει την πριμοδότηση των αιτήσεων ατόμων που περιλαμβάνονται στην παραπάνω κατηγορία.

Τα άτομα αυτά προβλέπεται να μοριοδοτούνται με 20 επιπλέον μόρια κατά τη διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων (εφόσον πληρούν τα παραπάνω κριτήρια επιλογής), προκειμένου να επιβραβευθεί η επιλογή τους να υπερβούν τα εμπόδια που μπορεί να τους θέτει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και να μετακινηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+.


Διαδικασία επιλογής και κατανομή θέσεων

Με βάση τους παραπάνω δείκτες και τον ακόλουθο τύπο ∑=(Δ1*w1+Δ2*w2+Δ3*w3+Δ4*w4+Δ5*w5)/(w1+w2+w3+w4+w5) όπου w1= 1.0 , w2= 1.5, w3= 1.25, w4=1.0 και w5=1.0, προκύπτει μία κατάταξη των φοιτητών κάθε Τμήματος η οποία αξιοποιείται από την Επιτροπή του Τμήματος Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων για την τελική επιλογή των φοιτητών που θα μπορέσουν να μετακινηθούν/επιχορηγηθούν, σε περίπτωση που ο αριθμός των φοιτητών που έχουν υποβάλλει αίτηση είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των προσφερόμενων θέσεων.

Καθώς πολιτική της Επιτροπής του Τμήματος Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων είναι η προσφορά της δυνατότητας μετακίνησης στον μέγιστο δυνατό αριθμό φοιτητών, και δεδομένης της χορήγησης ενός συγκεκριμένου ποσού από την Εθνική Μονάδα/ΙΚΥ για τη δράση της Πρακτικής Άσκησης, οι φοιτητές που θα επιλεγούν είναι πιθανό να χρηματοδοτηθούν για διάρκεια μικρότερη από την αρχικά δηλωθείσα στην αίτησή τους διάρκεια, και η οποιαδήποτε παράταση θα πρέπει να καλυφθεί από ίδιους πόρους των επιλεγέντων φοιτητών.

Επίσης η κατανομή των προσφερομένων θέσεων ανά Τμήμα πραγματοποιείται βάσει της παρακάτω διαδικασίας:

  1. Αρχικά προσφέρεται 1 θέση σε κάθε Τμήμα, βάσει της κατάταξης που προκύπτει από την παραπάνω διαδικασία και αφού ελεχθούν και από την Επιτροπή του Τμήματος Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων τα κριτήρια επιλογής.
  2. Στη συνέχεια, ο υπολοιπόμενος αριθμός θέσεων κατανέμεται βάσει του τύπου χ=ψ*0,4+ω*0,6 όπου χ το ποσοστό συμμετοχής των Τμημάτων στην όποια διαθέσιμη χρηματοδότηση, ψ ο λόγος του αριθμού των εγγεγραμμένων φοιτητών προς τον συνολικό αριθμό των φοιτητών του ΑΠΘ και ω ο λόγος του αριθμού αιτήσεων κάθε Τμήματος προς το συνολικό αριθμό αιτήσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε να παρακολουθήσετε και το video της σχετικής διαδικτυακής ενημέρωσης.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.